Grid star
banci

RATA INFLATIEI S-A MAJORAT - BNR a facut publice cifrele

Conform celui mai recent Raport asupra inflatiei, publicat de BNR, institutie condusa de Mugur Isarescu (foto), rata anuala a inflatiei IPC s-a majorat considerabil in trimestrul I 2021 – cu 0,99 puncte procentuale, pana la 3,05% –, apropiindu-se de limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei, arata Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Saltul de dinamica a fost imprimat de componenta energetica a cosului de consum, in contextul liberalizarii pietei de electricitate pentru consumatorii casnici incepand cu 1 ianuarie, respectiv al accentuarii pantei ascendente a cotatiilor titeiului. In aceste conditii, rata anuala a inflatiei IPC se va inscrie pe o traiectorie pronuntat ascendenta in lunile urmatoare, atingand 4,1% in luna decembrie, urmand sa coboare la 3% la finele anului 2022.

In schimb, rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat si-a continuat declinul in primele trei luni ale anului 2021, cu o corectie de 0,4 puncte procentuale in intervalul decembrie 2020 – martie 2021, respectiv pana la 2,8%. Rata medie anuala a inflatiei IPC s-a stabilizat in jurul valorii de 2,6% pe parcursul trimestrului I, in timp ce inflatia medie anuala calculata pe baza indicelui armonizat (IAPC) s-a redus cu 0,2% fata de decembrie 2020, pana la 2,1% in luna martie. Cu toate acestea, Romania ramane printre statele membre ale UE cu cel mai ridicat nivel al inflatiei medii IAPC.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani