Grid star
eveniment

PENSIILE SPECIALE: ANUNT OFICIAL – Ministerul Muncii: Nicio pensie de serviciu nu va putea sa mai depaseasca salariul primit in perioada activa. Prevederile cu privire la magistrati, militari si ambasadori (Document)

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale condus de Marius Budai (foto dreapta, langa premierul Ciuca) a finalizat proiectul de Lege privind reforma pensiilor de serviciu, prevazuta in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Potrivit unui comunicat oficial, documentul respecta atat prevederile PNRR, cat si deciziile CCR, iar cheltuielile totale cu pensiile si indemnizatiile de serviciu se ajusteaza conform angajamentelor asumate.


Proiectul de act normativ stabileste ca nicio pensie de serviciu nu va putea sa mai depaseasca salariul primit in perioada activa, dar si faptul ca pensiile care sunt deja in plata se vor recalcula pentru a respecta noul principiu si pentru a elimina discriminarile intre cei care sunt deja in plata si viitorii pensionari.
Un alt element de noutate consta in cresterea vechimii in specialitate la minim 15 ani, iar pentru justitie aceasta va fi de minim 25 de ani, fara perioade asimilate, iar baza de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor brute din 12 luni consecutive de activitate, cu exceptia magistratilor, potrivit deciziilor CCR.

Vechime de cel putin 25 ani

Astfel, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, indiferent de varsta, dar care au cel putin 25 de ani vechime realizata numai in aceste functii, se pot pensiona la cerere si pot beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul, insa cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decat 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.
De pensia de serviciu beneficiaza, la implinirea varstei standard de pensionare, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor cu o vechime intre 20 si 25 de ani numai in aceste functii. In acest caz, cuantumul pensiei va fi micsorat cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala de 25 de ani. De asemenea, cuantumul pensiei nete nu va putea depasi media veniturilor nete aferente bazei de calcul astfel reduse.

Potrivit ministerului Muncii, in baza de calcul pentru stabilirea pensiei de serviciu nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontari, restituiri de drepturi salariale aferente altei perioade, diurne sau oricare alte drepturi care nu au un caracter  permanent. Pensiile de serviciu aflate in plata se vor recalcula potrivit noilor reglementari din proiectul de act normativ prin care sunt aduse modificari Legii nr. 303 din 2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Recalcularea se va realiza in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a noii legi.

Prevederi privind personalul auxiliar din instante si parchete

In ceea ce priveste personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, personalul de specialitate criminalistica si personalul care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica, precum si tehnicienii criminalisti din cadrul parchetelor, cei care au o vechime de cel putin 25 de ani in specialitate, pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani,  de pensie de serviciu, in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzatoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare.
Proiectul de lege aduce modificari si in cazul persoanelor care au indeplinit functia de auditor public extern cu o vechime de cel putin 15 ani in cadrul Curtii de Conturi. Acestea beneficiaza, la implinirea varstei de pensionare, de pensie de serviciu, in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute lunare realizate, cu caracter permanent, corespunzatoare ultimelor 12 luni  de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare. Veniturile care constituie baza de calcul pentru pensia de serviciu nu includ sporul de risc si suprasolicitarea neuropsihica de 50% si nici majorarea de pana la 75% din salariul de baza, castigate in instanta.
De pensie de serviciu beneficiaza si auditorii publici externi care, la data solicitarii, sunt pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii. Si in acest caz, cuantumul pensiei de serviciu este de 65% din baza de calcul.

Pensiile diplomatilor

Proiectul de lege vizeaza si modificarea cadrului legal care vizeaza membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei cu o vechime de cel putin 15 ani in Ministerul Afacerilor Externe, precum si personalul incadrat pe functii de executie specifice. Pensia de serviciu reprezinta 65% din media salariilor de baza brute lunare in lei si a tuturor indemnizatiilor si sporurilor permanente, stabilite in favoarea beneficiarului pentru ultimele 12 luni de activitate in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe, inainte de data pensionarii. Acelasi principiu se aplica si in cazul ambasadorilor, doar ca in aceasta situatie, calculul indemnizatiilor si sporurilor stabilite in formula procentuala se raporteaza la salariul de baza de ambasador.
Modificarile propuse vizeaza si personalul aeronautic civil navigant profesionist. Aceasta categorie beneficiaza de pensie de serviciu, potrivit categoriei profesionale din care face parte, daca are varsta de minimum 52 de ani  si a realizat o vechime de cel putin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist. Aceasta categorie profesionala are dreptul la o pensie de serviciu in cuantum de 65% din media veniturilor totale brute realizate in ultimele 12  luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare.

Pensiile militare

Potrivit proiectului de lege, pot primi pensie de serviciu in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni inainte de data pensionarii si functionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel putin 15 ani in structurile Parlamentului. Si in acest caz, pensia acordata nu poate depasi nivelul salariului de baza brut, inclusiv sporurile, precum si indemnizatia de conducere si salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionarii.
In ceea ce priveste pensiile militare de stat, la stabilirea acestora, baza de calcul folosita este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la functia de baza in 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate in calitate de militar/politist/functionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, fara a include sporuri, diurne sau alte drepturi de acest fel.

*Proiectul de lege

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani