Grid star
eveniment

ORDIN PENTRU SCUTIREA DE LA PLATA IMPOZITULUI – Vor beneficia de aceasta facilitate si IT-istii de la stat. Masura vine dupa ce Banca Mondiala a propus Romaniei eliminarea facilitatilor pentru sectorul IT (Document)

Ordinul care prevede scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru angajatii care desfasoara activitati al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209) a fost publicat in Monitorul Oficial. De prevederile Ordinului, initiat de Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii condus de Sebastian Burduja (foto) beneficiaza in mod egal atat angajatii din institutiile publice, cat si cei din privat. In plus, scutirea de impozit se aplică si salariatilor din institutiile publice locale, nu doar celor din institutiile publice centrale, cum era reglementat pana acum.

Extrem de interesant, noua prevedere vine la cateva zile dupa ce Banca Mondiala a propus Romaniei eliminarea facilitatilor pentru sectorul IT. Este vorba despre raportul privind reformarea sistemului de taxe din Romania (click aici pentru a citi).

Schimbarile

Potrivit ministerului Cercetarii, ordinul aduce o serie de schimbari importante care vizeaza angajatii din domeniul IT din institutiile publice:

1. Scutirea de impozit pe venit: O veste buna pentru angajatii din domeniul IT care lucreaza in institutiile publice! Noul ordin clarifica faptul ca acestia vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor. Aceasta masura are scopul de a atrage si mentine specialistii in domeniul TIC in administratia publica, accelerand procesul de digitalizare al tarii.

2. S-au extins domeniile de activitate ale compartimentelor din care trebuie sa fie postul: acesta poate face parte dintr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel putin unul dintre urmatoarele domenii, evidentiat in organigrama sau in afara organigramei angajatorului: tehnologia informatiei si a comunicatiilor, inteligenta artificiala si tehnologii digitale emergente, administrare fiscala in format electronic, baze de date, servicii de e-guvernare si transformare digitala;

3. Se aplica si angajatilor din afara organigramei.

4. Aplicabilitatea ordinului in institutiile publice locale: Ordinul se aplica si personalului angajat din institutiile publice locale, in acord cu definitia prevazuta in Legea nr. 273/2006. Acest lucru elimina neclaritatile legate de aplicarea prevederilor in cadrul administratiei publice locale.

5. Durata aplicarii scutirii: Scutirea de impozit se aplica pe intreaga perioada in care angajatul desfasoara efectiv activitatea de creare de programe pentru calculator. Acest lucru este stabilit prin act administrativ al conducatorului institutiei publice.

Scutirea se aplica si daca muncesti mai putin

6. Scutirea se aplica pentru intreaga durata a lunii, indiferent de durata efectiva de munca: Daca angajatul lucreaza doar o parte dintr-o luna la crearea de programe pentru calculator, scutirea de impozit pe venit pentru salariile angajatilor mentionati la articolul 2 alineatul (1) se aplica pentru tot salariul primit in acea luna. Astfel, chiar daca lucreaza mai putin, angajatii se bucura de scutirea de impozit pe venit pentru intregul salariu din luna respectiva.

7. Evidentierea activitatilor angajatilor: Noul ordin impune evidentierea distincta a activitatilor angajatilor care beneficiaza de scutirea de impozit. Aceasta evidentiere se realizeaza lunar, pe perioada in care se desfasoara efectiv activitatea de creare de programe pentru calculator, si se stabileste prin act administrativ al conducatorului institutiei publice.

8. Exceptii pentru angajatii din institutiile publice: Ordinul recunoaste faptul ca activitatea de creare de programe de calculator poate fi stabilita/prevazuta in orice alt act juridic care stabileste atributiile de serviciu ale angajatului, nu doar in fisa postului.

9. Evaluarea periodica a angajatilor: Noul ordin prevede evaluarea periodica a angajatilor din domeniul IT pentru a verifica indeplinirea criteriilor de scutire de impozit. Aceasta masura mentine un nivel inalt de profesionalism si asigura ca angajatii isi indeplinesc in mod corespunzator sarcinile legate de crearea de programe pentru calculator.

„Noul ordin aduce clarificari si modificari importante care vin in sprijinul angajatilor din domeniul IT din institutiile publice. Scutirea de impozit, aplicabilitatea la nivel local si clarificarea notiunii de durata a aplicarii scutirii reprezinta puncte-cheie care contribuie la transformarea digitala a Romaniei si la dezvoltarea profesionala a specialistilor”, arata ministerul Cercetarii.

*Cititi aici integral prevederile ordinului

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani