Grid star
business capital

HIDROELECTRICA, PE BURSA – Fondul Proprietatea a vandut actiunile. Se incaseaza miliarde

Hidroelectrica intra la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Oferta Publica Initiala (IPO) realizata la Bursa de Valori Bucuresti prin care Fondul Proprietatea si-a vandut intreaga participatie de 19,94% din actiunile Hidroelectrica pentru 9,28 miliarde RON (1,87 miliarde EUR sau 2,04 miliarde USD) este cea mai mare din Europa si a treia cea mai mare din lume de pana acum in acest an.

Potrivit BVB, pretul de oferta a fost stabilit la 104 RON (21 EUR, 23.1 USD) pe actiune, ceea ce ofera Hidroelectrica o capitalizare bursiera de 46,77 miliarde RON (9,45 miliarde EUR sau 10,35 miliarde USD). Investitorilor de retail care au subscris in primele 5 zile ale ofertei li s-a acordat un discount de 3%.

Plasamentele investitorilor

In cele 8 zile ale ofertei, investitorii de retail au plasat aproape 52.000 de ordine de subscriere in valoare de aproximativ 6,3 miliarde RON (1,27 miliarde EUR sau 1,39 miliarde USD), un nivel record comparativ cu ordinele plasate de acestia in IPO-urile precedente in Romania.

Din cele 89,7 milioane de actiuni vandute, 20% din actiuni au fost alocate catre investitorii de retail. La fiecare 100 de actiuni subscrise, investitorii de retail au primit 32 de actiuni.

Cea mai mare companie romaneasca listata la bursa

Hidroelectrica devine cea mai mare companie romaneasca listata la BVB, reprezentand circa 22% din capitalizarea totala a bursei, raportat la nivelul de la finalul primului semestru. Compania a fost inclusa in indicele BET si in alti indici BVB inca din prima zi de tranzactionare.

Actiunile Hidroelectrica au intrat pe 12 iulie la tranzactionare la BVB sub simbolul H2O si pot fi cumparate in mod transparent prin intermediul brokerilor autorizati.

Statul ramane majoritar

Fondul Proprietatea (FP), fond de investitii alternativ administrat de Franklin Templeton International Services, a vandut un pachet de 89,7 milioane de actiuni reprezentand 19,94% din numarul total al actiunilor emise de Hidroelectrica. FP a detinut o participatie minoritara in Hidroelectrica inca de la infiintarea Fondului, in 2005. Statul roman reprezentat de Ministerul Energiei in calitate de actionar majoritar si-a pastrat participatia de 80,06% din Hidroelectrica. Statul roman nu va putea vinde din actiunile Hidroelectrica in primele 12 luni ulterior listarii, cu anumite exceptii prevazute in prospect.

"Oferta publica initiala a fost suprasubscrisa de mai multe ori, iar societatea si vanzatorul au decis sa realoce actiuni din transa investitorilor institutionali catre transa investitorilor retail, aceasta fiind suplimentata de la 15% la 20%. Astfel, investitorilor institutionali le-au fost alocate 80% din actiunile din oferta, iar investitorilor de retail 20% (incluzand actiunile suplimentare supra-alocate in scop de stabilizare). Factorul de alocare pro rata calculat pentru transa investitorilor de retail a fost de 0,3209762650. La fiecare 100 de actiuni subscrise, investitorii de retail au primit 32 de actiuni. Investitorilor de retail care au subscris in primele cinci zile au li s-a acoprdat un discount de 3% din pretul de oferta. In cele 8 zile ale ofertei, investitorii de retail au plasat aproape 52.000 de ordine de aproximativ 6,3 miliarde RON (1,27 miliarde EUR sau 1,39 miliarde USD), valoare record pentru subscrierile transei de retail la un IPO in Romania. Pretul final de oferta pentru investitorii care au subscris cu discount a fost de 100,88 RON pe actiune. Investitorii de retail care au subscris pentru pachetul minim din oferta (50 de actiuni) si care au primit dupa alocare cate 16 actiuni au plasat aproape 30% (15.268) din numarul total al tranzactiilor. Actiunile Hidroelectrica au intrat pe 12 iulie la tranzactionare la BVB sub simbolul H2O si pot fi cumparate in mod transparent prin intermediul brokerilor autorizati", anunta BVB.

Veniturile companiei

In primul trimestru din 2023, Hidroelectrica a obtinut venituri consolidate de 3,27 miliarde RON, ce au fost generate de cresterea cantitatii totale de energie vanduta (4,8 TWh in primul trimestru din 2023) pe toate pietele, incluzand pietele angro, cu amanuntul si de echilibrare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani