Grid star
eveniment

PREVEDEREA CARE DA NASTERE LA ABUZURI – Semnal de alarma privind dispozitiile referitoare la deductibilitatea amortizarii si a cheltuielilor de functionare aferente sediilor sociale din OUG pe masurile fiscale

Semnal de alarma tras de Consiliul Economic si Social cu privire la limitarea deductibilizarii amortizarii si a cheltuielilor de functionare aferente sediilor sociale achizitionate de contribuabili in ansambluri rezidentiale.

Consiliul Economic si Social (CES) arata ca prevederea prinsa in Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, pentru modificarea si completarea unor acte normative precum si pentru prorogarea unor termene, ar putea da nastere la abuzuri.

Concret, CES arata ca este limitata deductibilitatea amortizarii si a cheltuielilor de functionare aferente sediilor sociale achizitionate de contribuabil in ansambluri rezidentiale la 50% daca nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii. Iar in situatia in care un astfel de sediu este utilizat si in scop personal de catre asociati, toate cheltuielile ante enumerate sunt nedeductibile:

"Este limitata deductibilitatea amortizarii si a cheltuielilor de functionare aferente sediilor sociale achizitionate de contribuabil in ansambluri rezidentiale la 50% daca nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii, iar in situatia in care un astfel de sediu este utilizat si in scop personal de catre asociati, toate cheltuielile ante enumerate sunt nedeductibile. Aceasta prevedere va da nastere la abuzuri in masura in care nu este clar cum se poate demonstra daca sediul este folosit si ca locuinta, in conditiile in care, mai ales dupa pandemie, sunt foarte multi intreprinzatori care presteaza servicii remote/work-from-home", arata CES.

Iata ce spune CES:

"Este limitata deductibilitatea amortizarii si a cheltuielilor de functionare aferente sediilor sociale achizitionate de contribuabil in ansambluri rezidentiale la 50% daca nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii, iar in situatia in care un astfel de sediu este utilizat si in scop personal de catre asociati, toate cheltuielile ante enumerate sunt nedeductibile. Aceasta prevedere va da nastere la abuzuri in masura in care nu este clar cum se poate demonstra daca sediul este folosit si ca locuinta, in conditiile in care, mai ales dupa pandemie, sunt foarte multi intreprinzatori care presteaza servicii remote/work-from-home".

*Cititi aici integral avizul CES

*Cititi aici integral OUG privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, pentru modificarea si completarea unor acte normative precum si pentru prorogarea unor termene publicata in Monitorul Oficial

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani