Grid star
analize

Safari pe al doilea "Drum al Matasii”

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis intervine in forta in numele statului pe care-l reprezinta, dar si in numele Uniunii Europene, in batalia pentru Africa. Sau cel putin asta incearca sa sugereze, demarand un safari prin patru state ale continentului. In continuare, voi explica atat titlul pe care l-am pus acestui editorial, cat si in ce consta batalia reala pentru Africa.

De mai mult timp, continentul african este disputat, pe bucati sau chiar in integralitatea lui, de catre China si Federatia Rusa. De mai multe ori, am descris pe CorectNews modul in care gruparea de mercenari Wagner actioneaza in forta in state africane pentru a le destabiliza sau, dimpotriva, pentru a consolida la putere regimuri instalate in forta, junte militare acoperite de sangele conationalilor. Totul pentru diamante, pentru zacaminte de petrol, pentru alte minerale rare. Printr-o politica externa cvasi inexistenta in aceasta parte a lumii, Uniunea Europeana a ramas cu totul si cu totul pe dinafara. Neimplicata sub aspectul cooperarii economice. La randul lor, Statele Unite nu s-au implicat nici economic si nici militar in sangeroasele reglari de conturi din Africa. Si iata ca soseste acolo pe cai mari presedintele Klaus Iohannis, in numele interesului statului roman, asa cum pretinde, dar si sau mai ales in numele Uniunii Europene, cum din nou sustine prin comunicatul oficial transmis opiniei publice de institutia prezidentiala. Aparent asistam deci la un dublu demers. In interes national, dar si in interesul UE, unde Klaus Iohannis vizeaza pozitia de viitor comisar pentru politica externa. In acest context, ca un veritabil Don Quijote al secolului in care traim, presedintele nostru zice ca incearca sa traseze prin Africa un nou "Drum al Matasii” romanesc si european. Numai ca presa de la Bucuresti a taxat deja acest demers drept un safari.

Un safari care va dura nu mai putin de zece zile. Desfasurat in Republica Kenya, Republica Unita Tanzania, Senegal si, extrem de important, Republica Capului Verde, cu o populatie mai mica decat cea a Ploiestiului. Sub aspectul interesului national, e necesar sa precizam ca totalul comertului cu aceste state africane reprezinta o suma mai mica decat contravaloarea periplului in aeronava de lux intreprins de presedintele Klaus Iohannis. Dar cine stie? Poate ca exista de acum incolo perspectiva unor relatii economice infloritoare, care sa jaloneze acest al doilea "Drum al Matasii” in stil romanesc, preconizat de Klaus Iohannis.

Pare totusi un proiect de domeniul science-fictionului. Mai ales daca luam in calcul un detaliu semnificativ. Inchiriind pentru zece zile o aeronava de super lux, cu sume de bani varsate din rezervele statului – Doamne fereste sa se intample vreo calamitate in acest sfarsit de an – presedintele Romaniei a evitat sa faca un lucru cat se poate de normal pentru cineva care doreste cu adevarat sa impulsioneze relatiile cu alte state. Nu a luat cu el ministrii care raspund de Economie si de Comert, nu a luat cu el oameni de afaceri si nici jurnalisti romani si straini, care sa prezinte opiniei publice demersurile inaltului reprezentant al statului roman. Si mai ales rezultatele acestor demersuri. Fara aceasta artilerie grea, avem de-a face doar cu o bula de imagine care, asa cum a fost umflata, asa se va dezumfla.

Dar in comunicatul oficial scrie negru pe alb ca presedintele nostru isi propune sa reprezinte acolo si interesele Uniunii Europene. Sa plaseze deci fundamentul unui al doilea "Drum al Matasii”, de data asta european, de natura sa contracareze atat demersurile Chinei, cat si pe cele ale Federatiei Ruse. Un proiect extrem de indraznet. Dar care ar fi presupus, daca era si serios, ca delegatiei sa-i fie atasati si cativa reprezentanti UE din domeniul economic si politic. Ceea ce nu se intampla.

Klaus Iohannis a plecat in Africa de fapt ca un fel de caine surd la vanatoare si presa nu greseste deloc atunci cand il ia peste picior si vorbeste despre zece zile de safari. Intrucat vor exista cu siguranta oportunitati de imagine, eu intentionez sa adaug ceva la tabloul sugerat de presa. Va fi foto-safari.

Un foto-safari pe bani grei. Grei de tot. Si in vremuri de austeritate. Si mai ales bani din fondul de rezerva al statului. Sume tinute in mod ilegal si anticonstitutional la secret. Motiv pentru care Klaus Iohannis se alege cu doua demersuri in justitie. Unul din partea Clubului de Presa, celalalt din partea USR. Pentru lipsa de transparenta. Pentru incalcarea flagranta a accesului cetateanului la informatii. Dar va urma cu certitudine si un proces politic. La capatul caruia Iohannis va fi pus la zid. Stiti cu ce se va intoarce din Africa? Cu un singur lucru. Cu aeronava de lux!

sursa: corectnews

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani