Grid star
antreprenoriat

MINISTERUL DE FINANTE ANUNTA MAI MULTI BANI PENTRU COMPANII – Peste 2 milioane de euro pentru fiecare intreprindere. Proiectul care prevede marirea plafoanelor reprezentand ajutor de stat, facut public (Document)

Ministerul Finantelor condus de Adrian Caciu (foto) propune prelungirea pana la 30 iunie 2022 a Programului IMM Invest si subprogramului IMM Agro, fiind elaborat in acest sens un proiect de act normativ. De asemenea, prin acest proiect se majoreaza plafoanele de finantare in sectorul pescuitului si acvaculturii, in domeniul productiei primare de produse agricole si in sectorul alimentar.


Pana in octombrie 2021, prin IMM Invest Romania au fost acordate garantii de stat de peste 19 miliarde lei, din care 1,33 miliarde lei in cadrul subprogramului Agro IMM Invest.
Guvernul Romaniei considera prioritara finantarea sectorului IMM si va acorda tot sprijinul pentru facilitarea accesului companiilor la creditare, aceasta fiind modalitatea cea mai eficienta de a obtine efecte antrenante in economie, cu un minim de resurse publice. Continuarea Programului IMM INVEST va contribui la pastrarea locurilor de munca existente, va mentine sau chiar va ajuta dezvoltarea IMM-urilor beneficiare. IMM INVEST este un program indispensabil pentru companiile afectate grav de criza COVID, iar in situatia actuala domeniile de activitate afectate puternic de efectele economice generate de pandemie au nevoie de continuarea masurilor de sustinere”, a declarat ministrul Finantelor.

Prin prezentul act normativ se propune cresterea plafoanelor reprezentand ajutor de stat la:

"-345.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii;
-290.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole;
-2.300.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul alimentar in conformitate cu prevederile Cadrului temporar pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei in contextul actualei epidemii de Covid-19".

Garantii de stat de 10 miliarde de lei

Totodata, potrivit ministerului de Finante, se propune ca plafonul de garantii de stat ce pot fi acordate in cadrul Programului IMM INVEST pentru anul 2022 sa fie de 10 miliarde lei, din care 5 miliarde lei alocate subprogramului AGRO IMM INVEST. Bugetul schemei creste la 2,34 miliarde lei (473,90 milioane euro) pentru 48.726 de beneficiari.
"De asemenea, se propune modificarea celor doua alineate (2/11) si (2/2) ale art.164 din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii, republicata, in sensul aplicarii acestor prevederi incepand cu data de 1 ianuarie 2022. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in conditiile alin.(1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni atat pentru contractele individuale de munca nou incheiate, cat si pentru contractele individuale de munca aflate in derulare.
In acest mod, va exista egalitate de tratament pentru toate contractele individuale de munca, indiferent de data incheierii acestora, iar angajatorii vor avea timp sa puna in aplicare noile prevederi", arata Finantele.

*Cititi aici proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani