Grid star
eveniment

LUPTA PENTRU BOGATIA CAMPIEI BANATULUI - Agricultura sau gaze de sist?

Agricultura sau gaze de sist?


Ingrijorare mare in randul fermierilor din vestul tarii, dupa ce firma Panfora Oil&Gas, subsidiara locala a MOL Ungaria, a achizitionat prin intermediul unor avocati din Cluj circa 9 ha de teren agricol in localitatile Curtici (chiar sub coasta cunoscutului fermier Dimitrie Musca) si Dorobanti din judetul Arad, scrie foodbiz.ro.

Temerea fermierilor din Asociatia „Salvam Campia de Vest” este ca ungurii au de gand sa exploateze gaze de sist si nu doar in zona Campiei Banatului, ci in toata Campia de Vest, sub pretextul autorizatiilor obtinute pentru resursele conventionale, cu efecte dramatice asupra mediului si sanatatii populatiei.

Mai simplu spus, agricultorilor le este teama ca una din zonele cele mai fertile ale Europei, terenuri la care altii doar viseaza, ar putea sa devina camp petrolier, in loc ca aici sa se faca agricultura performanta care sa asigura hrana Romaniei.

Firma Panfora Oil&Gas respinge toate aceste acuzatii, insistand asupra faptului ca “nu cauta gaze de sist si va efectua toate operatiunile in conformitate cu cele mai inalte standarde de mediu si numai dupa obtinerea autorizatiilor de mediu”, fiind dispusa sa colaboreze cu autoritatile si oamenii locului.

O disputa care dureaza de ani buni si care a scos la iveala inca o data “scaparile” autoritatilor romane, ceea ce ridica oarecare semne de intrebare.

Lovitura sub centura la Curtici – sub campurile agricole ale fermierului Dimitrie Musca


Dimitrie Musca, Presedinte al Combinatului Agroindustrial Curtici, este fermierul care a luat atitudine inca de la inceput fata de intentiile Panfora Oil&Gas, protestand de mai multe ori pentru a atrage atentia autoritatilor cu privire la planurile de exploatare a gazelor de sist in zona. I s-au alaturat apoi numerosi aradeni, dar si primarii din judet, fiind creat chiar si un ONG – Asociatia „Salvam Campia de Vest” care sa apere pamanturile oamenilor.
“Am demonstrat in acest an, cand toata Romania a fost lovita de seceta ca avem un potential deosebit.

Campia Banatului poate sa tina jumatate din tara cu productiile din agricultura. In conditiile in care se doreste exploatare de gaze de sist, la fiecare sonda care se introduce eruptia sau spargerea rocii – ce merge pana la 6-7 km – se face cu sute de tone de substante chimice, care interfereaza cu panza de apa freatica. Recunosc si ei ca un procent de 6-7% sunt scapari de substante chimice, care vrand – nevrand ajung in pamanturi si in apa freatica a zonei respective“.

Cerem insistent, din toate simtamintele noastre: Opriti Acest Lucru, pentru ca nicio tara din toata Europa nu a dat drumul la exploatarea gazelor de sist. Noi avem gaze in Marea Neagra cate vrem. Exista un potential de agricultura formidabil, noi il dezvotam si uite ce se intampla din cauza gazelor de sist”, se declara revoltat Dimitrie Musca, fermierul de la CAI Curtici, care administreaza printre altele circa 7.600 hectare de teren agricol in judetul Arad.

Dupa ce ani de zile Panfora Oil&Gas a fost tinuta pe loc, in urma numeroaselor procese in instanta, in acest an a venit si lovitura de gratie: ungurii au reusit sa cumpere aproximativ 5 ha de teren agricol de la doi aradeni care si-au retras pamanturile de la CAI Curtici de administrarea careia se ocupa chiar Dimitrie Musca si inca 3,47 ha de teren in localitatea Dorobanti. Pretul oferit, circa 15.000 de euro pe hectar, dupa cum sustine Musca, cu mult peste pretul pietei, a constituit o serioasa tentatie pentru vanzatori:

“Acum, va fi mai greu sa-i oprim, pentru ca este pamantul lor“, spune cu amar Musca. Chiar si asa, promite ca nu se va da batut.

"Panfora Oil & Gas nu cauta gaze de sist"


Ungurii sustin insa ca in niciun moment nu s-a pus problema unor activitati legate de gaze de sist sau orice alte resurse neconventionale:

“Panfora Oil & Gas nu cauta gaze de sist in nicio zona din perimetrul Ex-6 Curtici, si in niciun sat sau comunitate. Mai mult, nu exista potential de gaze de sist in perimetrul Ex-6 Curtici, dupa cum atesta in mod clar datele geologice si geofizice disponibile“.

Compania a semnat un acord cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), care specifica obligatiile legale ale companiei in ceea ce priveste perimetrul Ex-6 Curtici, iar acest acord nu include activitati legate de gazele de sist sau orice alte resurse neconventionale. ANRM a confirmat de asemenea ca Panfora Oil&Gas nu a depus nicio referire/solicitare privind gazele de sist. Intregul perimetru Ex-6 Curtici nu este si nu va fi in niciun fel legat de gazele de sist.

Panfora Oil&Gas este pregatita sa semneze in acest sens acorduri cu valoare juridica cu comunitatile locale, fermieri si proprietari de terenuri, angajandu-se astfel sa nu intreprinda nicio activitate legata de gazele de sist, atat in cadrul etapei de explorare, cat si al productiei, pentru intregul perimetru Curtici si pentru toata durata de valabilitate a operatiunilor, dau asigurari cei de la Panfora Oil&Gas.

Primaria din Dorobanti strange semnaturi de la localnici sa blocheze activitatea Panfora Oil&Gas


Dupa ce Panfora Oil&Gas a achizitionat o suprafata de 3,47 ha de teren agricol si in comuna Dorobanti, reprezentantii companiei au mers la primarie pentru a cere certificat de urbanism. Au adus autorizatie de la ANRM si aviz de la Apele Romane, nu si de la Mediu, insa. Primarita Korondi Jozsa-Erica spune ca oamenii din zona nici nu vor sa auda de explorare de gaze, de orice natura ar fi ele, si strang semnaturi sa blocheze o eventuala activitate in acest sens.

"Suntem in proces cu Panfora Oil&Gas. Luptam pentru ca sa nu vina sa foreze si sa faca explorare la noi. Noi nu suntem de acord sa foreze, nici cetatenii din comuna Dorobanti, nici cei din Curtici si nici din zona. Dupa ce au cumparat teren (3,75 ha), au venit la primarie ca vor sa foreze ca sa vada daca avem aici gaze. Au venit pentru gaze mai mult, nu pentru gaze de sist. Putem sa spunem orice, noi vrem sa evitam asta, deoarece aici traim din agricultura. Cetatenii nu vor asa ceva, pentru ca nu se stie niciodata…

Si daca gasesc? Atunci ce o sa facem, cum o sa fie mai departe, cine isi asuma raspunderea?! ….Nu ne dorim, pentru ca atunci porneste o avalansa si nu mai putem sa o oprim. Trebuie sa ne gandim si la copiii nostri in viitor”, ne-a declarat Jozsa-Erica Korondi, primarul Comunei Dorobanti.
In timp ce Panfora Oil&Gas obtine autorizatiile una dupa alta, cetatenii din localitate s-au mobilizat si strang semnaturi pentru a le bloca activitatea in zona:

Au venit cu autorizatie de la ANRM si au cerut certificat de urbanism, am cerut si noi niste avize…Acum strangem declaratii de la cetateni ca nu dorim sa inceapa activitatea aici. Nu au inca autorizatie de mediu, doar de la Apele Romane au aviz. Daca institutiile nu sunt cu noi, noi primariile nu putem face nimic. Avem sperante ca totusi o sa reusim’’, afirma Jozsa-Erica Korondi.

Agricultorii se tem de “surprize”: una spunem, alta facem

Alexander Degianski, un cunoscut fermier din Timis, recunoaste si el ca cea mai mare temere a agricultorilor este legata de tehnologia de exploatare a gazelor de sist care ar putea afecta serios mediul si populatia. Atrage atentia, insa, si asupra lipsei de transparenta din partea autoritatilor care ar trebui sa arate negru pe alb ca nu vor exista intentii de a permite astfel de exploatari la noi in tara. Pana la urma, ce legea nu interzice, inseamna ca o permite, afirma si pe buna dreptate agricultorul:

"Campia de Vest este una din cele mai fertile din UE, trebuie sa se faca agricultura aici, stim ca exista si coexista industria extractiva conventionala, pentru ca si la noi in zona este plin de sonde de petrol care nu ne afecteaza. Cat timp se face astfel de tehnologie, nu avem nicio problema.

Problema mare este daca cumva cineva pune gand rau agriculturii prin folosirea acestor metode chimice incluzive foarte daunatoare mediului inconjurator si populatiei prin ceea ce inseamna tehnologia de exploatare a gazelor de sist. Aceasta este problema noastra majora.… Noi nu stim ce vor sa faca, dar suntem precauti. In mod clar, tot ceea ce inseamna gaze de sist nu este binevenit in zona agricola a Romaniei”, ne-a declarat Degianski.

Avocat: Fara evaluarea impactului asupra mediului, totul trebuie anulat!

Pentru a-si apara drepturile, fermierii au infiintat Asociatia „Salvam Campia de Vest”, care de-a lungul timpului a avut nenumarate procese pe rol. Avocatul Florin Bornea spune ca, de fapt, marea problema este la Guvernul Romaniei si la ANRM, care au concesionat 14.000 de kilometri patrati fara respectarea directivelor UE in vigoare, iar, in primul rand, este vorba de lipsa unei evaluari a impactului proiectelor asupra mediului si a informarii pulicului:

Ceea ce reprosam noi nu este Panfora Oil&Gas, in principal, ci Guvernului Romaniei si ANRM ca a scos la licitatie 14 perimetre, 14.000 km patrati din Satu Mare, pana in Caras-Severin, tot Vestul tarii, plus zona Vasluiului si a Dobrogei, cu nerespectarea directivei 42 din 2001 (Directiva 2001/42/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 27 iunie 2001 privind evaluarea efectelor anumitor planuri si programe asupra mediului) si a HG 1076 din 2004 (HG 1076 2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluarii de mediu pentru planuri si programe).

Acestea spun foarte clar ca inainte de a aproba asemenea planuri sau programe trebuie sa faci o evaluare ecologica, cu tot ceea ce implica, sa o aduci la cunostinta publicului, sa spui ce faci, sa publici planul de proiect, sa spui care sunt avantajele si dezavantajele, tot ce inseamna evaluare ecologica, sa asculti parerile tuturor. Ce se intampla daca transformi vestul Tarii in camp petrolier, tot vestul din Satu Mare pana in Caras-Severin??”, a declarat Florin Bornea.

La acest moment, Asociatia are pe rol doua procese, unul care vizeaza declasificarea contractului semnat de ANRM cu Panfora Oil&Gas si un altul de anulare a acordului petrolier pentru nerespectarea directivei UE:

Curtea de Justitie a UE anuleaza si obliga instantele, anuleaza fara niciun fel de problema toate planurile sau programele efectuate fara nicio o evaluare ecologica, absolut totul. Politica de mediu este politica fundamentala a UE. Aceasta este marea noastra problema: lipsa evaluarii ecologice, a informarii publicului, lipsa oricarei cunostinte despre ceea ce vor sa faca si ceea ce cauta, ceea ce le permite sa spuna astazi intr-un fel si maine in alt fel si care genereaza neincredere in randul tuturor”, a precizat avocatul.

Pe scurt, ANRM a concesionat terenurile fara sa faca nicio evaluare ecologica, fara sa intrebe pe nimeni din populatia tarii daca este de acord sau nu, fara sa aduca la cunostinta publicului care sa poata sa formuleze obiectiuni, iar dupa ce au aprobat contractul, l-au clasificat secret de servici, isi exprima indignarea Florin Bornea. Din pacate, ANRM n-a avut nicio reactie la solicitarile noastre pe aceasta tema, asa cum ne si asteptam, de altfel….

Panfora Oil&Gas: Acordul este clasificat de autoritatile romane, conform legii


Daca din partea autoritatilor romane n-am primit niciun semn, Panfora Oil&Gas ne-a raspuns la intrebarile formulate in scris.

Scopul acordului de concesiune nu este acela de exploatare a zacamintelor de titei si gaze naturale, ci de executare a unor lucrari de explorare prin care sa se stabileasca potentialul perimetrului, arata Panfora.

ANRM si MOL Hungarian Oil and Gas Public Limited Company, impreuna cu S.C. Expert Petroleum – S.R.L. au incheiat un acord pentru gaze naturale si titei la data de 19 aprilie 2011, dupa castigarea drepturilor de concesiune asupra perimetrului in anul 2010, in cadrul rundei a X-a de licitatie organizate de catre ANRM. Acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare in perimetrul EX – 6 CURTICI a fost aprobat prin HG nr. 1185 din 4 decembrie 2012 si publicat in Monitorul Oficial 838 din 12 decembrie 2012”. Asa cum Panfora Oil&Gas si ANRM au afirmat in mod public, scopul acordului de concesiune nu este acela de exploatare a zacamintelor de titei si gaze naturale, ci de executare a unor lucrari de explorare prin care sa se stabileasca potentialul perimetrului. Activitatea de explorare cuprinde lucrari de prospectiune, precum si forajul unor sonde de explorare, prin metodele traditionale. Acordul este clasificat de autoritatile romane, conform legii”, ne-au precizat reprezentantii Panfora.

Panfora se pregateste sa instaleze patru sonde

Cine este Panfora si ce licente are? Iata ce ne-au comunicat reprezentantii companiei:

Panfora Oil & Gas SRL este o companie inregistrata in Romania, care face parte din Grupul MOL si care este dedicata activitatilor de explorare si productie (E&P) ale Grupului MOL din Romania. Compania a fost infiintata la sfarsitul anului 2012 si are sediul in Cluj Napoca. Compania detine licenta din partea Guvernului Romaniei si a Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM) pentru explorarea si exploatarea resurselor de hidrocarburi conventionale din perimetrul Ex-6 Curtici, judetul Arad. Programul de lucrari de explorare din Ex-6 consta in masuratori geofizice de suprafata 3D si, intr-o etapa ulterioara, forarea a maximum patru (4) sonde, cautarea de noi hidrocarburi conventionale, petrol si gaze naturale in formatiuni de roci conventionale. Compania are de asemenea o participatie minoritara in alte doua concesiuni, EX-1 Voievozi (30%) si EX-5 Adea (20%), avand ca partener Sand Hill Petroleum Romania SRL.

Legislatia romana si acordul de concesiune pentru resursele de petrol si gaze prevad existenta a doua etape: explorare si productie.
“In prezent, ne aflam in faza de explorare si am depus toata documentatia necesara pentru obtinerea permiselor in vederea efectuarii lucrarilor de explorare. In prima etapa, programul de lucrari de explorare consta dintr-o masuratoare geofizica de suprafata 3D, pentru care compania va utiliza tehnologiile de ultima generatie pentru a explora noi hidrocarburi conventionale, petrol si gaze naturale in formatiuni de roci conventionale, chiar si in campuri care au fost explorate in trecut, cand tehnologia moderna de masurare a suprafetei 3D nu era disponibila.

Am luat in considerare opinia fermierilor locali si am decis sa facem masuratori numai pe drumurile publice, pentru a evita orice perturbare a activitatilor agricole regulate. Masuratorile vor fi efectuate de camioane speciale care vor circula fara a bloca traficul si care vor folosi microfoane wireless de mici dimensiuni. Camioanele speciale vor fi prezente numai in zonele nelocuite.

Vom instala patru (4) sonde pe parcele de mici dimensiuni achizitionate in regiune. Toate datele stiintifice care vor fi colectate si procesate apartin statului roman”, sustin reprezentantii Panfora.

Masurarea 3D nu are impact asupra mediului, prin urmare, nu este necesara o autorizatie de mediu emisa de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. In cazul sondelor de explorare planificate, autorizatia de mediu este obligatorie si operatiunea de forare poate fi implementata numai daca este aprobata de autoritatea respective, dau asigurari cei de la Panfora:

“Acest proces de autorizare a inceput si pregatim studii detaliate de evaluare a impactului asupra mediului (EIM) in conformitate cu cererea Agentiei de mediu, care vor fi transmise in urmatoarele luni autoritatii. Asa cum am precizat deja in repetate randuri, Panfora nu va folosi explozibili sau fracturarea hidraulica in timpul operatiunilor. In cazul in care sondele de explorare vor indica prezenta resurselor conventionale viabile din punct de vedere comercial, compania va propune un plan de dezvoltare si productie pe teren catre ANRM care va include dezvoltari ulterioare”, mai precizeaza reprezentantii Panfora.

sursa:foodbiz.ro

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani