Grid star
eveniment

PUTIN AMENINTA CU TAIEREA GAZELOR – Ultimatum pentru tarile "neprietenoase": “Prin urmare acele contracte vor fi reziliate”

In paralel cu sangerosul razboi pe care l-a declansat impotriva Ucrainei, presedintele Rusiei Vladimir Putin (foto) duce conflictul la un alt nivel. Unul economic. Putin a facut joi, 31 martie 2022, un anunt privind masuri care pot provoca haos si o criza uriasa in Europa.

Concret, Vladimir Putin a anuntat ca tarile “neprietenoase” Moscovei vor trebui sa achite gazele pe care le importa din Rusia in ruble. Mai exact, vor trebui sa isi deschida conturi in ruble la bancile rusesti, urmand ca platile pentru livrarea gazelor sa se faca in aceste conturi.

Vladimir Putin a dat si un ultimatum: in cazul in care plata in ruble va fi refuzata, incepand de vineri, 1 aprilie 2022, furnizarea gazelor catre tarile din Europa va fi sistata.

Iata declaratia presedintelui Rusiei Vladimir Putin, redata de digi24.ro si hotnews.ro:

Astazi am semnat un decret care stabileste regulile de comercializare a gazelor naturale rusesti cu asa-zise state neprietenoase. Pentru a putea cumpara gaze naturale rusesti, atunci clientii straini vor trebui sa deschida un cont in ruble la banci rusesti si sa faca platile din aceste conturi, incepand de maine.

Daca platile nu vor fi facute in acest fel, atunci noi vom considera aceasta o incapacitate de plata din partea clientilor, cu toate consecintele de rigoare. Nimeni nu ne da noua nimic pe gratis si nici noi nu avem de gand sa facem acte de caritate – prin urmare acele contracte vor fi reziliate”.

Lista tarilor “neprietenoase”

Amintim ca in urma cu cateva saptamani, Rusia a dat publicitatii o lista cu tarile considerate “neprietenoase”, care include statele care au condamnat si au sustinut sanctiunile impotriva Moscovei ca urmare a agresiunii impotriva Ucrainei. Printre tarile “neprietenoase” se numara si Romania.

Iata lista statelor declarate ca fiind “neprietenoase” de catre Rusia:

-SUA

-Canada

-tarile membre ale Uniunii Europene

-Marea Britanie (inclusiv teritoriile britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar)

-Ucraina

-Muntenegru

-Elvetia

-Albania

-Andorra

-Islanda

-Liechtenstein

-Monaco

-Norvegia

-San Marino

-Macedonia de Nord

-Japonia

-Coreea de Sud

-Australia

-Micronezia

-Noua Zeelanda

-Singapore

-Taiwan.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani