Grid star
eveniment

PIATA DE ENERGIE: AMENZILE APLICATE DE ANRE – Informatii despre piata angro

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a aplicat unui numar de 24 participanti la piata angro de energie sanctiuni contraventionale in cuantum total de 11.191.316,39 lei.


Ca urmare a directivelor europene transpuse in legislatia nationala, ANRE anunta ca a infiintat Directia de investigatii avand ca obiect activitatea de investigatii pe piata angro de energie electrica si gaze naturale. ANRE este autoritatea competenta sa desfasoare investigatii in domeniul energiei electrice si gazelor naturale in vederea unei bune functionari a pietei angro de energie si in deplina conformitate cu reglementarile nationale si europene.

"In perioada 2021 – 2022, ANRE a finalizat 28 actiuni de investigatii in sectorul energiei electrice si al gazelor naturale.
Ca urmare a acestor actiuni, ANRE a aplicat unui numar de 24 participanti la piata angro de energie sanctiuni contraventionale in cuantum total de 11.191.316,39 lei, dupa cum urmeaza:
-pentru sectorul energiei electrice amenzi in cuantum de 10.191.316,39 lei unui numar de 22 participanti la piata angro de energie electrica;
-pentru sectorul gazelor naturale amenzi in cuantum de 1.000.000 lei unui numar de  2 participanti la piata angro de gaze naturale.

Explicatie pentru sanctiuni

Sanctiunile au fost aplicate pentru incalcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea si transparenta pietei angro de energie (REMIT), respectiv manipularea pietei angro de energie electrica sau gaze naturale, ca urmare a tranzactiilor efectuate cu cantitati de energie electrica sau gaze naturale pe platformele OPCOM, considerate de tip wash trade, calificate in sub-categoria ‘,tranzactiilor de spalare tip A – B – A’ sau ‘,pre-arranged’.

ANRE face investigatii

"In anul 2022, ANRE are in curs de analiza/desfasurare investigatii la un numar de 18 participanti la piata angro de energie suspectati de manipulare de piata (furnizori, traderi) din care 13 in sectorul energiei electrice si 5 in sectorul gazelor naturale.
Incepand cu data de 25.09.2020, conform prevederilor Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, sanctiunile aplicate de ANRE au fost majorate, astfel ca participantii la piata angro de energie electrica si gaze naturale care manipuleaza sau incearca sa manipuleze piata angro de energie, se sanctioneaza cu amenda in cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuala. Sumele aferente sanctiunilor aplicate de ANRE se constituie integral ca venit la bugetul de stat.

Scopul investigatiilor

Scopul investigatiilor efectuate de ANRE a constat/consta in verificarea respectarii de catre participantii la piata angro de energie a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea si transparenta pietei angro de energie.
Facem precizarea ca toate investigatiile sunt supravegheate si se desfasoara in stransa colaborare cu ACER. Interfata directa cu ACER permite realizarea unei comunicari eficiente cu reprezentantii si membrii ACER, in scopul aplicarii coerente si coordonate a Regulamentului REMIT, atat la nivel national, cat si la nivelul intregii Uniuni Europene", potrivit ANRE.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani