Grid star
eveniment

INMATRICULAREA AUTOTURISMELOR, ONLINE – Platforma va fi disponibila in maxim 1 an dupa adoptarea OUG (Document)

Inmatricularea si radierea autovehiculelor se va face online, prevede proiectul OUG initiat de ministerul de Interne si ministerul Digitalizarii. Documentul a fost pus in dezbatere publica si urmeaza sa fie discutat in guvern.

Astfel, in termen de 6 - 12 luni de la adoptarea actului normativ, urmeaza sa fie creata o platforma care va permite inmatricularea si radierea online a autovehiculelor, in prima faza pentru acele masini deja inmatriculate in Romania. Ministrul Digitalizarii, Sebastian Burduja, a declarat ca realizarea acestei platforme este inca un pas inainte pe care Romania il face pe drumul transformarii digitale, dupa lansarea aplicatiei ghiseul.ro si a cazierului judiciar online gratuit.

In expunerea de motive se face referire la dificultatile cu care se confrunta autoritatile in gestionarea operativa a solicitarilor de eliberare a documentelor aferente inmatricularii vehiculelor, dar si ca in viitor se estimeaza o crestere continua a numarului acestor solicitari. Se mai precizeaza ca modificarea legislativa va avea ca efect decongestionarea situatiei operative si va crea un flux simplificat de lucru la nivel national:

Elementele de mai sus constituie premisele unei situatii de urgenta a carei reglementare nu poate fi amanata din cauza efectelor negative si a nemultumirilor ce pot aparea in randul societatii civile. Toate aceste elemente vizeaza interesul public, iar in contextul aratat, reglementarea nu poate fi amanata fara riscul unor blocaje sau disfunctionalitati institutionale”

Servicii accesibile

Sebastian Burduja a declarat ca autoritatile isi propun sa le ofere romanilor o viata mai usoara, o relatie directa cu institutiile statului, servicii usor accesibile si transparente, 24 de ore din 24, 7 zile din 7:

"Este inca un pas inainte pe care Romania il face pe drumul transformarii digitale, dupa lansarea aplicatiei ghiseul.ro si a cazierului judiciar online gratuit. Ne propunem sa ii oferim cetateanului o viata mai usoara, o relatie directa cu institutiile statului, servicii usor accesibile si transparente, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Dupa adoptarea proiectului de Ordonanta de Urgenta, MAI va dezvolta o platforma, in termen de 6-12 luni, ceea ce va permite inmatricularea si radierea online a autovehiculelor, in prima faza pentru acele autovehicule deja inmatriculate in Romania. Un stat digitalizat este un stat mai prietenos cu cetateanul, iar digitalizarea inseamna dezvoltare si cresterea calitatii vietii pentru toti romanii".

Anul trecut au fost inmatriculate aproape 130.000 de autoturisme noi si peste 320.000 de masini aduse din strainatate. In viitor, se estimeaza o crestere continua a acestor cifre.

*Cititi aici proiectul de lege

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani