Grid star
criptomonede

PIATA CRYPTO FIERBE DUPA CE BITCOIN ATINGE MAXIMUL ISTORIC – Analistii dezvaluie ce urmeaza dupa pragul de 20.000 de dolari

Bitcoin (BTC) a atins marti, 1 decembrie, un nou maxim istoric, ajungand sa se tranzactioneze la 19.920,53 de dolari, cu 137 de dolari mai mult in raport cu maximul anterior atins in 2017, scrie BBC. Miercuri a urmat o depreciere cu circa 800-1000 de dolari, iar pretul BTC a fluctuat in jurul valorii de 19.000 de dolari, evolutie care i-a facut pe analisti sa constate o „respingere” puternica a pretului in jurul pragului-cheie de 20.000 de dolari. Saptamana trecuta a fost marcata de „curbe periculoase” pe graficul evolutiei BTC dupa ce joi, pe 26 noiembrie, Bitcoin a pierdut aproape 3000 de dolari in 24 de ore. Lumea Banilor a aratat la acel moment, care sunt cauzele care au determinat prabusirea BTC de la 19 474 dolari la 16 514 dolari, aratand ca analistii se asteapta la o revenire la fel de puternica. Noul maxim istoric al Bitcoin a pus pe jar lumea crypto, iar analistii vorbesc despre un nou „raliu” al criptomonedei.

Deprecierea Bitcoin, care a crescut in valoare cu peste 170% de la inceputul anului, a fost determinata de presiunea exercitata de vanzarea de criptomonede initiata de „balene” (investitori-cheie cu detineri de peste 1000 BTC) si de mineri, combinata cu „pragul” de 20.000 de dolari care actioneaza ca un nivel de rezistenta, potrivit unei analize publicate cointelegraph.com.

Asa cum a mentionat Lumea Banilor intr-un articol anterior, printre factorii determinanti care au sustinut „raliul” Bitcoin” se numara intrarea PayPal pe piata crypto, care pus la dispozitia utilizatorilor servicii de tranzactionare de criptomonede din octombrie. Influenta gigantului Fintech a fost amplificata de un numar de mari investitori institutionali au anuntat achizitii masive de criptomoneda. Printre acestia se numara Guggenheim Partners, o firma din Wall Street care a anuntat vineri ca ar putea pune pana la 530 milioane de dolari intr-un fond de investitii legat de Bitcoin.

Se pare ca abia trece o zi in care nu citim un titlu despre un fond sau o companie din prima liga care sa exprime intentia de a pune o parte din detinerile lor in Bitcoin. Dar de data aceasta (n.r. Maximul istoric atins de Bitcoin) se simte foarte diferit de maximul din 2017 - se pare ca exista o cerere mai reala, iar evolutia este mai sustenabila”, a spus Rhian Lewis, autorul The Cryptocurrency Revolution, citat de BBC.

Ea a adaugat ca un alt factor este ca investitorii sunt ingrijorati de faptul ca eforturile bancii centrale de a face fata Covid-19 vor alimenta inflatia.

Ce a determinat „balenele” si minerii sa vanda Bitcoin?

Pentru balene si investitorii cu valoare neta ridicata, lichiditatea este cel mai important factor. Deoarece se ocupa de tranzactii mari, trebuie sa calculeze derapajul (n.r. al pietei) pe care il vor provoca anunturile lor de vanzare de Bitcoin”, scrie cointelegraph.com.

De obicei, cea mai buna perioada de vanzare pentru balene este atunci cand exista euforie maxima pe piata, intampinata de o cerere mare lansata de cumparatori. Acest lucru permite balenelor sa isi vanda mai eficient activele cripto fara a provoca volatilitate masiva.

Cand pretul Bitcoin a depasit oficial maximul din toate timpurile pe Coinbase, acest lucru a facut ca sentimentul pietei sa devina extrem de euforic. La scurt timp dupa aceea, balenele au inceput sa se vanda, anuntand lichidari mari pe bursele-cheie, spun analistii citati de cointelegraph.com.

CEO-ul CryptoQuant, Ki Young Ju, a explicat ca dupa ce au initiat vanzari mari de Bitcoin, balene intra din nou in asteptare

I-as spune o depreciere pe termen scurt, bazata pe vanzarile de Bitcoin initiate de mineri si de balene. Dar stim ca exista suficiente rezerve de schimb de stablecoin pentru a determina Bitcoin sa depaseasca pragul de 20.000 de dolari in acest an. Daca respingerea ATH (n.r All Times High – un nou maxim istoric) are loc, acest lucru ar putea determina o retragere puternica a investitorilor, deoarece balenele ar vinde masiv BTC. ”

Ki a mai mentionat ca balenele au inceput sa isi depoziteze Bitcoin din nou pe platformele de exchange, ceea ce se intampla atunci cand balenele vor sa-si vanda participatiile.

Este recuperarea actuala semnul unui nou raliu al Bitcoin peste pragul de 20.000 de dolari sau doar finalul raliului?

Pretul BTC si-a revenit rapid miercuri dupa ce a scazut la aproximativ 18.200 dolari, revenind peste 19.400 dolari in cateva ore, conform datelor coinmarketcap.com citate de cointelegraph.com.

Recuperarea rapida a avut loc probabil din cauza naturii scaderii. Pe masura ce Bitcoin s-a depreciat, bursele au inregistrat lichidari lungi in cascada. Ca atare, BTC probabil a scazut mai mult decat ar fi trebuit, daca nu ar fi fost lichidarile masive de pe platformele de exchange.

Recuperarea a fost la fel de puternica si de rapida din acelasi motiv. Vanzarile s-au oprit la valoarea Bitcoin la care investitorii s-au simtit a fi in pierdere. Daca sentimentul era de depreciere in continuare a Bitcoin, cei care si-au vandut detinerile ar fi devenit agresivi pe masura ce BTC a scazut, ducand la o prabusire mai accentuata.

Pe termen scurt, Bitcoin ar putea vedea doua scenarii majore. In primul rand, s-ar putea consolida peste 19.000 de dolari, ceea ce ar permite pietei instrumentelor derivate sa-si gaseasca calmul si interesul deschis de reconstructie. In al doilea rand, BTC ar putea continua sa scada, intrucat comerciantii anticipeaza o evolutie exploziva dupa ce BTC a atins un maxim istoric”, scrie cointelegraph.com

Dar perspectivele macro asupra Bitcoin raman in continuare extrem de optimiste. Scott Melker, un comerciant de criptomonede, a subliniat ca luna noiembrie s-a inchis la maximul istoric al BTC, ceea ce da o imagine pozitiva pe termen lung pentru BTC.

Luna trecuta bursa crypto s-a inchis chiar la maximul al anului atins de BTC. Luna aceasta (n.r. Noiembrie) s-a inchis chiar la maximul istoric. Este o diagrama cu adevarat impecabila. ”, a spus Scott Melker.

Reamintim ca Bitcoin a atins un maxim istoric de 19.783 USD pe 17 decembrie 2017, inainte de a scadea cu 80% + in urmatoarele 12 luni. Acum, moneda digitala depaseste acest prag istoric, cu un nou varf atins marti, 1 decembrie, ajungand sa se tranzactioneze la 19.920,53 de dolari, cu 137 de dolari mai mult in raport cu maximul anterior.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani