Grid star
eveniment

LEGE PENTRU REDUCEREA TVA – De la 19% la 5%. Initiativa va fi supusa la vot in sesiunea parlamentara care a inceput luni (Document)

Proiectul de lege care prevede instituirea unui beneficiu fiscal in favoarea cluburilor sportive care desfasoara activitate economica va fi discutat si supus la vot in Senat in sesiunea parlamentara care a inceput luni, 4 septembrie 2023. Este vorba despre reducerea TVA de la 19% la 5%. Acesta a fost depus in Senat inainte de inceperea vacantei parlamentare.

Potrivit expunerii de motive, dincolo de activitatea sportiva, cluburile pot desfasura activitati conexe, cu caracter economic, cu scopul de a obtine venituri pentru sustinerea activitatii. Desi exista cluburi sportive organizate ca persoane juridice atat cu scop patrimonial, dar si fara, activitatile economice desfasurate de acestea sunt supuse taxarii, conform Codului Fiscal. Diferenta dintre formele de organizare a cluburilor este reprezentata de destinatia sumelor provenite din aceste activititi. In cazul cluburilor sportive organizate ca societate pe actiuni, veniturile obtinute pot fi transformate in dividende, in beneficiul actionarilor. In cazul cluburilor sportive organizate ca persoana juridica fara scop lucrativ, veniturile obtinute trebuie utilizate strict in scopul si pentru obiectivele asumate de catre club, prin actul constitutiv. Cu toate acestea, ambele tipuri de cluburi sportive pot fi platitoare de TVA sau supuse impozitului pe profit.

Atragerea de investitori

Proiectul de lege propune stabilirea unei cote de TVA de 5%, fata de cota standard de 19% pentru operatiunile comerciale desfasurate de cluburile sportive. Aceste activititi comerciale sunt adiacente activititii sportive si se rezuma, de regula, la activitati de tip merchandising, adica vanzarea de produse cu insemnele clubului sau servicii alimentare pentru spectatori in timpul competitiilor. Aceasta modificare va produce un beneficiu direct cluburilor sportive, care vor datora mai putin TVA, drept urmare va genera un venit net mai mare decat in prezent.

Prin cresterea veniturilor cluburilor, acestea vor dispune de resurse suplimentare pentru a dezvolta clubul, pentru a extinde investitiile si pentru a creste randamentul componentei activitatii sportive.

De asemenea, privind in logica obtinerii de profit, investitorii vor fi incurajati sa aleaga un club sportiv ca mijloc de investitie, datorita regimului fiscal favorabil. Astfel, modificarile propuse au potentialul de a atrage, subsecvent, noi surse de venit importante pentru cluburile sportive din Romania. Pe termen lung, modificarile propuse au potentialul de a creste performanta in sportul romanesc, de a atrage resursele necesare pentru investitii proprii in infrastructura, in sportul pentru copii si juniori sau de a spori nivelul de pregatire profesionala a persoanelor care activeaza in sport”, arata initiatorii.

*Cititi aici expunerea de motive

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani