Grid star
antreprenoriat

HOLDE AGRI INVEST LISTAT LA BVB – 86,47% din actiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT)

Holde Agri Invest (HAI), unul dintre cei mai importanti jucatori in domeniul agricol, a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Mai exact, compania a listat doar actiunile de clasa A, adica cele ordinare, care reprezinta un procentaj de 86,47% din capitalul social al societatii.

Potrivit BVB, actiunile societatii de agribusiness, Holde Agri Invest (HAI), au intrat la tranzactionare pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT), pe piata AeRO, in data de 1 octombrie 2020.

Astfel, Holde Agri Invest (HAI) devine prima societate care se listeaza la BVB, ulterior trecerii pietei de capital din Romania la statutul de Piata Emergenta Secundara, noteaza BVB intr-un comunicat emis joi, 01 octombrie 2020.

Merita retinut ca dupa listarea actiunilor pe piata AeRO, compania de agribusiness a derulat doua runde de finantare prin emisiune de actiuni noi. 22 milioane lei, respectiv 10 milioane lei, au reprezentat sumele pe care le-a atras de la investitorii din piata de capital, in luna decembrie 2019. In iunie 2020 a reusit sa atraga 12 milioane lei.

Radu Hanga, Presedintele C.A. BVB, a declarat:

Agricultura este o componenta importanta a economiei romanesti, cu o contributie de 2,2% in Produsul Intern Brut in primul semestru al anului curent. Ceea ce face Holde Agri Invest este un pas foarte important in consolidarea domeniului agriculturii din Romania, care este inca foarte segmentat si, astfel, nu isi poate folosi pe deplin potentialul. Conform Eurostat, in anul 2018, Romania se plasa pe locul 6 intre tarile UE ca suprafata agricola, avand un total de 7,3% din pamanturile arabile din UE, insa chiar daca suntem in crestere, ne plasam doar pe a opta pozitie in functie de productia agricola totala, cu o productie de 18,6 miliarde euro, respectiv doar 4% din totalul UE. Aceste date demonstreaza ca agricultura Romaniei are un potential urias si care poate fi fructificat daca vom asista la o consolidare a jucatorilor din acest domeniu. Diversitatea si segmentarea sunt bune, dar cand duc la faramitarea unui sector al economiei, duc, invariabil, si la probleme de accesare a finantarii de catre jucatorii mici. Ne dorim sa vedem cat mai multe companii din agribusiness care sa urmeze exemplul Holde Agri Invest si care sa atraga bani prin piata de capital si sa utilizeze acei bani pentru achizitia de ferme si pentru dezvoltarea agriculturii.

Iata interventiile principalilor actionari ai Societatii Holde Agri Invest, cu privire la tranzactionarea pe BVB:

Iulian Circiumaru, Presedintele C.A. Holde Agri Invest, a explicat:

“Suntem incantati ca prin listarea de astazi, demonstram ca si un start-up poate atrage capital de la investitorii Bursei de Valori Bucuresti, atat timp cat are un plan de afaceri concret, perspective atractive de crestere si o guvernanta corporativa solida. Vom continua sa folosim instrumentele oferite de piata de capital pentru a ne alimenta dezvoltarea si pe viitor. Intentia noastra este sa aducem cat mai multe premiere in piata, inclusiv achizitii de companii si extinderea terenului arabil prin schimb de actiuni si majorari de capital prin aport in natura, pentru a construi unul dintre cei mai proeminenti jucatori din sectorul agricol romanesc.”

Liviu Zagan, Directorul General al Holde Agri Invest, a subliniat:

“Agricultura este o industrie ce are nevoie de investitii semnificative, mai ales la inceput de drum, dar odata ce afacerea atinge o anumita dimensiune, va aduce beneficii pe termen nelimitat. Astazi, la doi ani de la infiintarea oficiala a Holde, suntem mandri sa operam peste 10.000 de hectare si sa incepem calatoria noastra pe Bursa de Valori Bucuresti. Multumim tuturor investitorilor pentru increderea acordata inca din primele zile, deoarece fara sprijinul lor, nu am fi putut trece prin aceasta dezvoltare accelerata. Pe masura ce continuam sa ne extindem portofoliul de teren exploatat, ne uitam si la investitii suplimentare in tehnologie, utilaje moderne si sisteme de irigatii pentru a realiza o agricultura de ultima generatie si eficienta in Romania.”

Modelul de business al societatii prevede cumpararea de ferme agricole vegetale existente, uneori sub - performante sau cu deficit de capital, in scopul transformarii acestora intr-o exploatare operationala moderna si eficienta. Holde Agri Invest vizeaza cu precadere ferme de aproximativ 2.000 de ha, dar si fermele mai mici sunt vizate pentru consolidarea operationala a fermelor existente. Holde se asteapta sa atinga o cifra de afaceri de 40 de milioane lei la finalul anului 2020 si o marja EBIT de 17%.

Capitalul social al Holde Agri Invest este de 43.069.796 lei, divizat in 43.069.796 actiuni, impartite in 2 clase de actiuni din care 37.242.621 actiuni ordinare (Clasa A) si 5.827.175 actiuni preferentiale (Clasa B). Vertical Group Seven detine 14,66% din toate actiunile Holde Agri Invest, iar diferenta de actiuni este detinuta de mai multe persoane fizice (62,76%) si persoane juridice (22,58%). Societatea Vertical Seven Group este detinuta de catre Iulian Circiumaru – 50% si Andrei Cretu – 50%, mai este subliniat in comunicatul emis de BVB.

*Cititi aici comunicatul integral emis de BVB

*Cititi aici anuntul de listare la BVB

*Cititi aici documentul de prezentare al Holde Agri Invest, in vederea admiterii la tranzactionarea

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani