Grid star
eveniment

REVENDICARILE SALARIALE ALE PROFESORILOR, REZOLVATE PRIN LEGE – Premierul Nicolae Ciuca: ”Ministerul Muncii o va finaliza pana la 15 iulie”

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat marti, 23 mai 2023, ca revendicarile cadrelor didactice, aflate in greva generala, vor fi rezolvate prin legea salarizarii unitare, pe care ministerul Muncii o va finaliza pana la 15 iulie. In plus, ordonanta cu masurile pentru profesori, ajutorul pentru debutanti si cei care predau in zone defavorizate vor fi discutate in sedinta de guvern de vineri.

Seful Executivului a precizat intr-o postare pe facebook dupa intalnirea cu reprezentantii asociatiilor de parinti si elevi ca solicitarile cadrelor didactice sunt legitime. Insa,  solutia nu este o greva generala pe final de an scolar, atunci cand trebuie incheiate mediile si pregatite examenele nationale.

Pana in prezent, negocierile dintre guvern si sindicate au esuat, insa vor urma noi discutii.

Iata anuntul premierului:

Am sustinut, inca de la inceput, ca elevii si parintii nu trebuie sa fie afectati de greva din educatie si ca trebuie sa le garantam continuarea procesului educational. Am avut astazi o intalnire cu reprezentantii asociatiilor de parinti si elevi si o discutie despre situatia cu care ne confruntam zilele acestea.

Am repetat ca solicitarile cadrelor didactice sunt legitime, dar ca solutia nu este o greva generala pe final de an scolar, atunci cand trebuie incheiate mediile si pregatite examenele nationale. Revendicarile salariale ale profesorilor vor fi rezolvate in legea salarizarii unitare, pe care Ministerul Muncii o va finaliza pana la 15 iulie. In plus, ordonanta cu masurile pentru profesori, care cuprinde Anexa 8, ajutorul pentru debutanti si cei care predau in zone defavorizate vor intra in sedinta de guvern de vineri.

Am facut apel la cei prezenti astazi la intalnirea de la guvern sa sustina demersurile noastre pentru a debloca aceasta situatie. Reiterez disponibilitatea mea si a intregului aparat guvernamental la dialog, oricat va fi nevoie. Cred in continuare ca doar comunicarea sustinuta si colaborarea sunt caile prin care putem sa depasim situatia creata”.

Se cer salarii mai mari

Revendicarile cadrelor didactice cuprind:

-Majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic;

-Instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului platit din fonduri publice, cu rata inflatiei;

-Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar si nedidactic;

-Acordarea sporurilor pentru conditii de munca personalului din invatamant;

-Acordarea drepturilor prevazute in legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat etc.);

-Cresterea anuala a investitiilor in invatamant, pentru imbunatatirea bazei materiale si a infrastructurii;

-Renuntarea la aplicatia EduSal si inlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat si administrat de Ministerul Educatiei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani