Grid star
analize

Legea pensiilor speciale trebuie adoptata cu celeritate!

Amendamentele propuse pentru Legea pensiilor speciale au fost elaborate impreuna cu expertii de la Comisia Europeana, astfel incat sa rezolve obiectiile ridicate de Curtea Constitutionala, dar si jalonul asumat de Romania in PNRR.

Pe langa faptul ca solutioneaza o profunda inechitate sociala, adoptarea noii legi va permite accesarea banilor aferenti transei a III-a din PNRR. De aceea, consider ca parlamentari din toate partidele ar trebui sa aiba o abordare constructiva, responsabila si sa se abtina de la amendamente populiste, ce ar putea determina o noua respingere din partea CCR. Totodata, magistratii ar trebui sa aiba o conduita decenta, sa nu mai sesizeze legea la CCR si sa accepte noile reglementari.

In momentul de fata, pensia medie a magistratilor (21.583) este de 10 ori mai mare decat pensia medie din sistemul de contributivitate (2.188 lei). Romania are deja cei mai bine platiti magistrati din Uniunea Europeana. Salariul cel mai mare din sistem (judecatorul de Curte Suprema) e de 6,54 salarii medii brute pe economie.

Spre comparatie, in Germania acest raport este 1,73, iar in Franta de 3,57. La aceste salarii, magistratii din Romania mai au parte si de alte beneficii extra-salariale, cum ar fi plata chiriei pentru apartamente premium, pentru magistratii detasati din localitatea de domiciliu.

sursa: Camera Deputatilor

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani