Grid star
eveniment

MODIFICAREA CODULUI FISCAL, IN SENAT – Se cere extinderea sferei beneficiarilor care pot primi sponsorizari (Document)

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal a fost depusa in Senat.


Proiectul prevede extinderea sferei beneficiarilor (incluzand unitatile de invatamant autorizate sau acreditate) care pot primi sponsorizari din partea operatorilor economici, concomitent cu posibilitatea oferita acestora din urma de a-si deduce limitat aceste cheltuieli. Astfel, se mareste numarul beneficiarilor (incluzand unitatile de invatamant autorizate sau acreditate) care pot primi cei 3,5% din impozitul pe venit.

Se reglementeaza si procedura prin care ministerul Educatiei comunica la ANAF lista unitatilor de invatamant autorizate sau acreditate, in asa fel incat contribuabilul sau platitorul sa poata opta cu privire la oferirea de sponsorizari sau redirectionari ale celor 3,5% din impozitul pe venit.

Prevederile actuale

In ceea ce priveste suma de 3,5% din impozitul pe venit, la momentul actual, conform prevederilor din Codul fiscal, aceasta poate fi redirectionata catre entitatile nonprofit sau unitatile de cult inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult reglementat prin Ordin al Presedintelui ANAF. La aceste categorii de beneficiari, vor fi adaugate si unitatile de invatamant autorizate sau acreditate. Aceeasi ratiune se aplica si in ceea ce priveste oferirea de sponsorizari catre unitatile de invatamant autorizate sau acreditate.

Impact bugetar inexistent

"Aceasta masura poate fi un sprijin complementar pentru bugetele unitatilor de invatamant, in care persoanele fizice sau juridice pot contribui intr-un cadru transparent, definit prin lege si masurabil, spre deosebire de practica ‘fondului scolii’ sau ‘fondului clasei’ care este una lipsita de transparenta, ilegala adesea, dar totusi des intalnita.

Propunerea legislativa vizeaza extinderea categoriei de beneficiari pentru redirectionarea impozitului de 3,5% pe venit sau a sponsorizarilor efectuate de contribuabilii persoane juridice in baza legislatiei deja existente. Nu se creeaza mecanisme noi, ci se extind cele deja in vigoare. In plus, va exista o sursa complementara noua de finantare pe care unitatile de invatamant vor trebui sa o includa in bugetele lor si sa o justifice in mod corespunzator. Impactul bugetar este inexistent, in contextul in care prin prezenta initiativa legislativa doar extinde sfera beneficiarilor sponsorizarilor sau a celor 3,5% din impozitul pe venit, cheltuieli care oricum puteau fi angajate, in limitele prevazute de Codul fiscal, catre orice alta entitate/unitate de cult”, arata initiatorii.

*Nota de Fundamentare
*Proiectul de lege

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani