Grid star
business capital

ROMANIA, PE „RADARUL” MARILOR FONDURI DE INVESTITII – Statutul de piata emergenta inseamna acces la investitii de 30 de ori mai mari

Promovarea pietei de capital din Romania la statutul de piata emergenta secundara, de la cel de piata de frontiera este o premisa esentiala pentru atragerea fluxurilor investitionale catre piata romaneasca, avand in vedere ca fondurile straine care investesc pe pietele emergente sunt estimate la o valoare de aproximativ 30 de ori mai mare fata de fondurile interesate de pietele de frontiera. Intr-o prima etapa, 60 de milioane de dolari ar putea intra pe Banca Transilvania si Nuclearelectrica, numai pe seama strategiilor pasive de investitie, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Din 21 septembrie 2020, Romania este inclusa de facto in indicii Pietelor Emergente potrivit clasificarii realizate de FTSE Russell, dupa ce furnizorul global de indici a anuntat, in septembrie 2019, ca Romania a fost promovata la statutul de Piata Emergenta Secundara de la statutul de Piata de Frontiera.

FTSE Russell, companie parte a London Stock Exchange Group, este un lider in furnizarea de indici global, calculeaza mii de indici care masoara si evalueaza pietele si clasele de active din mai mult de 80 de tari, acoperind 98% din piata investibila/de capital la nivel global.

Adrian Tanase, CEO BVB: 60 de milioane de dolari ar putea intra pe Banca Transilvania si Nuclearelectrica, numai pe seama strategiilor pasive de investitie

Cele doua companii romanesti incluse in indicii de Piata Emergenta ai FTSE Russell, - Banca Transilvania (TLV) si S.N. Nuclearelectrica (SNN) – ar putea atrage 60 de milioane de dolari doar pe seama strategiilor pasive de investitie, a precizat Adrian Tanase, Directorul General al BVB la un eveniment organizat recent de Financial Intelligence.

Momentul acesta incununeaza munca de ani intregi a tuturor actorilor pietei de capital, a autoritatilor, a statului si mai ales a partenerilor institutionali. Este un moment istoric si o victorie majora pentru imaginea si credibilitatea Romaniei. Este o dovada ca atunci cand ne unim fortele si impartasim aceleasi obiective si ne bazam pe un parteneriat intre mediul de business, stat si autoritati putem atinge acele obiective care aduc beneficii pe termen mediu si lung pentru economie si pentru societatea romaneasca. Am fost inclusi in indicii FTSE Rusell ai Pietelor Emergente, indici ce au in componenta companii cu o valoare totala de piata de aproximativ 50 de ori mai mare decat cele din categoria Pietelor de Frontiera. Provocarea de acum inainte este ca din ce in ce mai multe companii romanesti sa fie incluse in acesti indici, astfel Romania sa devina din ce in ce mai reprezentativa in acest nou univers investitional. Consolidarea statutului de Piata Emergenta este un obiectiv comun care sunt convins ca va fi asumat de intreaga clasa de business si de clasa politica, deoarece o piata de capital functionala este critica pentru dezvoltarea economica a Romaniei”, a declarat pentru Financial Intelligence Adrian Tanase (foto), Directorul General al BVB.

Radu Hanga, Presedintele CA al BVB: Romania Emergenta este mai mult decat proiectul BVB, este un proiect de tara

Cel mai important aspect pe care il recunoastem si il celebram astazi este ca Romania Emergenta este mai mult decat proiectul BVB, este un proiect de tara. Faptul ca avem doua companii incluse, Banca Transilvania si Nuclearelectrica, in indicii de Piata Emergenta ai FTSE Russell reflecta atat importanta celor doua companii in ochii investitorilor, dar mai este un mesaj, acela ca piata de capital este utila pentru toate companiile, indiferent ca vorbim de cele cu actionartiat privat sau cele cu actionariat de stat. Odata cu accederea la statutul de Piata Emergenta se deschid noi oportunitati si pentru alte companii romanesti de dimensiuni mai mici dar aflate in dezvoltare, asa cum este exemplul TeraPlast care de asemenea a intrat in doi indici FTSE Russell. Acest moment este un bun prilej de reflectie asupra urmatorilor pasi pe care trebuie sa-i parcurgem impreuna cu toti partenerii si prietenii nostri, stat, autoritati, investitori institutionali si multi altii, pentru a creste vizibilitatea companiilor romanesti pe pietele externe”, a declarat si Radu Hanga (foto), Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

Fondurile straine care investesc pe pietele emergente, estimate la o valoare de 30 de ori mai mare fata de fondurile interesate de pietele de frontiera

Includerea in categoria pietelor emergente de catre FTSE Russell sustine eforturile pietei de capital de crestere a fluxurilor investitionale catre piata romaneasca, avand in vedere ca fondurile straine care investesc pe pietele emergente sunt estimate la o valoare de aproximativ 30 de ori mai mare fata de fondurile care se concentreaza pe pietele de frontiera”, se arata si intr-un comunicat al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

Asociatia Romana a Bancilor a anuntat ca are ca obiectiv strategic obtinerea statutului de piata emergenta full

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a aratat, intr-un comunicat, ca saluta implementarea deciziei FTSE Russell privind promovarea pietei de capital din Romania la statutul de piata emergenta secundara (Secondary Emerging), incepand cu data de 21 septembrie 2020, alaturi de includerea actiunilor emise de catre Banca Transilvania si Societatea Nationala Nuclearelectrica in componenta indicilor FTSE Global Equities Index Series (GEIS). Asociatia Romana a Bancilor isi va aduce in continuare contributia la dezvoltarea pietei de capital romanesti si are ca obiectiv strategic obtinerea statutului de piata emergenta full din partea institutiilor de profil (FTSE Russell si MSCI), potrivit unui comunicat de presa.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani