Grid star
eveniment

PICA GUVERNUL CITU? - “Ati distrus firmele romanesti si ati transformat tara in amanet!”. Ludovic Orban a anuntat cand se ia decizia

Liderul PNL Ludovic Orban (foto dreapta) a anuntat ca marti, 29 iunie 2021, se va da votul in Parlament cu privire la motiunea de cenzura depusa de PSD impotriva Guvernului condus de Florin Citu (foto stanga). In functie de rezultatul votului, Executivul va fi demis, sau nu.

In textul motiunii, intitulata “Romania ESUATA. Recordul 'fantastic' al Guvernului Citu”, citita de senatorul Lucian Romascanu in Plenul Camerei deputatilor, se acuza faptul ca guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia Romaniei spre prapastie cu o viteza uluitoare:
“Ati distrus firmele romanesti si ati transformat tara in amanet!”.
PSD mai acuza ca asa cum precedenta Guvernare PNL nu a avut capacitatea de a gestiona criza provocata de COVID-19, Guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR nu are competenta de a aduce revenirea economica, care sa se regaseasca – in mod real - in nivelul de trai al romanilor:

Cresterile sunt din pix, in timp ce imprumuturile inrobitoare sunt groaznic de reale”.

Potrivit textului motiunii, in ultimul an, guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR a readus in starea de saracie extrema 120.000 de romani. Asta, dupa ce guvernarea PSD redusese cu 1,9 milioane persoane numarul acestora. PSD mai acuza ca astazi, fiecare roman este mai dator cu 1.700 de euro (peste 8.000 de lei).

Iata pasaje din textul motiunii de cenzura:

“Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia Romaniei spre prapastie cu o viteza uluitoare! Romania traieste de pe o zi pe alta, din imprumuturi masive luate la dobanzi astronomice. Preturile au explodat, buzunarele romanilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de baza au devenit bunuri de lux, medicamentele esentiale ori nu se gasesc, ori sunt foarte scumpe. Cursul euro/leu a ajuns la 5 lei, iar litrul de benzina a depasit 6 lei. Numai ”lucruri fantastice”!!! Datoria publica bate record dupa record, iar de tinta de deficit de 3% nu isi mai aminteste nimeni! Cu toate acestea, alocatiile, salariile si pensiile sunt inghetate si antreprenorii se plang ca statul nu le plateste lucrarile efectuate!

"Ce ati facut cu banii, domnule Citu?"


Nu se dau bani la stat, nu se dau bani nici la privat! Si atunci, intrebarea care este pe buzele tuturor romanilor este: CE ATI FACUT CU BANII, DOMNULE CITU!? Ati scumpit viata oamenilor ca sa puteti trai voi pe picior mare! Ati batut un record ”fantastic”! Asta ati facut! Domnule Citu, sunteti in fruntea celei mai proaste guvernari economice din ultimii 30 de ani! In timp ce camarila politica si firmele de partid au profituri grase, majoritatea romanilor isi vad redusa in fiecare secunda puterea de cumparare. Desi dumneavoastra, din biroul de la Victoria, total rupt de realitate, scrieti pe Facebook altceva…
In realitate, efectele guvernarii PNL-USR-PLUS-UDMR sunt crunte: cresterea preturilor la alimente de baza, medicamente si utilitati este de peste 10%, in timp ce salariile si pensiile au inghetat. Aceasta inseamna MINUS 10% scadere a puterii de cumparare pentru 90% dintre salariati si pensionari! Mai mult, BNR anunta o dublare a inflatiei in 2021. Este efectul cresterii dramatice a costului vietii: +7% la paine, +22% la fasole, +13% la ulei, +8% la branza, + 29% la combustibil, +20% la energie, +25% la gaze si +7,5% la apa. Iar de la 1 iulie vin noi scumpiri! La fel de 'fantastice'! Si, din pacate, toate acestea cresteri au fost resimtite din plin de TOTI romanii! 2 Singura grija a Guvernului Citu a fost sa amane - pana in 2023 - adoptarea masurilor de sprijin pentru consumatorii vulnerabili.

Dublarea facturilor

Tocmai acei romani care o duc cel mai greu si pentru care dublarea facturilor la utilitati fac diferenta intre a avea ce pune pe masa sau nu. Si, de aceea, trebuie sa plecati! Pentru prima data dupa Revolutie, hotia a fost oficializata prin lege! Peste toate acestea insa, peste noapte, in bugetul tarii a aparut o Anexa, in care banii publici au fost directionati exclusiv administratiilor locale conduse de partidele puterii! Asta v-a fost prioritatea, nu solutii pentru cresterea incasarilor la buget! Niciun deranj pentru evazionisti si speculanti, nicio masura de reducerea a risipei banului public. ZERO eforturi de profesionalizare a administratiei! Dimpotriva, in posturi cheie din economie au fost numiti 'oamenii cu scoala vietii' – analfabeti la Apele Romane, cioclii la spitale, cosmeticiene la Romatsa, someri, a caror singura idee erau 'afacerile' dubioase si achizitiile publice la suprapret. Asta ati facut! Pe banii romanilor, in timp ce lor le-ati inghetat veniturile! Inca un motiv pentru ca acest guvern sa plece!

Cresteri din pix

Ati distrus firmele romanesti si ati transformat tara in amanet! Asa cum precedenta Guvernare PNL nu a avut capacitatea de a gestiona criza provocata de COVID-19, Guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR nu are competenta de a aduce revenirea economica, care sa se regaseasca – in mod real! - in nivelul de trai al romanilor. Cresterile sunt din pix, in timp ce imprumuturile inrobitoare sunt groaznic de reale. De luni de zile, asistam la o Guvernare pe datorie, care ne impovareaza - pe toti romanii! - pentru urmatorii 30 de ani cu imprumuturi de 1.000 euro secunda. Nimeni nu stie ce ati facut cu cele peste 34 miliarde euro cu care a fost indatorata Romania in ultimele 18 luni!
Suntem in iunie si Guvernul nu a publicat inca datele privind datoria guvernamentala la sfarsit de aprilie, ca sa vada toti romanii ca deja s-a depasit pragul de 50% din PIB. Un nou record istoric 'fantastic', domnule Citu! Asta in conditiile in care, pe timpul guvernarii PSD, Romania avea a patra cea mai mica datorie guvernamentala neta din UE, de 34,6% in PIB. In conditiile in care guvernarea PSD a lasat si o rezerva financiara in Trezorerie de 5,2 miliarde euro. Cu toate acestea, in guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR viitorul economic si social al Romaniei a fost amanetat! E adevarat, modelul PNL-USR-UDMR ajuta economic alte state, nu Romania! 1500 euro pe minut se adauga la deficitul comercial al tarii.

Importurile, mai mari decat exporturile


Asta inseamna importuri mai mari decat exporturile in fiecare zi a guvernarii Citu. Astfel, romanii subventioneaza productia si locurile de munca din alte state, de unde importam masiv. Din nou, ZERO solutii din partea guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR pentru a diminua acest dezechilibru grav, care ne ingroapa economia. 3 In acelasi timp, marile masuri pentru salvarea economiei romanesti din criza profunda adusa de guvernarea ignoranta si incompetenta a Dreptei au lipsit si lipsesc total. Doar promisiuni electorale, care s-au topit a doua zi dupa alegeri. Din cele 57 de masuri pentru IMM-uri scrise in programul de guvernare, 55 au fost anulate! Miliardul de euro fluturat IMM-urilor in campania electorala s-a transformat in cea mai sinistra minciuna. Doar o treime din firme au primit banii pentru capital de lucru. Iar Masura 3 - capital de investitii este anulata cu totul! 28 de mii de antreprenori au fost transformati in infractori de catre inconstientul ministru–hacker Nasui.
Acesta a intrat, impreuna cu acolitii lui, pe platforma de inregistrare a programului si, pentru a scapa de rigorile legii, a facut denunt la DNA. Asta, in loc de singura solutie rezonabila - demisia si, eventual, autodenuntul - pentru ca, nu-i asa, ministrul este un sustinator infocat al 'fara penali in functii publice'! Pierderile generate de anularea Masurii 3 sunt 10.000 de locuri de munca si 300 de milioane de euro doar din taxe pe salarii in urmatorii 5 ani.

Somatii de la ANAF


Intre timp, antreprenorii care au mentinut angajatii si au platit taxele, in speranta ajutorului de la stat, primesc somatii de plata de la ANAF. Distrugatorii economiei Nasui, Ghinea si Citu nu s-au oprit aici! Au anulat si programul de promovare a exporturilor si programul de internationalizare a companiilor romanesti. Dezechilibrul balantei comerciale nu este o problema pentru ei. Doar in inchipuirea lor, in special a premierului, economia duduie. Productia farmaceutica s-a redus cu 15% in primul trimestru, iar cea de imbracaminte cu 17%. Romania are cel mai mic procent din PIB alocat pentru stimularea economiei dintre tarile UE (2,3% din PIB). Ati dus tara pe ultimele locuri in clasamentul FMI, mai jos decat Kenya, Tunisia, Ghana. Vesti bune!?! 'Fantastice', domnule Citu! Si, pentru vestile acestea 'fantastice', trebuie sa plecati! Acestea sunt rezultatele economice concrete! Nu trambitata crestere economica din pix! Prin austeritate, ati distrus capitalul romanesc.
Din lipsa de cerere, tot mai multe afaceri romanesti mici se inchid. Radierile de societati au fost, in primele 4 luni din acest an, cu 44% peste cele din aceeasi perioada din 2020. Ati generat, printr-o politica aberanta, cercul vicios al austeritatii: scaderea puterii de cumparare inseamna cerere redusa si diminuarea in consecinta a capacitatii de productie. Iar asta inseamna somaj si totul genereaza scaderea si mai severa a puterii de cumparare. Este o lectie de manual despre cum sa bagi o tara in criza economica, predata de marele finantist post-liberal si pre-apocaliptic Citu! HoReCa asteapta si astazi ajutoarele mult promise.

Vouchere de vacanta anulate

Voucherele de vacanta au fost anulate pentru 2021, sa se descurce hotelierii pe cont propriu. Plata celor 20%, diferenta intre cifra de afaceri din 2019 si cea din 2020 devine o gluma demna de Radio Erevan: da, ajutorul de stat va fi achitat, dar cu doua precizari. Nu 20%, ci 8% si nu acum, ci peste cateva luni - daca aveti norocul sa supravietuiti pana atunci. 4 Suntem martorii unei Guvernari cu Zero credibilitate interna si externa. Romania se imprumuta la dobanzi de 10 ori mai mari decat media UE. Atentie, de 21 de ori mai scump decat Bulgaria, de 3 ori mai scump decat Grecia – tara trecuta prin faliment – si de 2 ori mai scump decat Polonia. Si nu doar prin imprumuturile imense, prin scaderea exporturilor si prin anularea programul de internationalizare a companiilor romanesti, practic vindeti Romania la bucata. In timp ce Germania, Franta, Italia, Spania, Cehia, Ungaria, Polonia, chiar si Bulgaria isi consolideaza sistemul companiilor strategice detinute de stat, guvernarea Citu face fix pe dos.

Vanzarea avutiei nationale


Desi v-ati batut cu pumnii in piept, deh 'vine Dreapta la putere!', niciun moment nu v-ati propus sa consolidati capitalul romanesc – mic sau mare, de stat sau privat! Doar ati dat un branci in prapastie capitalului privat si ati urzit planuri de vanzare a ceea ce a ramas profitabil in domeniile de importanta strategica in Romania - energie, comunicatii, transport, bancar! Daca nu va blocam planurile, noi, cei de la PSD, prin Legea de interzicere a vanzarii companiilor de stat profitabile, pana acum statul roman nu mai avea nimic! Vreti un popor sarac, de salariati platiti cu doi lei pe zi!
In ultimul an, guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR a readus in starea de saracie extrema 120.000 de romani. Asta, dupa ce guvernarea PSD redusese cu 1,9 milioane persoane numarul acestor romani necajiti.

"Saracirea romanilor"


Astazi, fiecare roman este mai dator cu 1.700 de euro (peste 8.000 de lei). Mai mult, Guvernul pregateste un nou imprumut de 15 miliarde euro prin PNRR. Fiecare roman va mai datora in plus peste 2.500 de euro dupa ce Guvernul va lua si acest credit. Iar pretul acestui nou imprumut este chiar SARACIREA romanilor! Ceea ce nu vreti sa stie tara este ca acest credit anuleaza venituri de peste 14 miliarde euro. Vorbim despre confiscarea a peste 9,5 miliarde euro din veniturile suplimentare pe care pensionarii le-ar fi primit pana in 2024, daca Legea 127/2019 ar fi fost aplicata. Apoi, de confiscarea a aproape 3 miliarde de euro din veniturile suplimentare pe care le-ar fi primit copiii pana in anul 2024, daca Legea privind dublarea alocatiilor ar fi fost aplicata. Plus confiscarea a peste 1,5 miliarde euro din veniturile medicilor si profesorilor care au asteptat aplicarea Legii 153/2017 a salarizarii unitare in sectorul public. Si care inca mai asteapta. Ce va genera aceasta confiscare? Saracie si datorie.
Romani alungati din tara, pentru ca aici nu mai au decat perspectiva austeritatii. In anul 2020, peste 100.000 de romani au plecat, izgoniti de guvernarea pe datorie si de teama de a li se confisca viitorul. Femeile se tem sa mai nasca copii intr-o tara nesigura. In 2020, s-au nascut cei mai putini copii din 1930 incoace. Un alt record istoric negativ 'fantastic', domnule Citu! Falimentul economiei romanesti in epoca guvernarii PNL-USR-PLUS-UDMR a condus la explozia dramatica a numarului de someri. Datele oficiale arata ca Romania are azi 464.000 de someri, plus 113.000 fata de sfarsitul guvernarii PSD.

Austeritate


Guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR a readus austeritatea pentru a tine romanii blocati in cercul vicios al salariilor mici. S-a revenit la munca pe 2 lei, asa cum le indica romanilor numarul 2 in ierarhia puterii de azi. Guvernul Austeritatii a lovit, in primul rand, in cei mai napastuiti dintre romani. Salariul minim brut a fost marit in batjocura, cu nici 70 de lei, ceea ce inseamna 2 lei net in plus, pentru munca pe o zi. O crestere ”fantastica”, nu-i asa ??! O tremie din contractele de munca din Romania sunt pe salariu minim, domnule Citu! Vati batut joc de milioane de oameni, aruncandu-le ”fantastica” marire de 2 lei pe zi ! Nu ati vrut sa se schimbe nimic nici in viitor! Doar asa se explica amanarea adoptarii mecanismului de stabilire a salariului minim pentru anul 2023. Mai mult, ati cerut si europarlamentarilor romani sa respinga initiativa europeana pentru un salariu minim decent la nivelul Uniunii. Si, pentru asta, trebuie sa plecati ! Vreti sa reformati pensiile - prin eliminarea fizica a viitorilor pensionari! Doar atat nu ati scris in proiectul de lege adoptat de Guvern: ca decizia de pensionare se va elibera doar in baza certificatului de deces! Nu v-a fost de ajuns inghetarea veniturilor – salarii, pensii, alocatii! Folosind-o pe post pe oracol al groazei pe Raluca Turcan, le dati acum lovitura de gratie romanilor prin cresterea varstei de pensionare pana la 70 de ani! La cat a scazut speranta de viata de cand guvernati, o sa transformati pensia direct in ajutor de inmormantare! Iar, prin interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat, veti lovi in mod neghiob, tot in domenii ca sanatatea si educatia, unde criza de personal era rezolvata inclusiv prin angajarea unor profesionisti aflati la pensie. Culmea prostiei ! Sa ingheti veniturile oamenilor, dar sa vrei sa le iei mai multi bani prin contributiile sociale, promitandu-le pensii mai mari in 2035! ".

*Cititi aici textul integral al motiunii de cenzura


Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani