Grid star
eveniment

OBLIGATIVITATEA CERTIFICATULUI VERDE LA LOCUL DE MUNCA – Liderul PSD nu este de acord cu aceasta masura. Ex-premierul Citu a initiat un proiect de lege in acest sens: vaccinare, testare obligatorie sau trecere prin boala

Luare de pozitie a liderului PSD, Marcel Ciolacu, cu privire la obligativitatea certificatului vede la locul de munca.

Acesta a declarat luni, 31 ianuarie 2002, ca nu este de acord cu aceasta masura. Presedintele social-democratilor a tinut sa precizeze ca sunt un pic cam tardive aceste masuri.

Iata declaratia facuta de Marcel Ciolacu:

"Nu sunt de acord cu certificatul verde la locul de munca. (…) Am inteles ca 90% dintre medici sunt vaccinati, despre ce vorbim. Sunt un pic cam tardive aceste masuri”.

Legea lui Citu, respinsa de Senat

Senatul a respins recent propunerea legislativa privind stabilirea unor masuri in domeniul sanitar, pe perioada starii de alerta, pentru personalul din cadrul unor unitati publice si private (facsimil). Proiectul era semnat de ex-premierul Florin Citu si alti parlamentari PNL si UDMR. Proiectul prevedea ca pe perioada starii de alerta, in cadrul unitatilor sanitare, publice si private, personalul este obligat sa prezinte certificat digital al UE privind COVID-19, in vederea atestarii indeplinirii uneia din urmatoarele conditii:

a) vaccinare impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
b) se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2;
c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat in conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii.

Testare pe bani angajatilor

Daca legea ar fi fost adoptata, costurile privind activitatea de testare impotriva virusului SARS-CoV-2 erau suportate de catre personalul din cadrul unitatilor publice. Exceptie faceau personalul din cadrul unitatilor publice care face dovada unor afectiuni care reprezinta contraindicatie la vaccinare. In acest caz, costurile testarii sunt suportate de catre angajator.

Citu dorea suspendarea contractului de munca

Proiectul mai prevedea ca salariatii din sanatate care nu sunt vaccinati, testati sau nu au trecut prin boala nu vor fi primiti la munca si li se va suspenda contractul de munca pentru 30 de zile. Suspendarea urma sa inceteze la data la care angajatul aducea certificatul verde:
"In situatia in care personalul din unitatile publice cumuleaza 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu, respectiv contractul in baza caruia isi desfasoara activitatea inceteaza de drept. In situatia in care personalul din unitatile private cumuleaza 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendarii, fie incetarea contractului in baza caruia isi desfasoara activitatea”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani