Grid star
eveniment

PENSIONAREA OBLIGATORIE LA 57 ANI A CADRELOR MEDICALE – Guvernul a suspendat legea

Pensionarea obligatorie la 57 ani pentru personalul de pe ambulanta si din unitatile de primiri urgente (UPU) nu va mai fi obligatorie la 57 de ani, dupa ce guvernul a emis o Ordonanta de urgenta.

Seful DSU, Raed Arafat (foto), a declarat ca Guvernul a decis suspendarea Legii 5/2021 pana la sfarsitul anului 2022, pentru a putea analiza solutii de modificare.

OUG suspenda prevederile Legii 5/2021 privind statutul personalului profesionist operativ de interventie din cadrul serviciilor civile care asigura asistenta publica medicala de urgenta si prim ajutor calificat, a anuntat, potrivit digi 24, Raed Arafat:
"Legea obliga la pensionare la varsta de 57 de ani a personalului care lucreaza in serviciile de ambulanta si unitatile de primiri urgente. Initial, toate discutiile care erau pana la votarea legii erau despre posibilitatea de a cere pensionarea in unele conditii de catre personalul care lucreaza si nu de a se pensiona obligatoriu la 57 de ani si daca a completat stagiul de cotizare.
Legea permite ca persoana care a ajuns la varsta de 57 de ani inaintea pensionarii sa solicite anual sefului sectiei sau serviciului unde lucreaza prelungirea cu cate un an a activitatii sale in cadrul serviciului respectiv cu conditia de a fi consultata de un medic de medicina muncii si sa fie de acord seful unitatii”.

18% din medici ar fi trebuit sa se pensioneze

El a aratat ca impactul imediat ar fi ca 18% din medicii serviciilor de ambulanta si 18% din medicii de primiri urgente s-ar pensiona:

"Noi am facut o analiza de impact. (…) Imediat, ar intra cam 18% din medicii serviciilor de ambulanta si 17%, chiar 18% din medicii unitatilor de primiri urgente si SMURD in categoria personalului pensionar la 57 de ani si va trebui, daca doreste, sa ceara prelungirea.
Problema cu prelungirea este ca nu avem niciun standard clar pentru medicii de medicina muncii in tara la acest moment, care este baza ca el sau ea poate sa continue activitatea sau nu poate, ceea ce inseamna ca s-ar putea sa avem decizii destul de diferentiate in tara din punct de vedere al medicului care va stabili daca persoana poate sau nu sa continue activitatea.

Lasand asta la o parte, persoana este vrand sau nevrand la cheremul sefului. Cifrele pe care le-am dat, impactul lor este extrem de serios", a explicat seful DSU.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani