Grid star
criptomonede

PRETUL BITCOIN, PROPULSAT MASIV DE ANUNTUL GIGANTULUI BLACK ROCK – Fondul de investitii, cu o putere financiara de 10 trilioane dolari, pregateste lansarea unui produs financiar bazat pe Bitcoin

Pretul Bitcoin a depasit miercuri, 21 iunie, pragul psihologic de 30.000 de dolari, in urma interesului mai multor giganti din finantele traditionale, intre care fondul de investitii Black Rock, de a lansa noi produse bazate pe active digitale. Astfel, pretul la care se tranzactioneaza cea mai puternica criptomoneda a crescut cu peste 20% de la inceputul saptamanii si cu aproape 5% in ultimele 24 de ore. Intreaga piata cripto este „pe verde”, propulsata de pariul facut de cel mai mare manager de active din lume, care administreaza fonduri evaluate la circa 10.000 miliarde dolari.

Gilda Popa

Investitorii in criptomonede sunt din ce in ce mai entuziasmati cu privire la perspectivele ca BlackRock si alte nume institutionale majore sa se implice in activele digitale, relateaza CNBC.

Saptamana trecuta, BlackRock a depus la autoritatea americana de reglementare o cerere pentru un ETF bitcoin spot, care ar urmari pretul de piata al criptomonedei. Un ETF (Exchange Traded Fund – termen intraductibil) este o colectie diversificata de active (similar unui fond mutual), care se tranzactioneaza pe bursa in mod similar cu actiunile. Ca si in cazul fondurilor mutuale, ETF-urile iau in calcul active precum actiuni, obligatiuni, indici si marfuri – in acest caz punctual fiind vorba despre Bitcoin. Tehnic vorbind, acest ETF bitcoin spot le-ar oferi investitorilor expunere la cea mai puternica criptomoneda, fara ca acestia sa fie nevoiti sa detina activul de baza.

Cea mai mare bursa cripto din SUA, Coinbase, este listata in calitate de custode bitcoin pentru ETF-ul anuntat de BlackRock. Gigantul de investitii are un parteneriat strategic preexistent cu Coinbase, care a trecut printr-o perioada dificila in ultima vreme, sub presiunea uriasa de reglementare din partea Comisiei pentru Valori Mobiliare si Burse din SUA (SEC), subiect detaliat de Lumea Banilor aici.

Anuntul privind mutarea Black Rock a propulsat miercuri pretul Bitcoin la un maxim de 30.749,45 dolari, cel mai ridicat nivel din 14 aprilie, potrivit CoinMetrics. Criptomoneda s-a mentinut joi, 22 iunie, peste pragul de 30.000 dolari, o performanta care a adus pe plus pretul celorlalte active digitale majore. Astfel, Ethereum are o crestere de peste 5% in ultimele 24 de ore, respectiv de 16% in ultimele 7 zile, iar BNB, tokenul nativ al Binance, a inregistrat o crestere de 6,5% de la inceputul acestei saptamani.

Analist: Anuntul Black Rock a readus optimismul investitorilor cripto

Dupa anuntul BlackRock, o multime de alte companii de gestionare a activelor si-au depus propriile cereri pentru un ETF bitcoin, inclusiv fondurile de investitii WisdomTree si Valkyrie. Trebuie mentionat ca pretul unui ETF indica valoarea de piata a acestuia, care poate fi diferita de cea a activului net unitar (in speta Bitcoin), si reprezinta un produs al cererii si ofertei pe piata respectiva. In platforma de tranzactionare CFD-urile care au la baza ETF-uri sunt cotate cu doua preturi, respectiv pretul de cumparare ASK si pretul de vanzare BID (din perspectiva traderului).

"Avalansa de anunturi privind lansarea mai multor ETF bitcoin spot a marilor fonduri de investitii a readus cu siguranta optimismul pe pietele cripto. Am atins, de asemenea, suport major la 25.000 USD pentru BTC si am vazut ca aceasta miscare este determinata mai mult de cumpararea la vedere (n.r. a activului digital), mai degraba, decat de o miscare de lichidare scurta, miscare care este destul de sanatoasa”, a declarat Vijay Ayyar, seful pietelor internationale la CoinDCX, cea mai mare bursa cripto din India, pentru CNBC.

Ayyar mai adauga ca Bitcoin a atins cel mai mare nivel al ultimelor trei luni, iar investitorii se uita deja catre urmatoarele „praguri psihologice” ale pretului, care ar putea atinge 48.000 dolari in scurt timp.

"In ceea ce priveste structura pietei pe BTC, am spart o tendinta descendenta majora care a inceput in aprilie anul acesta si a durat aproximativ 2 luni, prin urmare, majoritatea investitorilor ar cauta un test de rezistanta la cel putin 32.000 USD. Depasirea acestui nivel deschide drumul catre pragul de 36.000 USD si apoi 45.000 USD pana la 48.000 USD pentru Bitcoin”, a precizat Vijay Ayyar.

Activele digitale au intrat, in ultimii ani, in tandem cu miscarile de pe pietele financiare traditionale, Bitcoin urmarind adesea pretul pietelor de actiuni din SUA. Asadar, investitorii au urmarit datele despre inflatie si sanatatea economiei pentru a vedea la ce nivel poate ajunge Bitcoin sa se tranzactioneze in continuare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani