Grid star
eveniment

ROMANIA CERE FONDURI DE LA BANCA EUROPEANA – Ministrul de Finante a solicitat asistenta financiara rambursabila de pana la 4 miliarde euro. Destinatia banilor

Romania a solicitat oficial Bancii Europene de Investitii cofinantare in valoare de miliarde de euro pentru investitii in sanatate si transport.

Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a avut o intrevedere cu Christian Kettel Thomsen, vicepresedintele Bancii Europene de Investitii. Cu aceasta ocazie, ministrul Finantelor i-a inmanat lui Thomsen solicitarea Romaniei pentru o asistenta financiara rambursabila din partea BEI de pana la 4 miliarde euro, necesara in anii urmatori pentru asigurarea implementarii, in bune conditii, a unor investitii din sectoarele transporturi si sanatate, finantate prin Planul National pentru Redresare si Rezilienta si POS 2021 - 2027.
"De-a lungul timpului, sprijinul acordat Romaniei de catre Grupul BEI a fost consistent si bine echilibrat, orientat atat catre sectorul public, cat si catre sectorul privat. Disponibilitatea Bancii de a acorda Romaniei, alaturi de expertiza, si un sprijin financiar substantial pentru infrastructura de transport si sanatate intareste rolul BEI de partener cheie al autoritatilor romane in accelerarea implementarii investitiilor cu rol multiplicator in economie si in valorificarea fondurilor puse la dispozitie de Comisia Europeana” , a declarat Adrian Caciu.
"Investitiile din Fondurile pentru Recuperare si Rezilienta, raspunsul Europei la COVID, ofera o oportunitate o data la o generatie. Banca Europeana de Investitii saluta solicitarea oficiala de a sprijini investitiile pe scara larga in sanatate si transport in Romania in anii urmatori si de a consolida si mai mult cooperarea cu partenerii romani atunci cand examinam, planificam si finantam scheme individuale', a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepresedintele Bancii Europene de Investitii.

Imprumuturile acordate pana in prezent

Ministerul Finantelor anunta ca va colabora in continuare cu ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, in vederea pregatirii, impreuna cu echipa BEI si ministerele de resort, a proiectelor ce vor fi cuprinse in cadrul acestei finantari si pentru a stabili cele mai potrivite aranjamente de implementare luand in considerare necesitatile la nivelul proiectelor si politica de finantare a BEI.
Banca Europeana de Investitii sustine proiectele care reduc decalajele de dezvoltare regionala, consolideaza competitivitatea economica si imbunatatesc nivelul de trai. Imprumuturile acordate Romaniei din 1991 pana in prezent depasesc 16 miliarde euro.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani