Grid star
antreprenoriat

SALARIUL MINIM – Iata cu cat ar urma sa creasca. Data la care ar intra in vigoare marirea

Vesti bune odata cu iminenta instalare a noului Guvern condus de Nicolae Ciuca (foto): salariul minim brut va creste la 2.550 lei, de la 1 ianuarie 2022. Asta prevede, printre altele, Programul de guvernare PSD-PNL-UDMR (click aici pentru a citi).

In acelasi program se prevede de asemenea limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoana la maxim 24 de luni, timp in care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim.

Coalitia mai doreste si clarificarea legislatiei in privinta telemuncii si a muncii de la domiciliu, prin dialog cu patronatele si sindicatele, pentru introducerea dreptului la deconectare. Modificarea Codului Muncii prin integrarea noilor realitati ale pietei muncii in contextul digitalizarii si transformarii relatiilor de munca (telemunca, program flexibil etc.), este un alt deziderat al Coalitiei.

Iata masurile propuse:

"Obiectivul modernizarii salarizarii in sectorul public consta in demararea unei ample evaluari a criteriilor care stau la baza salarizarii in sistem, ca o conditie esentiala a imbunatatirii cadrului legislativ (Legea nr.153/2017).
In acest sens, criterii precum complexitatea muncii trebuie evaluate, in mod obiectiv, fiind necesare corelari intre munca si nivelul de salarizare din sistemul public. Se vor desfasura urmatoarele actiuni specifice:

(1) Realizarea unei evaluari globale a impactului legislatiei privind salarizarea din sectorul bugetar;

(2) Valorificarea rezultatelor evaluarii in scopul imbunatatirii serviciilor publice.

Masuri propuse :

  • Se va realiza o analiza a tuturor categoriilor de sporuri, tinand cont de conditionalitatile asumate prin PNRR si negocierile cu CE;
  • Acordarea unui spor de performanta lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obtinerea unor rezultate deosebite in activitatea institutiei/autoritatii publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activitati cu caracter deosebit, a efectuat lucrari cu caracter exceptional ori a avut un volum de activitate ce depaseste in mod semnificativ volumul optim de activitate, in raport cu complexitatea sarcinilor, in baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite, cu incadrarea in procentul maxim prevazut de lege.

Cresterea salariului minim brut la valoarea de 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022

Limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoana la maxim 24 de luni, timp in care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim. Negocieri cu sindicatele si patronatele in vederea stabilirii unui mecanism predictibil de crestere a salariului minim pe economie.

Telemunca

-Clarificarea legislatiei in privinta telemuncii si a muncii de la domiciliu, prin dialog cu patronatele si sindicatele, pentru introducerea dreptului la deconectare;

-Modificarea Codului Muncii prin integrarea noilor realitati ale pietei muncii in contextul digitalizarii si transformarii relatiilor de munca (telemunca, program flexibil etc.)".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani