Grid star
criptomonede

INDIA TESTEAZA INTRODUCEREA IN CIRCULATIE A RUPIEI DIGITALE – Peste 800.000 de tranzactii in valoare de 134 de milioane de dolari, deja finalizate prin intermediul CBDC

Rupia digitala, moneda digitala a bancii centrale (CBDC) lansata recent de India este acum testata pentru functionalitatea offline, a dezvaluit Ajay Kumar Choudhary, director executiv al Reserve Bank of India (RBI) intr-un interviu acordat vineri, 3 martie, CNBC.

Pe langa functionalitatea offline, RBI evalueaza potentialul CBDC pentru tranzactii transfrontaliere si legatura cu sistemele de plati din alte tari.

RBI, banca centrala si autoritatea de reglementare a Indiei, a lansat pe 1 noiembrie 2022, un proiect pilot pentru rupia digitala, care include 50.000 de utilizatori si 5.000 de comercianti pentru testarea "live” a CBDC. Incepand cu 25 februarie 2023, aproximativ 800.000 de tranzactii in valoare de 134 de milioane de dolari au fost deja finalizate prin intermediul rupiei digitale.

India vrea decontarea tranzactiilor transfrontaliere in CBDC

Pe baza acestui progres, seful bancii centrale a Indiei a spus ca RBI testeaza si functionalitatea offline a CBDC. El a mai declarat pentru CNBC TV18 ca RBI evalueaza potentialul CBDC pentru tranzactii transfrontaliere si legaturi cu sistemele financiare din alte tari.

"Asteptam cu nerabdare participarea sectorului privat si a fintech-urilor la CBDC. Vom vedea contributia lor, in special in cazul tranzactiilor CBDC offline si transfrontaliere”, a declarat oficialul bancii centrale.

Pe 21 februarie, reteaua nationala de plati a Indiei, interfata unificata de plati (UPI), si-a extins serviciile in Singapore. Integrarea UPI PayNow permite cetatenilor din India si Singapore sa trimita rapid bani peste granite.

Seful bancii centrale: Rupia digitala va substitui criptomonedele

Potrivit Economic Times of India, printre participantii la proiectul pilot de introducere a rupiei digitale se numara State Bank of India, Bank of Baroda, ICICI Bank, Union Bank of India, HDFC Bank, Kotak Mahindra Bank, Yes Bank si IDFC First Bank. Se pare ca, la un moment dat, proiectul va include toate bancile comerciale din tara.

Pentru a integra noua optiune de plata, bancile vor colabora cu platformele PayNearby si Bankit. Infrastructura CBDC va fi detinuta de National Payments Corporation of India (NPCI).

"Rupia electronica va fi stocata intr-un portofel, valorile nominale vor fi disponibile la cererea clientului, la fel cum solicitati numerar de la un bancomat. Bancile lanseaza acest serviciu doar in anumite orase”, au precizat surse apropiate bancii centrale pentru Economic Times of India.

Mai mult, vorbind in numele RBI, Choudhary a spus ca CBDC va deveni in curand moneda principala de schimb in India si are nevoie de toate caracteristicile monedei fizice, inclusiv anonimatul. El a precizat ca CBDC va actiona in cele din urma ca un inlocuitor pentru criptomonede.

Motivatia Indiei pentru lansarea CBDC a fost imbunatatirea incluziunii financiare regionale si incurajarea economiei digitale.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani