Grid star
eveniment

DE CE L-A DEMIS CITU PE NAZARE – Fostul ministru de Finante: "A replicat ca nu are legatura cu rezultatele, ci cu echipa”

Ministrul demis al Finantelor Alexandru Nazare a explicat joi, 8 iulie 2021, care a fost adevaratul motiv pentru care premierul Florin Citu l-a demis.
Nazare dezvaluie intr-o postare pe Facebook ca i-a transmis premierului ca nu se impune remanierea sa daca analizeaza rezultatele pe care le-a avut: “A replicat ca aceasta decizie nu are legatura cu rezultatele, ci cu 'echipa”.

Lupta pentru sefia PNL

Nazare crede ca Florin Citu s-a referit la faptul ca nu s-a alaturat echipei care sa il sustina in campania pentru pozitia de presedinte al PNL.
Acesta a mai precizat ca premierul i-a cerut demisia cu o zi inainte de emisiunea Romaniei de eurobonduri, avertizandu-l ca daca nu da curs cererii sale, va cere remanierea.
Ex-ministrul de Finante explica ca o demisie inaintea unei emisiuni de eurobonduri ar fi afectat conditiile pe care Romania le-ar fi putut obtine pe pietele externe.
Fostul ministru de Finante a precizat ca nu sunt proiecte intarziate la Finante, acesta fiind motibul oficial invocat de Citu pentru demiterea sa.

Iata postarea lui Alexandru Nazare:

“Premierul mi-a cerut demisia, paradoxal, cu o zi inainte de emisiunea Romaniei de eurobonduri, mentionand ca daca nu demisionez, imi va cere remanierea. O demisie, inaintea unei emisiuni de eurobonduri, ar fi afectat conditiile pe care Romania le-ar fi putut obtine pe pietele externe, conditii si asa vitrege.
Ieri, in timpul negocierilor, a revenit cu mesaje telefonice insistand sa primeasca demisia cat mai curand. Imediat cum am finalizat cu succes emisiunea de eurobonduri, i-am raspuns ca dupa toata munca depusa, rezultatele bune obtinute si reflectate in executia bugetara si evaluarile institutiilor financiare internationale, luand in calcul si modul in care permanent a apreciat activitatea mea si a colegilor din Ministerul Finantelor, nu consider ca as avea vreun motiv sa imi asum o demisie atat timp cat am aparat cu onestitate si buna credinta interesele financiare ale Romaniei.
I-am spus domnului Florin Citu sa puna in discutie decizia legata de evaluarea si retragerea mandatului meu in forurile de decizie ale PNL, conform protocolului asumat in coalitie.
Astazi, inainte de sedinta de Guvern, mi-a confirmat ca va trimite propunerea de remaniere. Am mentionat ca remanierea nu se impune daca analizam rezultatele; a replicat ca aceasta decizie nu are legatura cu rezultatele, ci cu 'echipa'.
Posibil s-a referit la faptul ca nu m-am alaturat echipei care sa il sustina in campania pentru pozitia de presedinte al PNL. Am considerat ca o atitudine neutra, prin prisma pozitiei de ministru de Finante, este cea mai inteleapta in raport cu interesele romanilor, cu tintele asumate de Romania si cu imaginea PNL.

Nu sunt intarzieri cu proiectele

Tin sa mentionez ca nu sunt intarzieri in proiectele de la Ministerul Finantelor, asa cum a precizat premierul. Mai mult, am deblocat multe dintre proiectele preluate si am initiat multe altele noi, precum parteneriatul cu UiPath.
Am marit, in negociere cu Comisia Europeana, suma alocata Ministerului de Finante prin PNRR, de la 100 mil. EUR la 562 mil EUR si am dublat numarul de proiecte de digitalizare, de la 25 la 50. In plus, am adaugat si reforme proiectelor de investitii.
Spre exemplu, astazi avem 90.000 de case de marcat conectate pentru ca am demarat o aplicatie noua in luna ianuarie, care este functionala. Numai daca acest proiect este finalizat cu succes pana la sfarsitul anului, asa cum am planificat, va avea efecte de minim 10% in cresterea colectarii TVA. Aplicatia demarata in 2020, de ministrul Finantelor de atunci, inca nu este functionala.
Multumesc tuturor colegilor din Ministerul de Finante pentru activitate si rezultate! Le multumesc tuturor membrilor PNL care mi-au acordat sustinerea!
Ii multumesc domnului Presedinte Klaus Iohannis si sunt onorat pentru increderea acordata la numirea in functia de ministru de Finante si pe parcursul mandatului!”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani