Grid star
business capital

MILIARDE DE EURO AU INTRAT IN BUGETUL ROMANIEI – Cati bani preconizeaza UE ca vor mai veni. Anuntul oficial

Comisia Europeana (CE) anunta ca s-au transferat joi, 2 decembrie 2021, Romaniei 1,8 miliarde euro sub forma de prefinantare, echivalentul a 13 % din totalul de granturi alocate in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta (MRR).

Potrivit CE, plata de prefinantare va sprijini demararea implementarii masurilor de investitii si de reforma cuprinse in Planul de redresare si rezilienta al Romaniei.
Se preconizeaza ca Romania va primi un total de 29,2 miliarde EUR, din care granturi in valoare de 14,2 miliarde EUR si imprumuturi in valoare de 14,9 miliarde EUR.

Comisia anunta ca in Romania, Mecanismul de redresare si rezilienta finanteaza investitii si reforme, iar printre masuri se numara, printre altele:

Asigurarea tranzitiei catre o economie verde:

"Planul Romaniei prevede investitii de 3,9 miliarde EUR in modernizarea infrastructurii feroviare, inclusiv a cailor ferate si a materialului rulant electrificate sau cu emisii zero.
In plus, 2,7 miliarde EUR vor fi investite in renovarea eficienta din punct de vedere energetic si renovarea seismica a cladirilor multifamiliale si publice, ceea ce va aduce beneficii pentru mediu si va reduce facturile la energie ale gospodariilor Valul de renovari va spori rezistenta cladirilor la seisme si le va face mai accesibile pentru persoanele cu handicap si persoanele in varsta.
Reformele si investitiile in valoare de 855 de milioane EUR vor sprijini productia de energie curata prin eliminarea treptata a productiei de carbune si lignit si prin utilizarea surselor regenerabile de energie si a hidrogenului. In plus, planul include masuri de protectie a biodiversitatii si a mediului axate pe impadurire, reimpadurire si pepiniere forestiere, precum si alte masuri privind biodiversitatea pentru reconstructie ecologica si protectia speciilor, cu investitii in valoare de 1,1 miliarde EUR”.

Anuntul Comisiei Europene:

"Comisia Europeana a transferat astazi, 2 decembrie, Romaniei 1,8 miliarde EUR sub forma de prefinantare, echivalentul a 13 % din totalul de granturi alocate acestei tari in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta (MRR).
Plata de prefinantare va sprijini demararea implementarii masurilor de investitii si de reforma cuprinse in Planul de redresare si rezilienta al Romaniei.
Se preconizeaza ca Romania va primi, pe parcursul planului sau, un total de 29,2 miliarde EUR, din care granturi in valoare de 14,2 miliarde EUR si imprumuturi in valoare de 14,9 miliarde EUR.
Plata de astazi a fost efectuata ca urmare a succesului primelor operatiuni de imprumut derulate in cadrul instrumentului NextGenerationEU. Pana la sfarsitul anului, Comisia intentioneaza sa mobilizeze pana la 80 de miliarde EUR sub forma de finantare pe termen lung, care va fi completata cu titluri pe termen scurt („EU-Bills”), pentru a finanta primele plati planificate in favoarea statelor membre in cadrul NextGenerationEU. 
Mecanismul de redresare si rezilienta se afla in centrul instrumentului NextGenerationEU, care va furniza 800 de miliarde EUR (in preturi curente) pentru a sprijini investitiile si reformele in toate statele membre. Planul Romaniei face parte din raspunsul fara precedent oferit de UE pentru a iesi mai puternica din criza provocata de pandemia de COVID-19, pentru a promova tranzitia verde si tranzitia digitala si pentru a consolida rezilienta si coeziunea in societatile noastre.

Sprijinirea unor proiecte transformatoare de investitii si de reforma

In Romania, Mecanismul de redresare si rezilienta finanteaza investitii si reforme care se preconizeaza ca vor transforma profund economia si societatea acestei tari. Printre masurile notabile se numara urmatoarele.
Asigurarea tranzitiei catre o economie verde: planul Romaniei prevede investitii de 3,9 miliarde EUR in modernizarea infrastructurii feroviare, inclusiv a cailor ferate si a materialului rulant electrificate sau cu emisii zero. In plus, 2,7 miliarde EUR vor fi investite in renovarea eficienta din punct de vedere energetic si renovarea seismica a cladirilor multifamiliale si publice, ceea ce va aduce beneficii pentru mediu si va reduce facturile la energie ale gospodariilor
.
Valul de renovari va spori rezistenta cladirilor la seisme si le va face mai accesibile pentru persoanele cu handicap si persoanele in varsta. Reformele si investitiile in valoare de 855 de milioane EUR vor sprijini productia de energie curata prin eliminarea treptata a productiei de carbune si lignit si prin utilizarea surselor regenerabile de energie si a hidrogenului. In plus, planul include masuri de protectie a biodiversitatii si a mediului axate pe impadurire, reimpadurire si pepiniere forestiere, precum si alte masuri privind biodiversitatea pentru reconstructie ecologica si protectia speciilor, cu investitii in valoare de 1,1 miliarde EUR.
Sprijinirea tranzitiei digitale: planul prevede 1,5 miliarde EUR pentru digitalizarea administratiei publice in domenii-cheie precum justitia, ocuparea fortei de munca si protectia sociala, mediul, gestionarea functiei publice si dezvoltarea competentelor, achizitiile publice, securitatea cibernetica, fiscalitatea si vama, cu construirea simultana a unei infrastructuri guvernamentale securizate de tip cloud si eliberarea de carti de identitate electronice pentru 8,5 milioane de romani. Planul investeste 470 de milioane EUR pentru dezvoltarea unui sistem integrat de e-sanatate, care sa conecteze peste 25 000 de furnizori de asistenta medicala si sisteme de telemedicina. In plus, 881 de milioane EUR vor fi alocate digitalizarii educatiei in vederea imbunatatirii competentelor pedagogice digitale, precum si a continutului educational si a echipamentelor digitale.
Consolidarea rezilientei economice si sociale: planul va sprijini un proces decizional mai bun si sustenabilitatea fiscala prin intermediul unui cadru bugetar consolidat, al unor reforme ale administratiei fiscale si ale cadrului fiscal, al unei reforme a sistemului de pensii si al unui control mai bun al cheltuielilor. Planul va imbunatati mediul de afaceri prin masuri de consolidare a independentei sistemului judiciar si de imbunatatire a calitatii si eficientei acestuia, intensificand combaterea coruptiei si sprijinind un sistem decizional previzibil, informat si participativ.

Planul

Planul va contribui totodata la consolidarea rezilientei sistemului de sanatate prin investitii de 2 miliarde EUR in infrastructuri spitalicesti moderne si va imbunatati sistemul educational prin masuri cuprinzatoare care sa vizeze toate nivelurile de invatamant. In plus, reforma venitului minim de incluziune va simplifica si va imbunatati sprijinul social pentru persoanele cele mai vulnerabile, creand in acelasi timp stimulente pentru ocuparea fortei de munca si formare profesionala. Planul Romaniei va sprijini coeziunea teritoriala si sociala prin dezvoltarea, modernizarea si decarbonizarea transportului rutier si prin imbunatatirea sigurantei rutiere, prin reforme si investitii in valoare de 3,9 miliarde EUR.

Declaratiile membrilor colegiului

Presedinta Ursula von der Leyen a declarat: 

'Ma bucur ca Romania primeste prima transa de 1,8 miliarde EUR in cadrul NextGenerationEU. Acesta este un pas important pentru implementarea masurilor cuprinse in planul de redresare si rezilienta al Romaniei, in valoare de 29,2 miliarde EUR. Salut reformele si investitiile care faciliteaza dubla tranzitie verde si digitala. Fondurile europene vor contribui la modernizarea sistemului de sanatate si la consolidarea administratiei publice din Romania. Vom fi alaturi de Romania pentru a ne asigura ca cetatenii sai beneficiaza pe deplin de acest plan.”

Johannes Hahn, comisarul pentru buget si administratie

'Fondurile instrumentului nostru NextGenerationEU, mobilizate pe piata financiara, continua sa sprijine tranzitia digitala si tranzitia verde in statele membre ale UE, astfel cum o arata astazi prefinantarea platita Romaniei. Sunt sigur ca cetatenii, intreprinderile si societatea in ansamblu din Romania vor profita de aceste investitii si proiecte transformatoare.'.

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie

'Ziua de astazi marcheaza un pas important pentru redresarea Romaniei, care primeste 1,8 miliarde EUR sub forma de prefinantare. Planul de redresare si rezilienta al Romaniei este un model pentru un viitor mai prosper si mai durabil pentru aceasta tara, atat din punctul de vedere al mediului, cat si din punct de vedere social. Este un plan amplu, atat in ceea ce priveste finantarea, cat si reformele si investitiile ambitioase care urmeaza sa fie puse in aplicare in urmatorii ani. Comisia Europeana va sprijini autoritatile romane in cadrul eforturilor de indeplinire a acestor angajamente, care, daca vor fi realizate cu succes, vor aduce beneficii uriase cetatenilor si intreprinderilor din Romania.”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani