Grid star
eveniment

PLATA AMENZILOR LA JUMATATE – Parlamentarii cer modificarea regimului contraventiilor. Proiectul intra la vot (Document)

Propunerea legislativa care vizeaza imbunatatirea modalitatilor de plata a amenzilor la jumatate din contravaloare se afla in dezbaterea Senatului. Proiectul de lege vizeaza  completarea OUG 2/2001 privind regimul contraventiilor.

In expunerea de motive se arata ca in prezent, Ordonanta Guvernului 2 din 2001 privind regimul contraventiilor prevede ca procesele verbale de constatare a contraventiilor sa cuprinda o serie de informatii relevante, insa omite sa cuprinda informatii referitoare la modalitatile de plata, inclusiv cele online.

Initiatorii precizeaza ca exista posibilitatea de a achita jumatate din minimul amenzii stabilit prin actul normativ de sanctionare, intr-un termen scurt, cu consecinta stingerii acestei raspunderi contraventionale. Dar pentru ca cetatenii sa poata beneficia de aceasta modalitate de stingere benevola a raportului juridic contraventional, este necesara o detaliere a modalitatilor prin care plata amenzii poate fi efectuata, precum si implementarea unor modalitati moderne si rapide, in conformitate cu telurile digitalizarii si modernizarii administratiei publice. Astfel, se introduce prin lege obligativitatea ca in procesul verbal sa se specifice si modalitatile de plata online.

Procese verbale mai explicite

"In acest mod, contravenientul poate beneficia de ingaduinta legislativa ce ii este acordata, efectuand plata intr-un timp mai scurt, iar administratia publica poate colecta aceste fonduri intr-un mod eficient si previzibil, fiind facilitata activitatea birocratica. Astfel, prin prezenta propunere legislativa se are in vedere adaugarea, in cadrul proceselor verbale, a modalitatilor de plata, inclusiv cele online, precum si specificarea expresa a numelui institutiei catre care se poate efectua plata contraventiei, codul fiscal al respectivei institutii, codul unic de identificare al respectivei institutii (CUI), dar si numarul contului sau conturilor in care se poate efectua plata contraventiei”, precizeaza initiatorii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani