Grid star
eveniment

INCA O ZI LIBERA IN ROMANIA - Parlamentul urmeaza sa decida: “Numarul de sarbatori legale este mai mic fata de alte state” (Document)

Romanii ar putea beneficia de o noua zi libera: 24 decembrie, Ajunul Craciunului. Deputatul USR Ion Marian Lazar a depus in Senat propunerea legislativa pentru completarea Codului Muncii.

Initiativa legislativa isi propune stabilirea zilei de 24 decembrie ca zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. In expunerea de motive se arata ca un numar important de state membre ce fac parte din Uniunea Europeana si Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS) au declarat ca zi nelucratoare data de 24 decembrie. In acest sens, sunt amintite Bulgaria, Cehia, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Slovacia. Pe langa aceste state o serie de alte tari au stabilita data de 24 decembrie ca zi nebancara sau cu program redus in sectorul bancar si in anumite domenii de activitate se aplica program redus.

Prevedrile legislatiei nationale

“Mentionam in aceasta categorie, printre alte state: Danemarca, Suedia, Ungaria, Liechtenstein. Este important de mentionat faptul ca in Romania, Codul Muncii prevede ca sarbatori legale in care nu se lucreaza un numar de 15 zile dintre care doua din aceste zile, respectiv prima zi de Pasti si prima zi de Rusalii, se praznuiesc intotdeauna intr-o zi de duminica. Acest numar de sarbatori legale este mai mic fata de alte state membre ale Uniunii Europene dintre care amintim: Bulgaria; Lituania, Germania (incluzand sarbatorile din landurile federale): Spania (incluzand sarbatorile regionale). Mai mult decat atat, fata de alte state, legislatia nationala nu permite compensarea zilelor de sarbatoare legala prevazute la art.139 alin.(l) din Codul muncii, care survin pe parcursul weekendului, cu zile libere nelucratoare. In acest sens, in anul 2021 si 2022, un numar de 8 si respectiv 6 zile de sarbatori legale nelucratoare se celebreaza in weekend”, arata initiatorul.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani