Grid star
eveniment

MODIFICAREA CODULUI FISCAL – Varianta trimisa de Guvern Consiliului Economic (Document)

Guvernul a trimis spre aprobare Consiliului Economic si Fiscal proiectul privind modificarea Codului Fiscal.

In nota de fundamentare se propune, printre altele:

"Majorarea cotei impozitului pe dividende, de la 5% la 8%, pentru dividendele distribuite/platite intre persoane juridice romane, precum si pentru cele distribuite/platite nerezidentilor.
Totodata, pentru evitarea declansarii procedurii de infringement impotriva Romaniei, din perspectiva nerespectarii principiului nediscriminarii prevazut de TFUE, se propune modificarea prevederilor art. 43 alin. (4) si a dispozitiilor art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal in scopul asigurarii unui regim national de scutire, egal si echitabil, pentru dividendele interne si transfrontaliere, platite de un rezident roman, in situatii comparabile. Astfel, pentru acordarea regimului de scutire a dividendelor platite intre persoane juridice romane, la data platii dividendelor, se solicita indeplinirea urmatoarelor conditii:

Pentru persoana juridica beneficiara a dividendelor:

-detine minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice romane care plateste dividendele, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv;
-este constituita ca o ‘societate pe actiuni’, 'societate in comandita pe actiuni', 'societate cu raspundere limitata', 'societate in nume colectiv', 'societate in comandita simpla' sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflata sub incidenta legislatiei romane;
-plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.

Pentru persoana juridica care plateste dividendele:

-este constituita ca o ‘societate pe actiuni’, ‘societate in comandita pe actiuni’, societate cu raspundere limitata’, ‘societate in nume colectiv’, ‘societate in comandita simpla’ sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflata sub incidenta legislatiei romane;
-plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.
Regimul de scutire a dividendelor platite intre persoane juridice romane se aplica si persoanelor platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, intrucat acest impozit este considerat, potrivit legislatiei nationale, un impozit care substituie impozitul pe profit.

*Proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani