Grid star
eveniment

MICSORAREA TVA PENTRU BENZINA SI MOTORINA – Senatul a luat decizia in ziua in care se implinea termenul de adoptare tacita (Document)

Senatul a respins miercuri, 18 mai 2022, proiectul de lege care prevedea reducerea cu 50% a accizei pentru benzina fara plumb si motorina, si micsorarea cotei TVA pentru benzina fara plumb si motorina de la 19% la 5%, timp de 12 luni.

Votul a fost dat chiar in ziua in care se implinea termenul de adoptare tacita, iar initiativa legislativa ar fi fost adoptata daca nu era dezbatuta. Legea a fost trimisa la Camera Deputatilor, care este for decizional.

Motivele initiatorilor

Initiatorii au sustinut in expunerea de motive ca riscurile non-interventiei legislative de urgenta asupra preturilor finale ale carburantilor de baza sunt:

-Cresterea, pe termen foarte scurt, cu cel putin 20% a preturilor de consum pentru toate bunurile si serviciile produse in Romania;
-Cresterea cheltuielilor publice pentru servicii publice esentiale de transport (transport public local, judetean, servicii de ambulanta, autospeciale ale MAI etc. ale caror costuri cu carburantii cresc cu cca.50%);
-Pierderi uriase de competitivitate ale produselor romanesti, care vor accelera importurile si vor agrava si mai puternic balantele externe ale tarii;
-Riscuri uriase privind intrarea in insolventa sau faliment a zeci de mii de operatori economici romani;
-Cresterea operatiunilor ilegale cu produse accizabile, inclusiv cu cele doua sortimente de carburanti;
Restrangeri severe ale consumului si ale productiei, cu impact urias asupra bugetului general consolidat (a se vedea experientele anterioare cu privire la evolutia carburantilor, cand volumul consumului a scazut direct proportionaI cu pretul final al carburantilor, iar veniturile bugetare au fost mai mici).

Masuri pentru 12 luni

Astfel, s-a propus ca masura temporara, timp de 12 luni:
-reducere cu 50% a accizei pentru benzina fara plumb si motorina din valoarea prevazuta pentru anul 2022;
-reducere a cotei TVA pentru benzina fara plumb si motorina de la 19% (cat este in prezent) la 5%.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani