Grid star
criptomonede

"PARTEA INTUNECATA” A VIETII DE TRADER CRIPTO, SUBIECTUL UNUI PODCAST BLOOMBERG – Preturi uriase pentru o "cura de dezintoxicare a cripto-dependentilor” la clinici specializate

Insomnie, dependenta si depresie – aceasta este partea intunecata a vietii celor care devin dependenti de tranzactionarea de criptomonede, scrie The Washington Post intr-un amplu material despre o noua forma de adictie, similara cu cea indusa de jocurile de noroc. Subiectul a generat o dezbatere aprinsa la podcastul Bloomberg Crypto de marti, 21 iunie. S-au infiintat deja centre care promit "cure de dezintoxicare cripto”, foarte scumpe de altfel, insa sunt ele si eficiente, se intreaba gazdele podcastului.

Gilda Popa

Speranta tuturor traderilor de criptomonede este ca abilitatea lor de a anticipa evolutiile din piata cripto ii va face bogati. In schimb, spun terapeutii, cei mai multi oameni implicati in tranzactionarea compulsiva pe platformele cripto au devenit depresivi si dependenti, scrie Washington Post.

Cand Joanna Garzilli a calatorit in Venice, California, pentru a ajunge la o petrecere-monstru in 2017, bauturile curgeau, animatoarele in bikini se unduiau in dansuri exotice, iar conversatia era despre un singur lucru: criptomoneda. Parea un trend "hot” si o promisiune de a se imbogati rapid, asa ca ea a investit mai tarziu cu speranta unei "mari lovituri, relateaza Washington Post: un profit de 85.000 de dolari dintr-o moneda cripto numita GRT, pontul primit la Ritz-Carlton Residences.

Dar in curand, investitiile ei au devenit nesabuite si Joanna si-a mizat 90% din economiile ei de o viata intr-o criptomoneda care s-a prabusit in cateva zile. Viata ei a inceput sa se invarta, zi si noapte, in jurul aplicatiilor de tranzactionare pentru a verifica cati bani a castigat sau a pierdut. Aceasta s-a soldat cu din ce in ce mai multe nopti nedormite, disperare si depresie.

"Dependenta de lumea crypto este ca si cum ai intra in Hades. Obsesia de a tranzactiona poate scoate la iveala cele mai intunecate parti ale noastre daca avem o personalitate vulnerabila la dependente, si am o personalitate foarte dependenta”, a spus Joanna.

Cazul Joannei nu este singular. Pe masura ce industria criptomonedelor se extinde, monedele digitale devin din ce in ce mai atragatoare ca alternativa la activele traditionale, pentru ca promit profituri de zeci de ori mai mari, si tot mai multi investitori cripto dezvolta dependente majore.

Asa au aparut si centrele de dezintoxicare in care oamenii pot cauta tratament nu doar pentru dependente precum alcoolul si jocurile de noroc, dar si pentru /o noua dependenta: tranzactionarea cripto.

Subiectul a dus la o dezbatere aprinsa la podcastul Bloomberg Crypto de marti, 21 iunie. Gazda podcastului, Stacy-Marie Ishmael, a discutat cu reporterii Claire Ballentine si Charlie Wells daca dependenta de criptomonede este o problema reala si daca centrele care trateaza acest tip de dependenta sunt intr-adevar legitime. (foto 1)

Preturi uriase pentru un plan de tratament al criptodependentei

Potrivit lui Wells, oamenii se duc la aceste centre pentru ca le este greu sa-si controleze comportamentul cand tranzactioneaza criptomonede, iar unele astfel de centre de dezintoxicare percep o multime de bani pentru serviciile lor.

El a povestit pe scurt despre un centru de dezintoxicare din Elvetia care percepe 9.000 de dolari pe saptamana pentru a trata persoanele care ar putea avea dependente de criptomonede. Astfel de institutii pot fi gasite si in Scotia, Maryland, SUA, precum si online.

Definirea dependentei de criptomonede este dificila, deoarece nu exista o definitie clara. Cu toate acestea, Wells a vorbit cu un autoproclamat dependent de criptomonede care nu a mers la un centru de dezintoxicare, dar a descris efectele daunatoare pe care le-a avut tranzactionarea asupra vietii sale obisnuite.

De exemplu, i-a povestit el jurnalistului, intra pe platforma cripto de indata ce se trezea dimineata, in loc sa se joace cu copilul sau, iar ca persoana religioasa, a inceput sa se sustraga de la indatoririle sale. Se parea ca nu isi poate controla comportamentul si dorea ca asta sa se schimbe. Potrivit lui Wells, acest comportament se aliniaza cu ceea ce unii dintre expertii cu care a discutat au spus ca ar putea fi o dependenta de criptomonede, scrie Finbold.

El a vorbit si cu o persoana tratata intr-un centru de dezintoxicare din Scotia. Incepea sa tranzactioneze cu o suma mica de bani, o aducea la criptoactive in valoare de 100.000 dolari si apoi o pierdea din nou. Acest lucru l-a facut sa realizeze ca s-ar putea sa nu-si doreasca banii, ci doar "o facea pentru adrenalina”.(foto 2)

Criptodependenta, o forma de adictie care nu exista inca in dictionarul medical

Desi nu exista o recunoastere oficiala a criptodependentei in manualul DSM-5 pentru evaluarea si diagnosticarea tulburarilor mintale, cercetatorii au spus ca aceasta e similara cu tulburarea cunoscuta ca dependenta de jocuri de noroc – adaugata recent la manualul DSM-5.

Astfel, clinicile cu care a intrat in legatura Charles Wells in documentarea sa jurnalistica, au terapeuti autorizati care trateaza dependenta de criptomonede folosind metode similare cu cele folosite pentru tratarea dependentei de jocuri de noroc si a altor dependente binecunoscute.

In ceea ce priveste modul in care oamenii ajung sa devina dependenti de criptomonede, Ballentine a spus ca piata a fost promovata pe scara larga si tranzactionarea este foarte accesibila, iar cresterea acestui fenomen a fost partial influentat de plictiseala din timpul pandemiei, oferind traderilor cripto un sentiment de entuziasm si implicare in comunitate.

Pentru unii dintre acesti oameni, emotia si apartenenta oferite de activitatile lor de tranzactionare criptografica au scapat de sub control, fortandu-i sa renunte la prudenta sau chiar sa caute ajutor din exterior in centre care pretind ca trateaza acest tip de dependenta.

Solicitarile pentru tratarea criptodependentei, in crestere

Sternlicht si sotia sa, Lin, o echipa de terapeuti - sot si sotie - din New York care trateaza dependenta de criptomonede, au spus ca cererile pentru tratament au inregistrat o crestere cu aproximativ 40%. Sunt oameni din intreaga lume care apeleaza la ei pentru a-si trata dependenta de tranzactionarea cripto. Serviciile lor costa 2.500 dolari pentru o consultatie si 25.000 dolari pentru un plan de terapie de 45 de zile, care este mai intensiv decat formele traditionale de terapie. Pentru a trata dependenta, se intalnesc cu membrii familiei, au acces la conturi bancare si se vad cu pacientii de mai multe ori pe saptamana.

Majoritatea clientilor lor vin dupa ajutor atunci cand au peste sase cifre in datorii, si-au distrus relatiile, se confrunta cu crize semnificative de depresie si au deja alte dependente, in special de alcool, cocaina si Adderall. Aaron Sternlicht a adaugat ca persoanele care vin la cabinetul lor au, de obicei, o avere semnificativa, dar pentru cei fara mijloace prea mari, accesul la tratament poate fi dificil.

Asociatia Americana de Psihiatrie nu a clasificat dependenta de criptomonede ca un subset al dependentei de jocuri de noroc, a spus Sternlicht, ceea ce creeaza o zona gri care permite multor companii de asigurari sa refuze acoperirea pentru terapia dependentei legate de criptomonede.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani