Grid star
criptomonede

ROMANIA INTRA IN TOPUL MONDIAL AL CASTIGURILOR CRIPTO – Investitorii romani au obtinut un profit de 772 milioane dolari din operatiuni cripto in 2021

La nivel mondial, investitorii in criptomonede au obtinut castiguri de peste 160 de miliarde de dolari in 2021, cu 130 de miliarde de dolari mai mult fata de anul 2020, cand valoarea castigurilor inregistrate era de 32,5 miliarde de euro. Analiza facuta de Chainalysis, una dintre cele mai reputatate platforme de rapoarte si statistici din industria cripto din lume, plaseaza Romania pe locul 43 intr-un top mondial al tarilor cu cele mai mari profituri din investitiile in cripto.

Gilda Popa

In pofida fluctuatii puternice ale preturilor din piata cripto, investitorii in cripto au realizat castiguri importante in 2021. De exemplu, numai investitorii din SUA au generat 47 de miliarde de dolari din tranzactionarea de criptomonede, arata analiza publicata pe 20 aprilie 2022 de Chainalysis.

Daca primul loc este ocupat de americani, a doua pozitie revine Marii Britanii, unde castigurile generate prin tranzactionarea cripto s-au ridicat la 8,2 miliarde de dolari. Podiumul este completat de Germania, Japonia si China. Din top 10 mai fac parte Turcia, Franta, Rusia, Coreea de Sud si Canada.

Analiza geografica a pietei cripto este dificila din cauza naturii descentralizate a tehnologiei. Cu toate acestea, putem face estimari destul de exacte ale tarilor care contribuie la aceasta industrie, folosind o combinatie de date privind tranzactiile obtinute de Chainalysis si datele de trafic web.

In primul rand, masuram fluxurile in lant, la nivel macro, ale tuturor activelor cripto pe care le urmarim la fiecare tranzactie cu criptomonede pe care o urmarim. Apoi, estimam castigurile totale, colective realizate pe fiecare activ, masurand diferentele dintre valoarea in dolari SUA a tuturor retragerilor din activul cripto (n.r. in moneda fiat) si valoarea tuturor depozitelor activului respectiv. Apoi distribuim acele castiguri (sau pierderi) in functie de tara, in functie de cota de trafic web pe care o reprezinta fiecare tara pe site-ul fiecarei burse cripto. Nu este modelul perfect - in mod ideal, am putea calcula castigurile la nivel individual sau pe fiecare portofel electronic, mai degraba decat la nivel de serviciu, dar aceasta metodologie ne ofera totusi o estimare rezonabila a castigurilor totale pentru utilizatorii de criptomonede dintr-o anumita tara”, potrivit raportului Chainalysis.

Romania, locul 43 in clasamentul mondial al castigurilor cripto

In acest clasament, Romania ocupa locul 43, castigurile totale din criptomonede ridicandu-se la 772 de milioane de dolari, dupa tari ca Bulgaria, Belarus si Slovacia. "Vedetele” au fost Ethereum, Bitcoin, Dogecoin si inclusiv Litecoin.

Majoritatea romanilor care sunt utilizatori de internet au auzit de criptomonede, mai ales cei care locuiesc in orase mari. Un studiu al Tradesilvania, realizat de Ipsos Romania in prima parte a acestui an, arata ca 96% dintre adultii conectati la internet stiu despre existenta criptomonedelor, asa cum a relatat anterior Lumea Banilor.

Romanii sunt tot mai interesati de investitiile in cripto, lucru reflectat de faptul ca 4 din 10 persoane care au declarat ca au auzit despre criptomonede au si investit in acestea. Tendinta de adoptie a criptomonedelor se intensifica deci si in Romania. Multi dintre cei care au raspuns la studiu si-au exprimat intentia de a investi in viitor in astfel de monede.

Ucraina, cele mai mari profituri din regiune, potrivit raportului Chainalysis

Referitor la tarile din regiune care au generat cele mai mari castiguri din investitiile in cripto, se remarca Ucraina, prin castiguri de 2,8 milarde de dolari, urmata de Cehia si Polonia. Si investitorii din Bulgaria au facut profituri mari din criptomonede (974 milioane de dolari), ocupand pozitia 37 in top 50.

Clasamentul scoate in evidenta un aspect interesant, anume ca activitatea din China pe partea de criptomonede a inregistrat scaderi serioase in comparatie cu alte tari. Castigurile din acest tip de investitii au fost de 5,1 miliarde de dolari in 2021 si de 1,7 miliarde de dolari in 2020. Desi rata de crestere a fost de 194%, daca se face comparatie cu alte state se observa ca aceasta este destul de mica. Cu profituri de 47 de miliarde de dolari din tranzactionarea cripto, SUA a avut o rata de crestere de 476% fata de 2020. Intr-un trend similar de crestere s-au aflat si Marea Britanie si Germania.

Pe locul 7 in clasament se afla Rusia, unde exista posibilitatea ca in viitor sa existe o mai mare preocupare pentru mijloacele de plata corespunzatoare criptomonedelor, in ideea de evitare a sanctiunilor actuale venite in contextul razboiului declansat de Rusia in Ucraina. Un raport al Netzpolitik, platforma germana, arata ca UE ia in calcul posibilitatea de interzicere a mineritului de Bitcoin, unul dintre considerentele majore fiind nivelul ridicat al cerintelor energetice.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani