Grid star
antreprenoriat

PROFITUL REINVESTIT, SCUTIT DE IMPOZIT – Votul, in Parlament. Beneficiarii (Document)

Proiectul de lege care prevede ca profitul reinvestit sa fie scutit de impozit a fost depus in Parlament. Este vorba despre propunere legislativa pentru completarea art. 22 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.

Potrivit analizelor Bancii Nationale a Romaniei si diferitelor rapoarte ale Comisiei Europene, mediul economic din Romania este foarte slab capitalizat, avand o productivitate generala a muncii sub potential. Acest lucru este cauzat, in principal, de faptul ca operatorii economici romani nu dispun de resurse financiare suficiente pentru a achizitiona mijloace fixe eficiente, care sa genereze costuri reduse si productii superioare, arata initiatorii.

Potrivit expunerii de motive, in cea mai mare parte, intreprinderile mici si mijlocii utilizeaza echipamente si masini uzate fizic si moral, achizitionate, de regula, din spatiul comunitar, dupa o indelunga utilizare in alte state si dupa ce acele echipamente si-au depasit durata de viata. Mai mult decat atat, generatiille invechite sunt si mari consumatoare de energie sau combustibili, lucru care afecteaza puternic competitivitatea produselor fabricate in Romania. De asemenea, Romania, atat prin mecanismul european pentru redresare si rezilienta, cat si prin politicile asumate pe componenta ecologica a Uniunit Europene, trebuie sa reduca intr-un timp foarte scurt emisiile si echipamentele puternic poluante.

“Ca parte integranta a economiei nationale, agricultura manifesta si ea acelasi deficit de capitalizare: lipsa unor constructii specifice activitafilor zootehnice, lipsa depozitelor, silozurilor, serelor, solariilor etc. Ca efect, productiile sunt limitate si insuficiente pentru a acoperi cererea interna de produse alimentare, lucru care se reflecta de peste 10 ani intr-un profund dezechilibru al balantei comerciale a Romaniei chiar pe componenta produse agricole si agro-alimentare.
Avand in vedere faptul ca economia are nevoie de masuri urgente de stabilizare si sprijin pentru relansare, propunem ca profitul investit intr-o gama de mijloace fixe sa fie scutit de impozit”
, mai precizeaza initiatorii.

Mijloace fixe

Astfel, se propune scutirea de impozit a profitului reinvestit pentru urmatoarele mijloace fixe clasificate in Hotararea 2.139 din 30 noiembrie 2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe:

-Constructii agricole, in scopul stimularii construirii de silozuri pentru depozitarea si conservarea cerealelor, constructii pentru cresterea animalelor si pasarilor, padocuri etc;
-Mijloace de transport auto, feroviar, naval, aerian, inclusiv a utilajelor si instalatiilor de transport si ridicat, in scopul innoirii parcului auto din domeniul transportului de persoane si marfuri, precum si a parcului auto si al utilajelor folosite in productia agricola.

Impact bugetar pozitiv

In expunerea de motive se arata ca propunerea are un impact bugetar pozitiv pe termen lung datorat urmatoarelor motive:
-Stimuleaza operatorii economici sa faca investitii productive si sa genereze profituri impozabile mai mari;
-Creste productivitatea muncii si competitivitatea operatorilor economici romani;
-Masurile contribuie la cresterea exporturilor si la echilibrarea balantei comerciale.

In scopul atenuarii impactului bugetar pe termen scurt, se propune ca masurile fiscale propuse sa intre in vigoare incepand cu anul urmator publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial.

Iata proiectul de lege:

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani