Grid star
eveniment

PRETUL LAPTELUI: FERMIERII ACUZA – Protest fata de modul in care este aplicata reducerea: “Vor sa arunce aceasta scadere exclusiv pe umerii crescatorilor”

Asociatia Forta Fermierilor (AFF) protesteaza fata de modul in care este aplicata initiativa premierului Nicolae Ciuca de reducere a pretului final la lapte, pentru consumator, cu 20%. AFF sustine ca in acest moment, asistam, de fapt, la o noua reducere a pretului de achizitie, la poarta fermei, pentru producatorii de lapte din Romania.

"Este evident ca procesatorii si retailerii vor sa arunce aceasta scadere de pret, in totalitate, exclusiv pe umerii crescatorilor de vaci de lapte din Romania. Si pot face asta pentru ca mecanismul de reducere a pretului, monitorizat de Consiliul Concurentei, este si prost gandit, si prost aplicat”, sustin fermierii.

Astfel, producatorii solicita Consiliului Concurentei sa analizeze modul prin care procesatorii si retailerii opereaza, pe lant, reducerea de pret de 20%:

Daca acest 'efort' al procesatorilor si retailerilor inseamna sa sugrume de tot activitatea crescatorilor de vaci de lapte si sa impuna noi scaderi la pretul de achizitie, atunci consideram ca era mai corect ca masura anuntata de premierul Nicolae Ciuca sa sune astfel: Obligam producatorii de lapte din Romania sa intre in faliment si ii fortam sa scada pretul la poarta fermei pana la un nivel inacceptabil pentru ca reducerea de 20% nu afecteze cu nimic cheltuielile si profiturile procesatorilor si retailerilor. Consideram ca ar fi fost mai onest asa”.

Se tem sa nu ramana fara contracte

Asociatia arata ca numerosi membrii au transmis informatii cu privire la scaderi la pretul laptelui preluat de procesatori de la nivelul fermelor, si sustine ca acestea nu le sunt justificate in niciun fel fermierilor, care se vad constransi sa accepte miscorarile, de teama de a nu le fi reziliate contractele.

Membrii Asociatiei Forta Fermierilor cer Consiliului Concurentei sa solicite actiuni si informatii de la procesatori si retaileri prin care reducerea de 20% a pretului la consumatorul final pentru laptele din comert sa fie “suportata” prin micsorarea adaosurilor comerciale si prin reducerea altor cheltuieli decat cele de achizitie de materie prima. Altfel, sustine AFF, nu vom asista decat la o manevra politicianista, “de o ipocrizie si un cinism iesite din comun, care va avea un singur efect: diminuarea dramatica a numarului fermelor de vaci de lapte din Romania”.

Apel catre premierul Ciuca

Fermierii arata ca daca reducerea cu 20% a pretului la raft pentru laptele romanesc va insemna disparitia celor care il produc, in cateva luni nu vom mai avea la ce face discount:

Vom avea rafturi goale, fara lapte pentru consumatori si atunci nu va mai conta care e reducerea de pret pe hartie. Crescatorii de animale nu pot arunca mai departe, pe lant, aceasta scadere. Ei sunt baza acestui lant alimentar, nu le pot cere vacilor sa manance cu 20% mai putin. A-i impinge la faliment pe producatorii de lapte din Romania este o lipsa de discernamant din punct de vedere economic, social si politic. Suntem convinsi ca premierul Nicolae Ciuca dar si decidentii din Consiliului Concurentei vor indrepta modul in care se aplica aceasta decizie guvernamentala, care s-a nascut, fara indoiala, dintr-o intentie buna”, a declarat Vlad Macovei, presedintele Asociatiei Forta Fermierilor.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani