Grid star
business capital

PREVIZIUNI SUMBRE PENTRU ROMANIA – Inflatie de 10%, consum redus, putere de cumparare in scadere, investitii stopate, tensiuni sociale. Profesorul Cristian Socol: “Va semana cu perioadele crunte 1992-93, 1997-99 si 2009-2010”

Romania de va intoarce chiar si cu 30 de ani in urma. Asta intrucat vom trece din nou prin perioade cumplite si crize majore, precum cele din anii 1992-1993, 1997-2999 si 2009-2010.

Sumbra previziune ii apartine profesorilui si economistului Cristian Socol (foto). Intr-o scurta analiza pe pagina sa de Facebook, acesta prezinta problemele cu care romanii se vor confrunta inca din acest an:

-inflatie galopanta, 8% la octombrie si 10% la decembrie;

-consumul va scadea accelerat, pe fondul scaderii puterii de cumparare si al adversitatii fata de riscurile iminente;

-cresterea economica va decelera, investitiile se vor reduce, colectarea veniturilor la buget va fi greoaie, presiunile pe cheltuieli vor creste;

-costurile de finantare se vor mari de la 16x media UE in prezent la 22x in urmatoarele 6 luni, evolutie incarcata si de riscul iminent al scaderii perspectivei de rating / la scurt timp al reducerii ratingului catre junk;

-deficitul comercial va creste accelerat, antrenand cresterea datoriei externe;

-Romania va pierde competitivitate in raport cu celelalte tari UE, fiind tintuita in periferia penultimului / ultimului loc in clasamentele UE, viteza de convergenta va fi redusa.

Iar la toate acestea se vor adauga tensiunile sociale.

Prezentam analiza profesorului Cristian Socol:

Romania, pe termen scurt:

1. Criza sanitara se va acutiza. 25.000-30.000 de cazuri, 400 morti de Covid pe zi, un deces la fiecare 4 minute.

2. Criza politica se va adanci, incertitudinea devenind noul normal, cu efecte negative majore asupra calitatii politicilor publice.

3. Criza economica va fi resimtita din ce in ce mai puternic, manifestandu-se prin: inflatie galopanta, 8% la octombrie si 10% la decembrie; consumul va scadea accelerat, pe fondul scaderii puterii de cumparare si al adversitatii fata de riscurile iminente; cresterea economica va decelera, investitiile se vor reduce, colectarea veniturilor la buget va fi greoaie, presiunile pe cheltuieli vor creste; costurile de finantare se vor mari de la 16x media UE in prezent la 22x in urmatoarele 6 luni, evolutie incarcata si de riscul iminent al scaderii perspectivei de rating / la scurt timp al reducerii ratingului catre junk; deficitul comercial va creste accelerat, antrenand cresterea datoriei externe; Romania va pierde competitivitate in raport cu celelalte tari UE, fiind tintuita in periferia penultimului / ultimului loc in clasamentele UE, viteza de convergenta va fi redusa.

4. Tensiunile sociale vor creste substantial, pe fondul neincrederii si al maririi dramatice a costului vietii. Ar trebui ca interpretarea indicatorilor de avertizare timpurie sa-i ingrijoreze pe decidenti. Climatul economic, social si politic va semana cu perioadele crunte 1992-93, 1997-99 si 2009-2010. Imi pare rau, dar luand in considerare analizele economiei / societatii romanesti, nu pot identifica vreun element pozitiv pe termen scurt. Va fi complicat”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani