Grid star
eveniment

ASTA E ROMANIA NORMALA PROMISA? – PNL a politizat masiv Apele Romane cu oameni fara pregatire profesionala corespunzatoare

Guvernarea PNL a vulnerabilizat nebanuit de mult Romania in fata inundatiilor. Motivul este unul uluitor: regimul Iohannis a numit la conducerea a diverse servicii de gospodarire a apelor (SGA) membri ai Partidului National Liberal fara vreo pregatire profesionala corespunzatoare.

Haosul a fost creat sub pretextul starii de alerta, a carei legislatie a relaxat exagerat conditiile privind angajarea in functii publice, permitand accesul unor oameni care n-au nici in clin, nici in maneca cu domeniul de care sunt chemati sa se ocupe.

Doua reportaje ale Recorder.ro au facut inconjurul presei in ultimele doua luni si jumatate si ambele au vizat acelasi domeniu sufocat de pionii PNL: serviciul de gospodarire a apelor (SGA) din judetul Mures, respectiv Administratia Bazinala de Apa (ABA) Prut-Barlad. In primul caz, era vorba despre un director numit fara niciun fel de pregatire profesionala, care habar n-avea de Legea apelor nr. 107/1996 si care se ocupase doar cu vanzarea bauturilor alcoolice si a automatelor de cafea (vending machines). Al doilea material a vizat o chelnerita, care, desi detine diploma a unei facultati de chimie, nu stie nici macar formula de calcul a debitului unui rau. Cu toate acestea, chelnerita a fost angajata la serviciul de dispecerat al ABA Prut-Barlad, care trebuie sa reactioneze extrem de rapid si de competent in caz de inundatii, pentru salvarea de vieti omenesti. Ce-i leaga pe cei doi clienti politici ai PNL este faptul ca ambii au fost detasati la Ape de la alte institutii, Partidul National Liberal exploatand la maximum legislatia starii de alerta, care a relaxat conditiile de angajare la stat. E inutil sa adaugam ca nici unul, nici celalalt n-a fost supus vreunui concurs de angajare. (Gasiti reportajele video aici si aici.)

Produsul unei fabrici de diplome l-a inlocuit pe un specialist veritabil

De data aceasta, insistam asupra unui caz trecut cu vederea de catre presa centrala, dar nu mai putin periculos: in 25 noiembrie 2020, la doua zile dupa materialul Recorder privind situatia din Mures, Ziar Piatra Neamt a scris despre consilierul judetean Marius-Mihai Nechita. Inca din martie, Nechita fusese numit fara concurs de catre conducerea ABA Siret Bacau in functia de director al SGA Neamt, fara sa-l recomande vreun studiu de specialitate.

Doua diplome si-a trecut in CV Marius Nechita: una in stiinte economice de la celebra fabrica de diplome „Spiru Haret”, iar cealalta de inginer de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi, fiind specializat in constructii de masini si management industrial. „Mai are o diploma de master, la aceeasi facultate in domeniul ingineriei industriale – tehnologii avansate de fabricatie. A activat ca inginer la COMES (n.r. fabrica de vase sub presiune din judetul Neamt) cativa ani, dar se pare ca a fost mai atras de lumea politica. A fost consilier local la Dumbrava Rosie si consilier judetean din partea PNL incepand cu anul 2016”, detaliaza publicatia citata.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, acelasi Marius Nechita a fost insurubat in fotoliul de director prin mazilirea inginerului Ion Pavaleanu, un specialist autentic in domeniul apelor, sef de promotie al Facultatii de Hidrotehnica din Universitatea „Gh. Asachi”. Specializat in constructii hidrotehnice si absolvent al unor cursuri postuniversitare in domeniul dezvoltarii abilitatilor in monitorizarea efectelor unor calamitati naturale si procese poluante, Pavaleanu activeaza in domeniul gospodaririi apelor inca din anul 1981, dupa absolvirea facultatii.

Din contractul colectiv de munca nr. 67/30.01.2019 al ANAR (n.r. Administratia Nationala Apele Romane), aflam ca potrivit Art. 8, alin. 8, lit. a, pct. 3 reiese faptul ca Nechita nu putea ocupa postul de director, neavand expertiza necesara in vederea ocuparii unui asemenea post”, mai scrie Ziar Piatra Neamt.

Saracul baiat bogat

Alt aspect uluitor din biografia lui Marius Mihai Nechita se refera la o donatie substantiala acordata propriei formatiuni politice. Mai exact, in anul electoral 2016, Nechita a mentionat in declaratia de avere faptul ca donase 13.265 de lei catre PNL, in ciuda faptului ca singurul lui venit fusese indemnizatia de consilier judetean, de circa 3.600 de lei pe luna (deci de peste trei ori si jumatate mai mic), scrie site-ul local Atacul.ro. Acelasi portal, dar in alt material, atrage atentia ca, dupa toate aparentele, Marius Nechita a ajuns sef la Ape exact precum colegii din Mures si Prut-Barlad: prin detasare de la alta institutie de stat. Cu toate acestea, in CV-ul politicianului nu apare nicio institutie anterioara SGA Neamt. Deloc surprinzator, cand a fost luat la intrebari de catre jurnalistii de la Atacul.ro, Marius Nechita i-a tratat cu flit.

Schema „Bombonica” pe mosia PNL Neamt

Incheiem, mentionand alt scandal din ograda PNL Neamt, care nu merita trecut cu vederea de catre presa centrala.

Atat de mult tam-tam a facut propaganda #rezist pe marginea cauzei DGASPC Teleorman (cunoscute si drept „dosarul Bombonica”), incat deontologii ar face bine sa priveasca acum si in tabara PNL, unde pare ca se repeta schema angajarilor fictive. Cel putin asa sustine Ziar Piatra Neamt in acest articol, unde este relatat cazul unei membre de partid ce ar fi fost angajata doar pe hartie la Primaria Faurei, ca sa poata ajunge ulterior, prin detasare, la Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (ISCTR) Neamt. O institutie care, la fel ca SGA-urile, se ocupa de siguranta cetatenilor.

La Neamt, Mihaela Isciuc, membra de partid la PNL, s-a angajat initial la Primaria Faurei printr-un concurs de care nu a auzit nimeni si a stat angajata acolo (fara sa o vada sau sa auda de ea vreun angajat din primarie) pana cand a fost transferata ca inspector trafic rutier la ISTCR Neamt pe criterii strict politice.

In fapt, Mihaela Isciuc a avut nevoie de aceasta angajare fictiva la Primaria Faurei deoarece nu intrunea conditiile necesare unei angajari normale la ISCTR, fiind nevoie de o jonglerie cu un transfer. Desigur ca ea nu a lucrat o zi in primarie, ci a intrat in concediu fara plata din prima secunda dupa ce a obtinut postul”, puncteaza publicatia locala.

Sigur ca actualul guvern PNL-USR-PLUS-UDMR in frunte cu Florin Citu ar putea incerca sa dreaga busuiocul, aruncand vina pe precedentul cabinet, condus de Ludovic Orban. Totusi, n-am auzit ca executivul Citu sa intreprinda vreo masura pentru igienizarea vreunei institutii publice de capusele politice. Si nici ca vreun partener de coalitie sa-i traga de maneca pe liberali.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani