Grid star
eveniment

​PENSIILE MILITARE NU SUNT SPECIALE – Decizia premierului cu privire la banii angajatilor din sistemul de aparare: "Este declaratia pe care o sustin public”

Continua dezbaterea in spatiul public cu privire la recalcularea pensiilor de serviciu, asa numitele "pensii speciale”, jalon din PNRR care trebuie indeplinit. Iar pensiile militare suscita un viu interes.

Premierul Nicolae Ciuca (foto dreapta, langa Klaus Iohannis) si-a spus parerea: pensiile militare nu sunt speciale, motiv pentru care s-a pronuntat impotriva recalcularii pensiilor angajatilor din sistemul de aparare. Potrivit sefului Executivului, care a raspuns la intrebarea unui jurnalist, la nivelul Ministerului Apararii Nationale s-a realizat acest proces de reforma a sistemului de pensii. Din pacate, sustine Ciuca, a fost o greseala in momentul in care s-a considerat ca pensiile militare fac parte din categoria pensiilor speciale:

"Sustin inca odata, cu toata responsabilitatea, pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii ocupationale de serviciu”.

Iata intrebarea adresata premierului, si raspunsul acestuia:

"Reporter: Veti reduce pensiile de serviciu ale militarilor, magistratilor si angajatilor din MAI, asa cum recomanda Comisia Europeana? Si va intreb acest lucru pentru ca partenerul dumneavoastra de coalitie, Marcel Ciolacu, spunea ca erati la conducerea Ministerului Apararii atunci cand aceasta reforma a fost negociata la Bruxelles. Va rog sa ne spuneti in ce forma va ajunge din nou pe masa Comisiei?

Nicolae Ciuca: La nivelul Ministerului Apararii Nationale s-a realizat acest proces de reforma a sistemului de pensii. Din pacate, a fost o greseala in momentul in care s-a considerat ca pensiile militare fac parte din categoria pensiilor speciale. Sustin inca odata, cu toata responsabilitatea, pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii ocupationale de serviciu. Asa este in toate tarile din Uniunea Europeana si din Alianta Nord-Atlantica, si nu cred ca este oportun absolut deloc pentru niciun partid politic sa capitalizeze, sa se urce pe un astfel de subiect, intr-un astfel de moment. Oamenii din sistemul national de aparare, indiferent in care minister isi desfasoara activitatea, trebuie sa aiba incredere, trebuie sa aiba perspectiva, trebuie sa aiba predictibilitate pentru a-si desfasura activitatea cu profesionalism. Ei sunt cei la care, de la cetatean pana la guvern, apeleaza ori de cate ori situatia o impune. Ca atare, in momentul de fata este declaratia pe care o sustin public, fara niciun alt fel de limitari".

Pozitia lui Hunor

Vicepremierul Kelemen Hunor declara recent ca pensiile nu trebuie sa fie mai mari ca salariul. Liderul UDMR afirma ca nu i se pare normal ca pensia sa fie mai mare ca salariul sau ca magistratii sa iasa la pensie la 50 de ani, pe cand un neurochirurg, supus unei presiuni profesionale cel putin la fel de mare, sa lucreze pana la 65.

Vicepremierul a anuntat ca o sa fie respectata Constitutia, precizand ca el pleaca de fiecare data de la un principiu sanatos: contributivitatea. Iar apoi poti sa mergi pe diferite variante daca statul, pentru cei care sunt in serviciul public, vrea sa dea ceva in plus: "Nu poate sa fie pensia mai mare decat salariul. Este exclus” (click aici pentru a citi mai multe).

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani