Grid star
eveniment

ORI VA VACCINATI, ORI VA TESTATI, ORI PLECATI ACASA – Proiectul de lege, pe masa lui Citu. Ce categorie este vizata (Document)

Angajatilor centrelor sociale care au contact cu persoanele beneficiare ar putea sa le fie interzis accesul la locul de munca daca nu sunt vaccinati sau daca nu se testeaza periodic pe cheltuiala lor.

Prevederea apare in Proiectul OUG pentru modificarea si completarea Legii 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Documentul va fi discutat in sedinta de guvern.

Astfel, potrivit proiectului, autoritatile administratiei publice locale si furnizorii de servicii sociale publici si privati vor fi obligati sa solicite personalului care are contact cu persoanele beneficiare fie dovada vaccinarii impotriva virusului SARS-CoV-2, fie dovada unui rezultat negativ al testarii, fie confirmarea faptului ca au avut boala. Neprezentarea dovezilor mentionate va duce la interzicerea accesului in centrele de servicii sociale sau interzicerea desfasurarii activitatilor care presupun contactul cu beneficiarii.
Angajatii care refuza vaccinarea vor putea opta pentru testarea periodica, dar vor suporta costurile aferente testarii. Pentru persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale, costul aferent testarii se suporta de directiile de sanatate publica judetene.

Iata ce prevede proiectul:

Pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sanatatii persoanelor, furnizorii de servicii sociale publici si privati solicita personalului din centrele rezidentiale care, in desfasurarea activitatii, are contact cu persoanele beneficiare, dupa caz:
a) dovada vaccinarii impotriva virusului SARS-CoV-2 sau vaccinarii cu prima doza, dupa caz;
b) adeverinta emisa de medicul de familie prin care nu se recomanda vaccinarea persoanei care sufera de boli cronice sau alte afectiuni;
c) rezultatul negativ saptamanal pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 in urma efectuarii unui test RT-PCR ori test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 ;

d) confirmarea infectarii cu virusul SARS-CoV-2, prin care dovedeste ca se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2.

Testarea, platita de angajati

Costurile aferente testarii se suporta de angajat. Pentru persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale, costul aferent testarii se suporta de directiile de sanatate publica judetene.
"Nerespectarea prevederilor conduce la interzicerea accesului in centrele de servicii sociale, sau, dupa caz, interzicerea desfasurarii activitatilor care presupun contactul cu persoanele beneficiare. Furnizorul de servicii sociale poate dispune, cu acordul angajatului, modificarea temporara, in conditiile legii, a atributiilor din fisa postului"

*Cititi aici proiectul OUG

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani