Grid star
eveniment

RECENSAMANT 2022: ANUNTUL PREMIERULUI CIUCA – Cand expira termenul. INS, precizari pentru Lumea Banilor despre amenzi

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat vineri, 22 iulie 2022, ca Recensamantul 2022 trebuie finalizat pana la 31 iulie. Potrivit Sefului Executivului,“peste 85% din recensamant s-a desfasurat”.

Premierul recunoaste ca sunt inca probleme probleme:
"Sunt probleme, din ceea ce am primit noi pana acum, in municipiul Bucuresti, in Timisoara si in Iasi, ca atare, rog sa se ia masuri la nivelul acestor localitati".

Reamintim ca mii de romani, inclusiv batrani, au stat la coada ore intregi la centrele organizate in spatii publice, speriati ca vor fi amendati, desi nu au aceasta obligatie. Si au facut acest lucru pentru ca recenzorii nu au venit acasa, asa cum prevede legea. Bine de stiut, amenzile se dau doar daca refuzati “interviul”.

Iata declaratia facuta de premier:

Ne apropiem de finalizarea recensamantului. Acesta trebuie finalizat pana pe data de pe 31 iulie, in conformitate cu legea si cu angajamentele pe care le-am avut cu programul Bancii Mondiale. Ca atare, din datele pe care le am, in momentul de fata, peste 85% din recensamant s-a desfasurat, ceea ce poate sa constituie un grad satisfacator. Mai sunt cateva zile pana la sfarsitul lunii; cred ca putem, prin intermediul autoritatile locale - prefecturi, primariile -, prin sprijinul pe care il pot acorda de la o localitate la alta, dintr-un judet in altul, cu recenzori, sa asiguram finalizarea acestui demers. Sunt probleme, din ceea ce am primit noi pana acum, in municipiul Bucuresti, in Timisoara si in Iasi, ca atare, rog sa se ia masuri la nivelul acestor localitati. Stiu ca in Bucuresti au fost adusi recenzori din Calarasi, poate si celelalte judete pot sa dea o mana de ajutor, astfel incat sa se finalizeze asa cum se cuvine. Am discutat cu presedintele Institutului National de Statistica. Are speranta ca, asa cum s-au derulat lucrurile, recensamantul se va finaliza si vom beneficia de datele de care avem nevoie. Va cer, inca o data, sa va sprijiniti reciproc in derularea activitatilor in perioada care ne-a ramas, astfel incat sa poate sa fie finalizat cum se cuvine”.

Precizarile INS

Purtatorul de cuvant al Institutului National de Statistica, Vladimir Alexandrescu, a declarat pentru Lumea Banilor ca nu se primesc amenzi daca "agentul” nu vine acasa. Nu exista obligatia de a merge la centrele organizate in mall-uri sau in alte locatii, acest lucru fiind la latitudinea fiecaruia. Potrivit acestuia, nu puteti fi amendat daca recenzorul nu v-a batut la usa. Puteti fi amendati daca refuzati “interviul”. Aveti doua optiuni: asteptati sa vina recenzorul, daca vine, sau mergeti la centrele de recenzare. Daca nu vine, nu patiti nimic (click aici pentru a citi).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani