Grid star
eveniment

MANIPULAREA USR ANTI-FIREA – Sefa consilierilor USR Ana Ciceala acuza ca este „ilegal si imoral” proiectul prin care primarul Capitalei, Gabriela Firea, propune stimulente financiare pentru pacientii tratati de COVID-19 care doneaza plasma. Ciceala nu a c

Consiliera Ana Ciceala (foto) – liderul de grup USR din Consiliul General al Municipiului Bucuresti – a citit doar superficial Legea nr. 282/2005 privind organizarea activitatii de transfuzie sanguina, donarea de sange si componente sanguine de origine umana, precum si asigurarea calitatii si securitatii sanitare, in vederea utilizarii lor terapeutice.

Dovada superficialitatii a facut-o Ciceala joi, 13 august 2020, cand a atacat-o pe Gabriela Firea, dupa ce primarul a introdus pe ordinea de zi a Consiliului General un proiect de hotarare pentru ca pacientii tratati de COVID-19 care doneaza plasma sa beneficieze de un stimulent financiar de 4.800 de lei (echivalentul a circa 1.000 de euro), sub forma tichetelor de masa sau pentru medicamente.

Iata cele mai importante afirmatii ale Anei Ciceala:

Proiectul acesta este si ilegal, este si imoral si contravine tuturor politicilor publice europene si romanesti de pana acum. (...) In primul rand, pe partea legala, nu este – conform Legii 282 (n.r. din 2005) – legal sa donezi contra unei remuneratii sange sau alte componente sanguine. Va citez din lege, care spune foarte clar ca activitatea de transfuzie sanguina este de tip non-profit. Donarea de sange si componente sanguine se realizeaza doar in acest cadru. Deci o noua ilegalitate propusa de primarul general, Gabriela Firea, a nu stiu cata in acesti patru ani dezastruosi de mandat.

In al doilea rand, din punct de vedere moral, proiectul acesta al Gabrielei Firea spune mai multe despre ea decat despre donatori. Aceasta idee de a da bani pentru donarea de plasma nu putea sa se nasca decat in mintea Gabrielei Firea si dovedeste faptul ca pentru aceasta totul este despre bani, totul se tranzactioneaza contra unor sume de bani. Bineinteles ca in realitate nu este asa. Oamenii si donatorii isi doresc sa doneze sange ca sa ajute – sa ajute mai ales la vindecarea altor oameni care sufera de aceeasi boala de care si ei au suferit si din care se recupereaza, tocmai pentru a ajuta vindecarea lor”.

Problema este ca USR-ista a trecut sub tacere faptul ca niciunde in proiectul de hotarare a CGMB nu se spune ca Primaria ar trebui sa obtina vreun profit din activitatea de recompensare a donatorilor. Mai mult: Ciceala a ocultat faptul ca insasi Legea 282/2005 prevede, la art. 17 alin. 1-2, dreptul donatorilor de sange la tichete de masa, precum si alte drepturi, care se stabilesc prin hotarare de Guvern. Deci eventualul contraargument ar fi putut tine de procesul de reglementare (adica prin HG, iar nu prin hotarare de consiliu), nicidecum de fondul problemei – respectiv rasplata pentru donatorii de sange si componente sanguine.

Proiectul a picat la vot

Mentionam ca initiativa Gabrielei Firea a fost respinsa cu 33 de voturi „pentru”, 5 „impotriva” si o abtinere. Fiind vorba despre un proiect care vizeaza patrimoniul Capitalei, erau necesare cel putin doua treimi dintre voturile consilierilor – adica cel putin 37 de voturi din totalul de 55.

Iata lista voturilor:

Pentru – 33

Impotriva – 5 USR – Sorin Marinescu, Stroe Bogdan, Ana Ciceala, Tugui Matei, PNL – Catalin Deaconescu

Abtineri – 1 USR – Ivan Florin

Nu au votat – 3: PSD – Mihaela Neacsu, PNL – Comanescu Mihai, USR – Raluca Teodor

Prezentam prevederile art. 17 alin. 1-2 din Legea 282/2005:

(1) Donatorii de sange au dreptul sa primeasca, la fiecare donare, o alocatie de hrana sub forma tichetelor de masa, care au caracteristicile fizice si valorice prevazute de Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile si completarile ulterioare, sau o masa postdonare la centrul de transfuzie sanguina in echivalentul valorii totale a tichetelor de masa acordate.

(2) Numarul tichetelor de masa, precum si alte drepturi si obligatii ale donatorilor de sange se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

Iata art. 11 din HG 1364/2006 pentru aprobarea drepturilor si obligatiilor donatorilor de sange:

Donatorul de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare efectiva, urmatoarele:

a) 7 tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de institutia de profil;

b) o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii, in cazul donatorilor de sange salariati; o zi scutire de frecventa, in ziua donarii, in cazul elevilor, studentilor si militarilor;

c) decontarea cheltuielilor de transport in comun din ziua donarii intre localitatea de domiciliu / resedinta inscrisa in actul de identitate si localitatea unde isi are sediul institutia la care se efectueaza donarea de sange; in cazul in care donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea in care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul in comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioada de o luna”.

Redam textul proiectului de HCGMB:

Art. 1 Se aproba proiectul: 'DONEAZA PLASMA, SALVEAZA VIATA'.

Art. 2 Se aproba acordarea unui sprijin financiar, in valoare de 4.800 de lei / beneficiar sub forma unui pachet de vouchere, pentru un nurnar de 500 de beneficiari cu domiciliul stabil sau viza de resedinta in Municipiul Bucuresti, obtinuta cu cel putin 6 luni inainte de depunerea cererii de aplicare in proiect.

Art. 3 Se aproba bugetul proiectului 'DONEAZA PLASMA, SALVEAZA VIATA' in valoare de 2.411.424,00 lei, conform Anexei 1 - Buget proiect, care face parte integranta din prezenta hotarare.

Art. 4 Directiile din cadrul aparatului de specialitate al Primarului General al Municipiului Bucuresti si Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti va aduce la indeplinire prevederile prezentei hotarari”.

Prezentam principalul pasaj din nota de fundamentare a proiectului:

In contextul in care diseminarea intra-comunitara a virusului SARS-CoV-2 are loc cu o viteza considerabila, este absolut necesara incurajarea unor tratamente inovatoare care sa contribuie la procesul de vindecare / ameliorare a pacientilor care se confrunta cu aceasta afectiune, Declaratiile si studiile specialistilor sunt unanime in a aprecia ca, pana la momentul actual, nu exista un tratament certificat in tratarea acestei infectii, efectuandu-se inca studii clinice pentru a optimiza sansele pacientilor.

De asemenea, trebuie acordata o atentie deosebita nu numai identificarii si tratarii persoanelor infectate cu-virusul SARS-CoV-2, ci si persoanelor aflate in convalescenta, care raman cu sechele, ce pot conduce la instalarea unor boli cronice invalidante.

Studiile au demonstrat ca administrarea de plasma de convalescent poate fi folosita in scopul limitarii replicarii virale si a raspunsului inflamator excesiv la bolnavii cu SARS-CoV-2.

Aceasta metoda terapeutica ar trebui folosita cat mai timpuriu la pacientii cu forme potential severe de Covid-19.

Intrucat disponibilul de plasma de convalescent este limitat in perioada actuala, aceasta metoda terapeutica ar trebui utilizata prioritar la pacientii la care raspunsul inflamator-imun este unul deficitar si la care imunosupresia este contraindicata.

La nivel national, din cele 30.000 de persoane vindecate, doar 490 au donat plasma, in conditiile in care pacientii cu forme grave din sectiile de ATI sunt in numar de aproximativ 500. (...)

In acord cu studiiile clinice efectuate, apreciem ca se impune incurajarea donarii de plasma de la pacienti vindecati, concomitent cu posibilitatea oferirii unor proceduri medicale, a unei medicatii adjuvante starilor imuno-deficitare, precum si a unei alimentatii bogate in nutrienti, in vederea recuperarii si reintegrarii in viata sociala.

Astfel, demersul nostru este justificat de necesitatea sprijinirii, atat a pacientilor cu forme severe, cat si a celor care, desi, aflati in convalescenta, inteleg misiunea nobila de a veni in sprijinul celorlati pacienti infectati cu SARS-CoV-2, prin donare de plasma.

Ca urmare, apreciem ca este oportuna posibilitatea ca donatorul de plasma sa poata beneficia de un pachet vouchere in cuantum de 4.800 lei, utilizat in scopul achizitionarii de proceduri medicale necesare recuperarii post-infectare, precum si procurarii de medicamente si alimente”.

* Cititi aici intregul proiect de HCGMB, insotit de nota de fundamentare si de rapoartele de specialitate

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani