Grid star
antreprenoriat

PREMIERA IN TURISM: SE DECONTEAZA CHELTUIELILE – Bani pentru agentiile care au adus vizitatori straini in Romania

Premiera in Romania: ministrul Turismului, Constantin-Daniel Cadariu (foto), anunta ca se vor deconta partial incepand cu 2023, de la bugetul de stat, cheltuielile agentiilor de turism care au organizat sejururi in tara pentru vizitatorii straini, cu o durata de cel putin 4 nopti.

Potrivit ministrului, programul are un scop clar – "valorificarea incomingului, ca activitate de export" si, prin stimularea operatorilor econimici de profil, urmarindu-se atragerea unui numar cat mai mare de turisti de peste hotare, inclusiv o crestere a incasarilor provenite din aceasta ramura economica.

Sumele acordate

Agentiile de turism organizatoare, care au avut activitate de incoming mai mare de 200 de turisti straini, vor putea beneficia de sprijin financiar de la bugetul de stat, astfel:

-40 euro pentru fiecare turist strain care a achizitionat si platit, in anul anterior depunerii, printr-o agentie organizatoare de turism de incoming in Romania, direct sau printr-un partener extern, un sejur turistic sau circuit de cel putin 4 nopti de cazare in Romania;
- Suplimentar 2 euro pentru fiecare noapte petrecuta in plus, peste cele 4, in cadrul aceluiasi sejur sau circuit turistic.

Ajutor de stat

In vederea obtinerii ajutorului de minimis, operatorii economici trebuie sa depuna trimestrial contractele cu partenerii externi, din care sa reiasa numarul de turisti straini, contractele directe cu turistii straini, voucherul eliberat de catre agentie, semnat si stampilat de catre unitatea de cazare, precum si dovada prestarii serviciilor de cazare de catre unitatea de cazare si numarul turistilor, astfel:

-pentru trimestrul I pana la data de 1 mai;
-pentru trimestrul II pana la data de 1 august;
-pentru trimestrul III pana la data de 1 noiembrie;
-pentru trimestrul IV pana la data de 1 februarie a anului urmator.
Se vor lua in considerare doar turistii ale caror sejururi sau circuite sunt finalizate in cursul fiecarui trimestru.
"Verificarea veridicitatii informatiilor transmise prin intermediul formularului digital de inscriere, a completarii tuturor campurilor si a declaratiilor asumate de aplicant se realizeaza de catre Unitatea de Implementare a Programului. Cheltuielile se vor deconta in termen de 30 de zile lucratoare de la depunerea lor.
Bugetul Ministerului Antreprenoriatului si Turismului, alocat schemei de minimis pentru anul viitor, este de 7 milioane lei. Numarul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de sprijin se estimeaza la 1.200”,
potrivit ministerului Turismului.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani