Grid star
banci

RAPORT BNR PRIVIND ECONOMIA – S-a atenuat evolutia preturilor alimentare. Lipsa fortei de munca ofera angajatilor o putere mai mare de negociere. Atragerea banilor europeni este esentiala (Document)

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei, august 2023.

Potrivit acestuia, rata anuala a inflatiei, masurata cu indicatorul Indicele preturilor de consum, calculat de Statistica din Romania, si-a accentuat parcursul descendent in trimestrul II 2023, inclusiv ca urmare a reducerii dinamicii anuale a indicelului CORE2 ( care reflecta variatia preturilor libere si cu volatilitate relativ redusa).

Determinantii principali: dezinflatia la nivelul grupului bunurilor energetice, continuarea corectiei cotatiilor la materiile prime, acordul procesatorilor si comerciantilor de a reduce pretul de consum al laptelui, temperarea asteptarilor inflationiste ale operatorilor economici. Estimarea ratei inflatiei este de 7,5% la sfarsitul lui 2023.

Preturi mai mici la pompa

Trimestrial avem evolutii negative la combustibili, adica descrestere a preturilor la pompa, care "sunt rezonabile comparativ cu ce am avut anul trecut”. Potrivit lui Isarescu, scaderea variatiei inflatiei de baza a fost determinata de evolutia preturilor alimentare, care s-au atenuat. Este posibil ca in perioada urmatoare, inflatia mai ridicata din Romania sa fie determinata partial si de sectorul serviciilor.

Iata declaratiile facute de guvernatorul BNR:

"Rata anuala a inflatiei, masurata cu indicatorul Indicele preturilor de consum, calculat de Statistica din Romania, si-a accentuat parcursul descendent in trimestrul II 2023, inclusiv ca urmare a reducerii dinamicii anuale a indicelului CORE2 ( care reflecta variatia preturilor libere si cu volatilitate relativ redusa). Determinantii principali: dezinflatia la nivelul grupului bunurilor energetice, continuarea corectiei cotatiilor la materiile prime, acordul procesatorilor si comerciantilor de a reduce pretul de consum al laptelui, temperarea asteptarilor inflationiste ale operatorilor economici. In sens opus au actionat cativa factori: crestea costurilor cu forta de munca, tendinta inca ascendenta a pretului de import, persistenta excedentului de cerere.

Inflatia in Europa

Ne mentinem pe cea mai buna pozitie la nivel regional din perspectiva ratei inflatiei, la variatia medie anuala. Sunt opt tari cu inflatie mai mare. Dezinflatia a fost mai puternica in tarile baltice, in Croatia si Bulgaria. Trimestrial avem evolutii negative la combustibili adica descrestere a preturilor. Preturile la pompa sunt rezonabile comparativ cu ce am avut anul trecut. Cotatiile materiilor prime si-au continuat corectia, cu efecte benefice pe lanturile de productie. Inflatia in Europa a venit in jos datorita acestei evolutii favorabile a cotatiilor principalelor materii prime. Dupa ce ne-am speriat anul trecut datorita preturilor productiei industriale care crescusera foarte mult, acestea au venit in jos.

Evolutia preturilor

Scaderea variatiei inflatiei de baza a fost determinata de evolutia preturilor alimentare, care s-au atenuat. Este posibil ca in perioada urmatoare inflatia mai ridicata din Romania sa fie determinata partial si de sectorul serviciilor.

Pe piata muncii avem conditiii relativ tensionate, aceasta lipsa relativa de forta de munca ofera angajatilor o putere mai mare de negociere. Avem o temperare a cresterii economice in T1. Ne ajuta. E foarte greu sa faci ce am facut noi anul trecut, sa dai inflatia in jos si sa nu creezi recesiune. Este un balans dificil de realizat, pana acum ne-a iesit, dar asta a insemnat o prelungire a excedentului de cerere. Avem crestere economica, dar slabita semificativ pentru acest an, comparativ cu ce credeam noi ca se va intampla la inceputul anului. Avem o majorare a ritmului anual al consumului populatiei in T1, care usor ne-a surprins si pe noi.

Solutii pentru crestere economica

Am avut crestere a consumului venita din venituri. Observam totusi o atenuare a consumului populatiei extrem de vizibila. Este legata probabil si de depozitele la termen ale populatiei, au crescut semnificativ. Consum mai mic, economisiri mai mari – ne ajuta in ceea ce priveste temperarea inflatiei, dar sa vedem care sunt factorii care vor contribui la cresterea economica. Parcursul solid al investitiilor poate sa fie solutia. Atragerea banilor europeni este esentiala, ne ajuta si din punctul de vedere al inflatiei si a finantarii deficitului de cont curent, dar si pentru cresterea economica”.

*Cititi aici raportul BNR

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani