Grid star
eveniment

IMPOZITAREA CU 80% A PRODUCATORILOR DE ENERGIE – Senatul a respins legea AUR. Camera Deputatilor are ultimul cuvant (Document)

Senatul a respins proiectul de lege care prevedea exceptarea de la taxarea cu 80% a unor producatori de energie. Este vorba despre propunerea legislativa facuta de AUR, partid condus de George Simion, care va ajunge in Camera Deputatilor, for decizional.

Initiatorii propuneau ca venitul suplimentar realizat de producatorii de energie electrica rezultat din diferenta dintre pretul mediu lunar de vanzare al energiei electrice din care se scad achizitiile de energie, si pretul de 450 lei/MWh se impoziteaza cu 80%, cu exceptia producatorilor de energie electrica care au avut un pret mediu de vanzare a energiei electrice in perioada Iunie – Octombrie 2021 de sub 450 LEI/Mwh.

Supraimpozitarea

In expunerea de motive se arata ca producatorii care au incheiat contracte inainte de cresterea abrupta a preturilor si care au sustinut piata de energie prin livrari la preturi scazute si care nu au inregistrat profituri in crestere risca sa fie afectati de supraimpozitarea instituita prin Legea nr. 259/2021, avand in vedere ca situatia acestora nu a fost avuta in vedere la momentul adoptarii legii.

Potrivit initiatorilor, "pretul mediu de vanzare de 450 LEI/MWh, propus ca prag pentru exceptare, nu reflecta si achizitiile de energie. De aceea, veniturile realizate in mod efectiv din vanzarea de energie, dupa deducerea achizitiilor de energie, ajung sa fie de maximum 150 de lei pentru unii producatori, iar pentru altii negative. Intr-adevar, preturile crescute din piata pot fi profitabile pentru producatorii aflati pe pozitii privilegiate de vanzare, dar in egala masura pot genera pierderi extraordinare pentru producatorii ce au vandut produse standardizate, la preturi scazute, si care sunt nevoiti in acest moment sa efectueze achizitii de energie la preturi ridicate, in vederea onorarii contractelor incheiate. Or, luand in considerare situatiile diferite ale producatorilor de pe piata, supraimpozitarea nu poate fi aplicata in mod unitar si egal pentru ambele categorii mentionate”.

Iata forma propusa de AUR si respinsa de Senat

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani