Grid star
criptomonede

INCLESTAREA GIGANTILOR PE PIATA STABLECOINS – Analiza: Cum joaca PayPal „cartea” celor 429 milioane de utilizatori pentru a propulsa PYUSD in jocul de trilioane de dolari al monedelor stabile

Intrarea recenta a gigantului de plati PayPal pe piata criptomonedelor stabile, despre care Lumea Banilor a relatat aici, marcheaza o noua etapa in configurarea unei piete care ar putea atinge 3.000 miliarde dolari in urmatorii ani, potrivit unui raport al grupului Bernstein. PYUSD, moneda stabila lansata de PayPal pe 7 august, este listata deja de mai multe burse cripto – intre care Kraken ByBit, Changelly si Huobi. Pe aceasta piata cu un potential urias se anunta o batalie extrem de interesanta, in conditiile in care autoritatile nu au stabilit inca regulile jocului, iar alte companii din zona zona tehnologiilor de plata isi pregatesc, la randul lor, intrarea, spun analistii.

Gilda Popa

Argumentul pentru capacitatea PayPal de a deveni jucator de top pe piata stablecoin cu noul sau proiect este puternic, deoarece statisticile recente arata ca peste 426 de milioane de conturi PayPal sunt in prezent utilizate in mod activ, spun analistii. De asemenea, compania detine o cota de piata de putin peste 50% din arena globala de procesare a platilor online.

In plus, bursa cripto Kraken a anuntat saptamana trecuta listarea PYUSD, dupa ce ByBit, Changelly si Huobi au inclus toti moneda stabila lansata de PayPal in ofertele lor, iar datele din lant arata o activitate robusta a pietei, cu PYUSD deja emis in valoare de 26,9 milioane USD, potrivit datelor CoinMarketCap. Miscarea este extrem de rapida, in conditiile in care PayPal a lansat PYUSD pe 7 august, mentionand la acel moment ca activul digital este sustinut in totalitate si legat de dolarul american, miza fiind adoptarea sa rapida de catre utilizatori.

Gigantul de plati a facut o mutare care poate fi evaluata ca fiind „riscanta” pe o piata in care regulile jocului nu sunt inca clar definite, in conditiile in care Statele Unite nu au stabilit inca un cadru de reglementare pentru activele digitale, legislatia in acest domeniu fiind in continuare in dezbatere. Insa a mizat pe avantajul de a fi primul jucator din domeniul tehnologiilor de plata care intra in piata stablecoins.

Tether, pe cale "sa aduca un profit mai mare decat Starbucks si BlackRock”

Omul de afaceri Alex Tapscott, co-fondatorul Institutului de Cercetare Blockchain, a declarat pentru Cointelegraph ca PayPal intelege clar ca stablecoins-urile vor fi fundamentale pentru viitorul serviciilor financiare si al platilor in special. El a spus ca monedele stabile s-au dovedit deja incredibil de profitabile ca afacere:

Nu este o surpriza faptul ca PayPal si altii (n.r. giganti de plati) vor sa intre pe piata stablecoins. PayPal se confrunta in prezent cu o concurenta mai acerba in afacerile sale vechi de plati si cauta modalitati de diversificare in zone cu marja mai mare. Monedele stabile sunt o abordare logica si potential profitabila intr-un moment in care raportul recent al veniturilor Tether (n.r. moneda stabila legata de dolarul american care este, in prezent, lider de piata pe acest segment) sugereaza ca este pe cale sa aduca un profit mai mare decat Starbucks, BlackRock – si chiar PayPal insusi”, explica Alex Tapscott.

Emitentul celui mai mare stablecoin, Tether (USDT), a raportat, la finalul lunii iulie, un profit net de 850 de milioane de dolari in al doilea trimestru al acestui an. In primul trimestru, Tether a realizat un venit net de aproape 1,5 miliarde de dolari.

De asemenea, Tether a anuntat o crestere a rezervelor sale excedentare de aproximativ 850 de milioane de dolari, care totalizeaza la finalul lunii iulie aproximativ 3,3 miliarde, potrivit raportului.

PayPal joaca puternic pe piata dominata de giganti precum Tether

In acest context, introducerea stablecoin-ului PYUSD de catre PayPal este o provocare extrem de interesanta pentru „gigantii” care domina piata stablecoins, fara concurenta pana la acest moment, cum este Tether. Deja, PYUSD a avut un impact semnificativ pe piata activelor digitale, marcat de includerea sa pe bursele majore precum Kraken si de adoptarea in crestere a utilizatorilor, remarca analistii.

Cu toate acestea, exista atat avantaje, cat si dezavantaje care vor aparea probabil cu PYUSD. Unul dintre cele mai evidente beneficii este ca PYUSD poate ajuta utilizatorii PayPal in spatiul Web3.

Cel mai mare avantaj al PYUSD este ca este mai probabil sa se integreze in economia noastra digitala ca instrument de plati pe care oamenii obisnuiti il pot folosi”, a mai spus Alex Tapscott.

Pentru a pune aceste declaratii in context, Pegah Soltani, seful produselor de plati la Ripple, a explicat pentru Cointelegraph ca monedele stabile functioneaza ca un mecanism de tokenizare a monedelor fiduciare, cum ar fi dolarul american.

"Prin tokenizarea unui activ din lumea reala – in acest caz, moneda fiat – monedele stabile servesc la extinderea ecosistemului cripto, deoarece aceste active permit tranzactiilor sau platilor din criptoeconomie sa se lege inapoi la fiat”, a spus Soltani,

Cu toate acestea, Soltani a remarcat ca PayPal, fiind un ecosistem de plati inchis, poate doar sa imbunatateasca eficienta in sine a procesului de plati.

Acest lucru poate sa nu fie revolutionar pentru consumatorii care beneficiaza deja de comisioane relativ mici si timpi de tranzactie rapizi atunci cand tranzactioneaza in cadrul ecosistemului de aplicatii PayPal”.

Gigantul de plati mizeaza pe „motorul” celor peste 400 milioane utilizatori PayPal

Pe de alta parte, Soltani a spus ca, daca PayPal isi stimuleaza utilizatorii sa foloseasca PYUSD in afara propriului ecosistem, este posibil ca stablecoin-ul sa castige mai multa cota de piata relativ rapid. Se pare ca PayPal pluseaza, cu miscari rapide si precise, in aceasta directie, deoarece a impins PYUSD pe multe burse cripto, la mai putin de doua saptamani de la lansare.

De asemenea, este important de retinut ca sute milioane de utilizatori au incredere in PayPal pentru tranzactiile financiare, un avantaj enorm pe care gigantul de plati mizeaza, de asemenea. Soltani a mentionat ca unul dintre potentialele „capcane” ale unei monede stabile este ca nu este un sistem fara incredere.

"Este necesar ca cumparatorul sa aiba incredere in emitent pentru a se asigura ca banii lor sunt de fapt sustinuti 1:1. Deoarece PayPal este un nume de marca binecunoscut, exista un potential pentru o mai mare incredere perceputa pentru cei care intra pentru prima data in acest spatiu”, a explicat seful produselor de plati la Ripple.

Lipsa de claritate a reglementarilor in zona cripto

Desi toate aceste oportunitati pe care mizeaza PayPal sunt demne de remarcat, nu ar trebui sa fie surprinzator faptul ca una dintre cele mai mari preocupari legate de PYUSD este lipsa de claritate a reglementarilor pentru activele digitale din Statele Unite.

"PayPal a ales un moment foarte interesant pentru a lansa o moneda stabila, avand in vedere lipsa de claritate a reglementarilor in jurul sectorului cripto si provocarile pe care le prezinta acest lucru pentru intreg spatiul cripto”, a spus Soltani.

Emiterea si custodia PYUSD sunt gestionate de Paxos, un custode calificat reglementat de Departamentul de Servicii Financiare din New York. Margaret Rosenfeld, director juridic la Cube Exchange, un exchange de active digitale care urmeaza sa fie lansat in Australia, a declarat pentru Cointelegraph ca acest lucru inseamna ca activele trebuie sa fie detinute in conturi complet separate.

Paxos, nu PayPal, detine activele care sustin moneda stabila”, a afirmat ea.

Rosenfeld a mai spus ca, in timp ce Paxos a primit o notificare Wells de la Comisia pentru Burse si valori Mobiliare din SUA (SEC) in februarie 2023 in legatura cu Binance USD – BUSD, este de remarcat faptul ca o firma veterana fintech precum PayPal are inca un parteneriat cu Paxos.

Lasand problema cu reglementarile la o parte, Tapscott considera ca PayPal se confrunta cu un dezavantaj suplimentar cu PYUSD din cauza altor monede stabile care au fost lansate mult mai devreme.

"Initial, PYUSD va avea o lichiditate mai mica si o functionalitate mai redusa decat cei mai consacrati jucatori. Tether si Circle controleaza impreuna aproape 100% din piata, iar Tether, in special, este dominant la aproape 80%”, a spus Tapscott.

Mai mult, faptul ca PYUSD se bazeaza pe reteaua Ethereum pentru tranzactii poate fi si ingrijorator.

Mark Heynen, vicepresedinte pentru dezvoltarea afacerilor la Stellar Development Foundation, a declarat ca, desi este incredibil de populara, reteaua Ethereum nu este in esenta o retea construita pentru plati. Avand in vedere acest lucru, Soltani a remarcat ca ar fi interesant ca PayPal sa-si emita monedele stabile pe mai multe blockchainuri in viitor.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani