Grid star
eveniment

ROMANIA, PESTE ITALIA LA OCUPAREA FORTEI DE MUNCA - Tarile de Jos, Suedia si Estonia, in topul tarilor din UE. Femeile, mai supracalificate decat barbatii

Rata ocuparii fortei de munca in Romania este scazuta fata de alte tari din Uniunea Europeana, insa tara noastra a depasit la acest capitol Italia si Grecia.

In 2022, 75% (193,5 milioane) dintre tinerii din UE in varsta de 20-64 de ani erau angajati , cea mai mare pondere inregistrata de la inceputul seriei cronologice in 2009. Rata de ocupare a scazut la 72% in 2020 din cauza COVID-19, dar a revenit la 73% in 2021 si a crescut cu doua puncte procentuale (pp)  in 2022.

Potrivit eurostat, dintre tarile UE, 11 aveau rate de ocupare de peste 78%: Tarile de Jos (83%), Suedia si Estonia (ambele 82%) avand cele mai mari rate. Cele mai scazute rate au fost inregistrate in Italia (65%), Grecia (66%) si Romania (69%).

Spania are cel mai bun procent

In 2022, rata de supracalificare a UE a fost de 22%, cu 21% pentru barbati si 23% pentru femei. Supracalificarea este atunci cand persoanele cu studii tertiare sunt angajate in ocupatii care nu necesita un nivel atat de ridicat de educatie. Dintre tarile UE, rata de supracalificare a fost cea mai mare in Spania (36%), urmata de Grecia si Cipru (fiecare 32%). Intre timp, Luxemburg (7%), Suedia, Danemarca, Ungaria si Cehia (fiecare 14%) au inregistrat cele mai scazute rate.

In 19 din cele 27 de tari UE, femeile au avut rate de supracalificare mai mari decat barbatii, cele mai mari diferente fiind inregistrate in Malta (+11 pp), Cipru (+8 pp), Italia si Slovacia (ambele +7 pp). Cu toate acestea, in opt tari din UE, barbatii au avut rate mai mari de supracalificare, cele mai mari diferente fiind inregistrate in tarile baltice: Lituania (+5 pp), Estonia si Letonia (fiecare +4 pp).

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani