Grid star
business capital

ASIGURAREA LOCUINTELOR: BILANT DUPA CUTREMUR – Numarul caselor pentru care a fost incheiata o polita. Romanii cer reduceri la plata impozitului

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) vine cu date cu privire la asigurarea locuintelor dupa cutremurul de peste 5 grade care a avut loc joi dimineata, 3 noiembrie 2022.

Potrivit celui mai nou studiu sociologic realizat de UNSAR, 82% dintre romani stiu ca trebuie sa isi asigure locuinta impotriva dezastrelor naturale: cutremure, inundatii si alunecari de teren, prin polita PAD (Politia de asigurare impotriva dezastrelor naturale), conform legii.
Cu toate acestea, doar 20% din cele 9,6 milioane de locuinte sunt protejate de o polita obligatorie PAD. Conform aceleiasi cercetari sociologice, majoritatea proprietarilor de locuinte s-ar simti mai motivati sa achizitioneze aceste solutii de protectie financiara daca li s-ar acorda reduceri sau bonificatii la plata impozitului anual (31% dintre respondenti), daca ar dispune de venituri mai mari (26%) sau daca ar avea mai multe informatii despre asigurari (12%).

Polite facultative

Din cele 20% dintre locuintele care sunt protejate impotriva dezastrelor naturale printr-o polita PAD, doar 17% sunt protejate printr-o asigurare facultativa si impotriva altor riscuri, cum ar fi: incendiu, explozie, caderi de corpuri, vandalism, furt, avarii accidentale ale instalatiilor interioare ale cladirilor, etc.
Cu toate acestea, conform aceluiasi studiu, 29% dintre cei intervievati si-au aratat intentia de a achizitiona in perioada urmatoare ambele tipuri de polite, in timp ce 22% au sustinut ca vor incheia doar polita obligatorie.

Vulnerabilitati

"Numarul locuintelor asigurate in acest moment face ca populatia sa fie extrem de vulnerabila in fata evenimentelor catastrofale, precum cutremurul. Tocmai de aceea, asigurarea locuintelor ar trebui sa fie o prioritate pentru noi toti. Asadar, este rolul nostru ca, alaturi de autoritatile publice, sa venim mai aproape de oameni si sa le explicam ce beneficii poate aduce o astfel de polita”, a declarat director General al UNSAR, Alexandru Ciuncan.

UNSAR precizeaza ca in Romania, asigurarile facultative de locuinte se pot incheia doar pentru cele care sunt deja protejate de o polita obligatorie PAD. Aceasta acopera 3 riscuri catastrofale (cutremure, inundatii si alunecari de teren) pana la limita de 20.000 EUR, respectiv 10.000 EUR, in functie de tipul constructiei, indiferent daca valoarea acesteia este mai mare.
"In schimb, locuinta poate fi protejata la valoarea ei reala, dar si pentru mai multe riscuri (incendiu, explozie, furtuna, vijelie, caderi de corpuri, furt, vandalism etc.), pe langa cele catastrofale, printr-o asigurare facultativa. Acestor polite li se pot atasa in plus clauze speciale, precum asigurarea instalatiilor interioare ale cladirii, aparatelor electrice/electronice, bunurilor casabile, servicii de asistenta tehnica la locuinta, dar si raspunderea civila fata de terte persoane (spre exemplu, pentru acoperirea pagubelor pe care le puteti produce vecinilor).
Sondajul IRES-UNSAR privind Perceptia romanilor fata de asigurarile de locuinte a fost realizat pe un esantion format din 811 respondenti, cu varsta de peste 18 ani, in august 2022, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)”,
potrivit UNSAR.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani