Grid star
analize

Iohannis si Romania Educata

Iohannis a avut ca obiectiv principal promovarea unei reforme educationale in Romania, sub denumirea de "Romania Educata”. Aceasta initiativa viza imbunatatirea sistemului de invatamant din tara si cresterea calitatii educatiei oferite copiilor si tinerilor.

In continuare, sistemul educational din Romania sufera modificari care, din pacate, nu imbunatatesc, sub nicio forma, sistemul actual. Domnul presedinte Iohannis isi propune sa creeze o "Romanie educata”, dar se pare ca promulga niste legi care, mai degraba, ajuta la decaderea sistemul educational. Prea putine resurse sunt alocate pentru a investi in infrastructura scolara si in dotarea cu materiale didactice moderne si tehnologie.

O mare parte a cheltuielilor este directionata catre salariile personalului, in detrimentul investitiilor necesare pentru imbunatatirea calitatii educatiei. Sunt ignorate complet nevoile elevilor care locuiesc in zone defavorizate. Este nevoie sa se vina cu un plan de atragere a profesorilor in aceste zone. Amintesc ca elevii unei scoli din Vaslui au fost mutati sa invete in sala de pomeni a cimitirului. Ce conditii au acestia? Ce masuri au luat autoritatile cand au vazut situatia in care se afla acesti copii?

De atatia ani se doreste o "Romanie Educata”, proiectul de suflet al lui Iohannis. In schimb, se remarca nepasarea si lipsa de responsabilitate a autoritatilor competente, care nu pot sa construiasca un sistem educational puternic si respectat. Legile educatiei indeparteaza elevii, in niciun caz nu combat problema abandonului scolar din Romania, iar analfabetismul, nici atat. Lipsa unei viziuni coerente si alocarea insuficienta a resurselor necesare invatamantului demonstreaza lipsa de angajament real fata de sistemul educational.

"Felicitari”, ati reusit sa mai distrugeti inca o generatie! Elevii ce parere au de aceste schimbari? Cu siguranta, parerea lor nu a contat deloc, altfel nu am fi ajuns in acest punct in care sa fie adoptate niste legi care, sub nicio forma, nu vor redresa sistemul de invatamant din tara noastra.

Toate aceste propuneri legislative ar trebui sa fie in folosul elevului, sa il sprijine in loc sa il impovareze. Nu ar trebui sa puna presiune suplimentara asupra sa, generand cheltuieli si cerinte aditionale.

Trebuie sa avem in vedere ca multi elevi vor fi nevoiti sa apeleze la meditatii pentru a putea promova examenele la materiile care nu fac parte din specializarea lor. Schimbari s-au produs in fiecare etapa, dar pana acum niciuna dintre acestea nu s-a dovedit a fi in favoarea elevului! Este important sa se identifice si sa se abordeze problemele structurale si sa se ofere sprijin adecvat elevilor pentru a le permite sa-si indeplineasca potentialul in sistemul educational.

sursa: Camera Deputatilor

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani