Grid star
eveniment

PRESEDINTELE UCRAINEI A ANUNTAT UNDE SE AFLA – Zelensky s-a filmat cu telefonul mobil: "Nimeni nu a fugit” (Video)

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat un clip video pe contul lui de Instagram in care anunta ca este in continuare la Kiev si ca nu a parasit orasul, dupa ce s-a speculat ca ar fi fugit in Polonia.

"Lucrez la Kiev, la serviciu. Nimeni nu a plecat nicaieri”, spune acesta intr-o filmare postata pe instagram. In filmare mai apare, potrivit digi 24, unul dintre consilierii sai.

"La fiecare doua zile apar informatii ca am fugit, am fugit din Ucraina, de la Kiev, din biroul meu. Dupa cum puteti vedea, nimeni nu a fugit, lucram. Ne place sa facem jogging, dar acum nu mai avem timp pentru asta, pentru diverse exercitii cardio. Se lucreaza. Slava Ucrainei”, a mai spus Zelensky, potrivit CNN.

 

Vedeti video AICI

Aplauze pentru Zelensky

Zelenski a cerut solidaritate, intr-un discurs emotionant pentru cetatenii Europei pe care l-a tinut vineri, 4 martie 2022. Acesta a fost ovationat de o multime de oameni, la Praga.

Mesajului lui Zelenski a fost transmis live prin Zoom. El a incurajat Europa , potrivit antena 3, sa fie alaturi de Ucraina si a facut o pauza pentru un moment de reculegere, onorandu-i pe cei care au cazut in acest razboi.

”Acest prim minut as dori sa-l dedic momentului de tacere celor care au cazut in lupta pentru tara lor, soldatilor nostri, celor care slujesc... cei care lucreaza ca piloti, cei care fac fapte eroice in diferite domenii protejandu-si tara si si-au dat viata pentru asta. Sa comemoram soldatii. Odihneasca-se in pace", a spus liderul de la Kiev.

 

https://www.youtube.com/watch?v=HcL61mWKoIM

Presedintele Klaus Iohannis merge sambata, 5 martie 2022, in vizita la refugiatii ucraineni de la punctul de trecere a frontierei de la Siret. Vizita presedintelui va avea loc la ora 16.00.

"Vizita la tabara mobila pentru refugiati de la Siret, judetul Suceava", informeaza Administratia Prezidentiala.

Premierul Ciuca, discutii cu presedintele Iohannis

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat sambata, 5 martie 2022, ca a abilitat, prin Hotararea CNSU, ca Departamentul pentru Situatii de Urgenta sa inceapa de indata pregatirile pentru organizarea unui hub umanitar in Romania. Acesta va fi organizat la Suceava.

"Pentru acest demers, am discutat cu domnul presedinte Klaus Iohannis, cu doamna presedinte a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, si, de asemenea, cu doamna comisar Ylva Johansson, comisar pentru Afaceri Interne”.

[caption id="attachment_29055" align="alignnone" width="700"] sursa foto: facebook Guvernul Romaniei[/caption]

Iata declaratia premierului:

"Am incheiat in aceasta dimineata doua activitati la nivelul Guvernului: prima a fost cea a task-force-ului, in care am discutat, in continuare, situatia referitoare la refugiatii din Ucraina si au fost doua subiecte importante, si anume: modul in care ne coordonam activitatile cu autoritatile din Republica Moldova pentru crearea unui culoar verde, astfel incat sa facilitam tranzitul cetatenilor ucraineni prin Republica Moldova, punand la dispozitie mijloace de transport autoritatilor moldovene si, desigur, amplificand mijloacele si personalul necesar pentru a putea sa procesam mai usor cetatenii ucraineni la granita din Romania.

Cheltuielile Romaniei

De asemenea, un alt subiect foarte important a fost acela de a identifica totalul cheltuielilor pe care tara noastra l-a facut, pana in acest moment, de la inceperea conflictului din Ucraina. Am reusit sa discutam cu toate institutiile implicate si, in felul acesta, suma totala este de aproximativ 51 de milioane de lei; am discutat cu toate ministerele de linie astfel incat, saptamana viitoare, sa putem sa inaintam documentele la Bruxelles, pentru inceperea decontarilor. 

Totodata, dupa finalizarea activitatii task-force-ului, am avut o sedinta de guvern, in care am stabilit costurile pe care le asiguram pentru cetatenii ucraineni. Am stabilit ca pentru cei care vor fi cazati in spatiile asigurate de institutiile statului costul sa fie de 50 de lei per persoana, iar pentru cei care vor fi cazati in alte spatii decat cele puse la dispozitie de catre autoritatile statului costul sa fie de 100 de lei per persoana. In total, suma pe care am evaluat-o la nivelul Guvernului si care va fi pusa la dispozitie din fondul de rezerva, in prima faza, este de aproximativ 208 milioane lei. 

Hub umanitar

De asemenea, aseara, am abilitat, prin Hotararea CNSU, ca Departamentul pentru Situatii de Urgenta sa inceapa de indata pregatirile pentru organizarea unui hub umanitar in Romania. Acesta va fi organizat la Suceava. Pentru acest demers, am discutat cu domnul presedinte Klaus Iohannis, cu doamna presedinte a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, si, de asemenea, cu doamna comisar Ylva Johansson, comisar pentru Afaceri Interne. Avem convingerea ca acest hub, sub coordonarea autoritatilor de la Bruxelles, va putea sa faciliteze si sa asigure coerenta intregului efort care se face pentru a ajuta cetatenii ucraineni si, in felul acesta, vreau sa subliniez, contributia autoritatilor romane este una semnificativa.

Pana in acest moment, am putut sa observam cu totii o mobilizare si un gest de solidaritate exemplare ale cetatenilor romani si ale organizatiilor neguvernamentale, ale societatii civile in ansamblul sau si ale institutiilor statului. Doresc sa le multumesc tuturor pentru modul in care au inteles sa isi faca datoria fata de cetatenii care sunt ingroziti, care sunt napastuiti de tot ceea ce inseamna consecintele razboiului generat de invazia armatei ruse in Ucraina. Pe platforma 'Ucraina - impreuna ajutam mai mult' pana in acest moment, avem inscrise 5.700 de oferte.

Aceasta cifra spune tot despre ceea ce poate sa insemne ajutorul in alimente, in medicamente, in spatii de cazare, inclusiv in cartele SIM, si este dovada faptului ca, asa cum spuneam mai devreme, cetatenii tarii noastre au inteles si s-au mobilizat exemplar. Aceasta campanie de donatie va continua intre o forma ce va fi imbunatatita cu reprezentantii Code for Romania, structura pe doua paliere: un acoperis pentru managementul si validarea cererilor si ofertelor de cazare si sprijin de urgenta pentru managementul si alocarea altor tipuri de resurse. Desigur, discutam de hrana, produse de igiena si imbracaminte.

In acest moment, continua intreg efortul pentru ca aceste ajutoare sa ajunga in Ucraina. Probabil chiar acum cand vorbim, cel de-al patrulea esalon urmeaza sa treaca granita si sa continue sa asigure coerenta demersurilor pe care noi le facem in acest sprijin umanitar de care cetatenii ucraineni au nevoie.

Premierul multumeste

Doresc, pe aceasta cale, inca o data, sa multumesc tuturor pentru modul in care au inteles sa se mobilizeze, inclusiv pentru acel demers de donare de sange - cantitatea este consistenta. Am discutat cu domnul ministru Rafila si sunt in pregatire si spre finalizare demersurile pentru ca acest transport sa poata sa aiba loc in momentul in care sunt indeplinite conditiile specifice. Le multumesc, inca o data, tuturor celor care s-au inscris in acest demers. 

Este cat se poate de evident ca avem nevoie ca toate aceste eforturi sa fie in continuare coordonate, integrate si sunt convins ca acest efort va reusi sa sprijine cetatenii ucraineni care au cu adevarat nevoie de noi".

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani