Grid star
eveniment

REDUCEREA PRETURILOR: HOTARAREA, PE MASA PREMIERULUI – Iata ce prevede. Sanctiunile care se aplica comeriantilor care nu se conformeaza (Document)

Guvernul Ciuca are pe ordinea de zi a sedintei de miercuri, 25 mai 2022, un proiect care vizeaza reducerea preturilor. Este vorba despre Hotararea pentru modificarea si completarea HG 947/2000 privind modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare.

Potrivit proiectului, orice anunt de reducere a pretului indica pretul anterior aplicat de vanzator in aceeasi suprafata de vanzare pentru o perioada determinata, inainte de aplicarea reducerii de pret. Dovada practicarii pretului anterior se va face prin documente prezentate de comerciant, in acest sens, la solicitarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Pretul scazut

Hotararea stabileste ca pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de vanzator in aceeasi suprafata de vanzare in perioada ultimelor 30 de zile inainte de data aplicarii reducerii de pret. In cazul produselor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid, pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de vanzator in aceeasi suprafata de vanzare in perioada ultimelor 10 zile inainte de data aplicarii reducerii de pret. In cazul produselor prezente la comercializare intr-o perioada mai mica de 30 de zile, pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de vanzator in aceasta perioada inainte de data aplicarii reducerii de pret. Vanzatorul indica intr-un mod clar, lizibil si usor de indentificat perioada in care pretul anterior a fost aplicat.

Majorarea reducerii

Daca reducerea de pret este majorata treptat, pe perioada aceleiasi campanii de reducere, pretul anterior este considerat pretul fara reducere inainte de prima aplicare a reducerii de pret. In cazul in care structurile care practica vanzari in regim de outlet compara preturile de vanzare cu pretul de magazin de fabrica al producatorului sau cu pretul de catalog sau cu un alt pret de referinta echivalent, acestea ofera in scris informatii clare, lizibile si usor de indentificat cu privire la pretul de referinta utilizat pentru comparatie.
In cazul in care produsul nu a fost expus spre vanzare in perioada ultimelor 30 de zile in structurile care practica vanzari in regim de outlet, pretul anterior il reprezinta pretul de magazin de fabrica al producatorului sau pretul de catalog, dovedit cu documente din partea producatorului/vanzatorului din care sa rezulte care este pretul cel mai mic.
Proiectul prevede si sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor. Astfel, cea mai mica amenda este de 1.000 lei, iar cea mai mare de 30.000 lei.

*Proiectul HG

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani